Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mod_2lektsii_VED_2012_222_12_shr.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Організація роботи по збору інформації і вивченню фірми-партнера:

  1. із збору інформації про фірму;

  2. систематизації відомостей в певному порядку;

Інформація по фірмі, отримана з різних джерел, підбирається і синтезується в досьє на фірму. Питання, по яких підбирається матеріал для досьє, можна розбити на 2 групи:

  1. питання, пов'язані із загальною характеристикою фірми, що включають рід діяльності і номенклатуру виробництва і торгівлі, роль фірми на ринку даного товару.

  2. питання по спеціальних аспектах, пов'язані безпосередньо з висновком контрактів. До останніх відносяться питання, що характеризують кредитоспроможність, фінансове положення фірми, завантаження замовленнями, зацікавленість в отриманні замовлень від іноземних партнерів, з'ясування її взаємодії з іншими фірмами і госорганами, а також ділова характеристика представників фірми, з якою передбачається проведення переговорів. Найбільш цінною інформацією для досьє вважаються відомості, отримані при особистому знайомстві з фірмою. Ці відомості доповнюються інформацією з фірмових довідників, річних звітів фірм і ін.

Досьє фірми складається з ряду документів:

  1. карта фірми

  2. відомості про переговори з фірмою

  3. відомості про ділові відносини

Карта фірми – это базовий документ. Він є анкетою, питання якої характеризують різні сторони діяльності фірми:

  1. країна, поштова адреса, телефон, факс;

  2. рік підстави;

  3. предмети торгівлі, виробництва або характер послуг;

  4. виробничі потужності, торговий оборот, число працівників;

  5. дані, що характеризують фінансове положення;

  6. філії, дочірні підприємства, участі і інші зв'язки.

  7. найважливіші конкуренти;

  8. власники, керівники фірми, особи, що мають безпосередній контакт з фірмою;

  9. оборот, в т.ч. по різних ринках;

  10. негативні сторони, що характеризують фірму (невиконання зобов'язань, рекламації, арбітражні і судові справи і так далі)

В досьє фірми повинні бути і такі відомості, як:

  1. Характеристика власників, керівників фірми, які безпосередньо контактують з вашими організаціями

  2. Дані балансів фірми за господарський рік

  3. Дані про розвиток торгових відносин з фірмою (зведення про поведінку фірми під час переговорів про висновок операцій, про хід їх реалізації, про результати операцій, про зацікавленість фірми в роботі на українському ринку.)

Важливе місце в досьє займають названі вище документи, як «відомості про переговори» і «відомості про ділові відносини». Вони охоплюють інформацію, джерелом якої є особисті спостереження і враження оперативних працівників, отримані в процесі переговорів, в ході виконання контрактів і відвідин підприємств фірми.

Досьє фірми поповнюється систематично. При цьому перед початком нового фінансового року і при підготовці крупних операцій доцільно додатково зібрати зведення про фінансове положення контрагента незалежно від наявності даних за минулий період.

Основними формами звітності фірми, які використовуються для аналізу, є баланс, рахунок прибутків і збитків, рахунок надходження і витрачання грошових коштів.

Вибір тих або інших показників, що характеризують фірму, залежить від цілей, які ставить перед собою підприємство при виборі іноземного партнера. У будь-якому випадку найбільш важливими чинниками, яким необхідно керуватися, є: репутація фірми і її продукції, надійне фінансове положення і платоспроможність, достатній виробничий і науково-технічний потенціал.