Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mod_2lektsii_VED_2012_222_12_shr.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

14.2 Фактори, що впливають на вибір виду транспорту:

1. Вид вантажу. Вантажі, що перевозяться, поділяються на генеральні, масові й особливо режимні:

- генеральні - різні штучні вантажі (в упаковці чи без неї). За розмірами вони поділяються на звичайні, довгомірні (більше 3 м) і нега­баритні. За масою — легкі й важкі (з масою більше 5 т на одну вантажну одиницю).

- масові - вантажі, що мають певну структурну масу, яка перевозиться у великій кількості без упаковки: наливні (нафта і нафтопродукти, гази, тваринні й рослинні жири, спирти тощо), навальні (руда, концентрати, добрива тощо), насипні (зерно, цукор-сирець тощо) та деревина.

- особливо режимні - вантажі, які зберігають і перевозять при дотриманні спеціальних правил (небезпечні вантажі, ті, що швидко псуються та ін.).

Перелік товарів, що перевозяться основними видами транспорту, наведено в табл.

Товари, що перевозяться основними видами транспорту

Вид транспорту

Товари, що найчастіше перевозяться

Залізничний

Сільгосппродукція, будівельні матеріали, корисні копалини, автомобілі

Водний

Нафта, зерно, будівельні матеріали, металеві руди, кам'яне вугілля

Автомобільний

Одяг, книги, комп'ютери, папір, продукти харчування

Трубопровідний

Нафта, нафтопродукти, природний газ

Повітряний

Продукти харчування, що швидко псуються, продукція точного машинобудування, що дорого коштує

2. Відстань і маршрут перевезення. Місце відправлення ван­тажу та кінцевий пункт перевезення також визначають при виборі виду транспорту. У внутрішньоконтинентальних пере­везеннях використовують залізничний, трубопровідний, авто­мобільний та авіаційний транспорт, у міжконтинентальних — морський та авіаційний транспорт.

3. Фактор часу. Відомо, що найшвидший спосіб доставки вантажу — це авіатранспорт. Однак він дорого коштує. Тому використовується тільки тоді, коли треба доставити вантаж за мінімальний відрізок часу (продукти, що швидко псуються, квіти тощо).

4. Вартість перевезень. Звичайно, кожен покупець хотів би, щоб вартість перевезення складала незначний відсоток від вар­тості товару. Однак бувають випадки, коли вибору немає і тре­ба платити за доставку вантажу високу ціну. А коли є вибір, ціна буде нижчою. Наприклад, невеликі й середні за обсягом партії вантажів можна доставляти повітрям і сушею приблиз­но за однаковими цінами.

5. Безпека перевезення. Крихке й дорогоцінне обладнання краще перевозити повітряним транспортом. Товари, для яких характерний високий ступінь ризику розкрадання (запчасти-и автомобілів, офісне обладнання, фармацевтичні товари тощо), як правило, доставляються морським транспортом, в основному в контейнерах, хоч це коштує дорожче.

Оцінка видів транспорту за критеріями ве­ликих відправників

Вид транспорту

Швидкість

Надій­ність

Перевізна спромож­ність

Доступ­ність

Вартість

Залізничний

3

3

4

4

4

Автомобільний

4

4

3

5

3

Водний

2

2

5

2

5

Трубопровід­ний

1

5-?

1

1

4

Повітряний

5

1

2

3

1