Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mod_2lektsii_VED_2012_222_12_shr.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать
  1. За наявністю валютного покриття:

- покритий - при відкритті якого банк-емітент перераховує валюту платника-імпортера в сумі акредитиву або наданий йому кредит в розпорядження виконуючого (авізуючого) банку;

- непокритий - покриття не перераховується);

  1. від способу виконання акредитивного зобов'язання банку-емітента (з т.з. можливості реалізації акредитиву):

- з платежем проти (після пред'явлення) документів

- з відстрочкою платежу

- з акцептом

- з негоціацією документів

  1. від додаткових характеристик акредитивної операції (з точки зору можливості відновлення акредитиву, використання іншим бенефіціаром):

- трансферабельні (перекладні) - за яким бенефіціар може передати право на отримання коштів повністю чи частково по акредитиву одній (або декільком) особі у країні останньої чи в іншу країну.

- акредитиви з червоною обмовкою - по якому продавець зможе отримати від исполняющего/подтверждающего банку аванс на обумовлену суму. Аванс призначається для фінансування або здійснення закупівлі експортованого товару. Виплата авансу може здійснюватися исполняющим/ підтверджуючим банком як за рахунок банку-емітента, так і за свій рахунок;

- револьверні акредитиви - покриває постачання партіями через певні проміжки часу, використовуваний в рамках обумовлених часткових сум, періодично поновлюваних протягом терміну дії акредитиву. Автоматично поновлюєть­ся на попередніх умовах після використання початкової суми і отримане виконуючим банком відшкодування до­ти, поки не буде виплачено всю граничну суму акредитиву.

- резервні акредитиви - є гарантією, оформленою як акредитив або зобов'язання банку сплатити на користь бенефіціара по акредитиву гарантійну суму по настанню гарантійного випадку.

Для експортера акредитивна форма розрахунків є найвигіднішою після авансового платежу.

Переваги акредитиву

Загальні

Для експортера

Для імпортера

  • застосується як інструмент розрахунків і фінансування при операціях практично зі всіма компаніями миру (високий ступінь юридичного захисту обумовлюється уніфікованими правилами)

  • можливість працювати з будь-яким незнайомим партнером

  • знижує ризик неплатежу

  • використовується як засіб короткострокового фінансування

  • документарний акредитив забезпечує велику надійність отримання платежу експортерові, ніж інкасо або оплата за фактом постачання

  • підтверджений акредитив додає гарантію платежу від іншого (підтверджуючого) банку

  • імпортер може отримати допомогу і раду банку - емітента при визначенні комплекту документів, які повинні бути надані за умовами акредитиву. Експортер не отримає оплати до тих пір, поки не надасть документи, вказані в акредитиві

  • імпортер може отримати триваліший період кредиту у разі акредитиву, чим при здійсненні прямого платежу

  • імпортер може наполягати на відвантаженні товарів впродовж певного періоду часу, указуючи часові межі постачань товару

Акредитив (особливо безвідзивний і підтверджений) більшою мірою, ніж інкасо, гарантує своєчасність платежу. Разом з тим це найбільш складна і дорога форма розрахунків; імпортер при цьому вимушений резервувати суму акредитиву використовувати кредит банку.

3. Платежі по відкритому рахунку передбачають надання експор­тером імпортеру товаророзпорядчих документів та зарахування ім­портером належних експортеру коштів на відкритий раху­нок у строки, передбачені угодою (щомісячно, за півріччями) при регулярних постачаннях товарів в кредит по цьому рахунку.

Погашення заборго­ваності за відкритим рахунком здійснюється через банки, як правило, з використанням банківського переказу чи чеку.

Відкритий рахунок, використовується при платежах між фірмами, що пов'язані тради­ційними торговельними відносинами (рис.).

1- Продавець відправляє товар на адресу покупця, збирає весь комплект докумен­тів і відправляє їх покупцеві поштою

2 - Покупець, отримавши товар і всі товаророзпорядчі документи, на протязі стро­ку, встановленого в контракті, здійснює платіж. Він направляє банку платіжне доручен­ня на переказ коштів на рахунок продавця чи виписує чек.

Рис. Схема розрахунків по відкритому рахунку

Відкритий рахунок застосовується при продажі на кредитних умовах, узгоджених між експортером і імпортером. Ці розрахунки найбільш вигідні для імпортера і практикуються при довірчих і тривалих відносинах із зарубіжним постачальником.

Розрахунки за відкритим рахунком:

- найбільш вигі­дні для імпортера, оскільки він здійснює подальшу оплату отриманих товарів, а процент за наданий кредит не справляється, відсутній ризик оплати непоставленого чи неприйнятого товару. Імпортер дістає можливість не тільки отримати товар,  і здійснити його продаж до надання оплати) - метод платежу, за яким продавець просто відправляє рахунок покупцеві, який повинен заплатити в певний час після її отримання (ніякого документального підтвердження, використовується тільки з філіями і іншими підрозділами). Консигнація — означає, що експортер транспортує свої товари імпортерові, але при цьому зберігає право власності на ці товари до тих пір, поки імпортер не продасть їх і не розрахується з експортером (консигнатором).

- для експортера ця форма розрахунків найменш вигідна, оскільки не містить надійної га­рантії своєчасності платежу, уповільнює обіговість його капіталу, ін­коли викликає необхідність вдаватися до банківського кредиту.

4. Банківський переказ - це доручення переказодавця банку пе­ревести конкретну суму валюти на користь переказоотримувача.

З його допомогою дається вказівка дебетувати депозитний рахунок першого з них і кредитувати рахунок певної особи або установи. При здійсненні перекладу банк продає клієнтові іноземну валюту на національну. Переказодателем часто виступають клієнти банків. У формі переказу проводяться оплата інкасо, авансові платежі, перерахунки. Банківські перекази часто поєднуються з іншими формами розрахунків, з гарантіями банків.

При здійсненні переказної операції керуються умовами, вказани­ми в платіжному дорученні.

Платіжне доручення — це наказ банку іншому банку-кореспонденту про виплату суми валюти на прохання і за рахунок імпортера експортеру (проти пред'явлення ним комерційних, фінансових до­кументів чи розписки) з указанням, яким чином буде відшкодо­вана банку експортера виплачена ним сума (рис.).

В розрахунках за товарні поставки переказ у світовій практиці не отримав достатньо широкого застосування із-за виникаючих значних ризиків невиконання контракту.

1 - Укладання між експортером та імпортером зовнішньоторговельного контракту;

2 — Направлення експортером товару та товаророзпорядчих документів на адресу імпортера;

3 — Заява імпортера своєму банку на переказ коштів експортеру за закуплені товари;

4 — Переказ коштів імпортера із банку імпортера в банк експортера;

5 — Зарахування виручки експортеру за поставлені товари.

Рис. Схеми банківського переказу

Порівняння різних форм платежу дало змогу виявити, які з них найбільше відповідають інтересам експортера та імпортера (табл.).

Порівняння форм платежу

Форми платежу

Інтереси

Функції банків

Аванс (передпла­та)

експортера

• простий платіж за допомогою пе­реказу (по системі СВІФТ) чи чеку

• фінансування імпорту банком ім­портера

• гарантія банку експортера

Документарний акредитив

• відкриття акредитиву і авізування / підтвердження

• платіж, акцептування

• негоціація документів

Документарне інка­со. Документи про­ти платежу (Р/Р)

• проведення документарного інкасо

• аважування документів банком експортера

Документарне ін­касо. Документи проти акцепту (О/А)

• проведення документарного інкасо

• дисконтування акцепту банком експортера

• інкасо векселя

• авалювання банком імпортера

Платіж по відкри-тому видатко­вому (після отри­мання товару)

імпортера

• простий платіж за допомогою пе­реказу (по системі СВІФТ) чи чеку

• фінансування експорту банком експортера

• гарантія банка імпортера