Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mod_2lektsii_VED_2012_222_12_shr.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

10.4 Механізм розрахунку зовнішньоторговельних цін

Ціноутворення у зовнішній торгівлі відрізняється від формування цін на внутрішньому ринку. Однак формування зовнішньоторговельних цін також починається з рівня підприємства – виробника.

Розрахунок експортних цін на продукцію включає власні витрати виробництва експортера, до яких згодом додаються витрати на транспортування вантажів одержувачам, митні збори у розмірі 0,15% від вартості вантажу, вивізне мито, яке диференційоване щодо видів продукції, а іноді дорівнює самій ціні. Як правило, в експортну ціну закладається рентабельність у розмірі не нижче 30%.

Формування імпортних цін має свою специфіку і відрізняється від практики формування експортних цін. Ціна імпорту складається насамперед з ціни держави-постачальника та тих елементів, які до неї включає держава – отримувач. Держава - отримувач до ціни імпорту з вивізним митом додає свої складові, у т.ч. ввізне мито та ін. У зв'язку з цим на імпортну продукцію існує такий склад ціни: митна вартість товару, митні збори, мито, акцизний збір (для підакцизних видів продукції), ПДВ, збір на обов'язкове державне пенсійне забезпечення, єдиний збір.

В Інструкції про порядок стягнення акцизного збору при ввезенні товарів суб'єктами ЗЕД на митну територію України передбачені дві формули для розрахунку сум акцизного збору:

1) якщо ставка акцизного збору встановлена у відсотках до митної вартості товару, сума акцизу розраховується за формулою:

Са = (Вм + Свм)*Стаз : 100% , (1)

Са – сума акцизу;

Вм – митна вартість товару;

Свм – сума ввізного мита;

Стаз – ставка акцизного збору.

2) якщо ставка встановлена в грошовому еквіваленті до фізичної одиниці виміру товару, сума акцизу розраховується за формулою:

Са = N*Стаз , (2)

де Са – сума акцизу;

N – кількість товару у фізичних одиницях виміру;

Стаз – ставка акцизного збору.

Декретом КМУ "Про акцизний збір" встановлено:

- від сплати акцизного збору звільняються лише операції з імпорту призначених для власного використання органами розвідки України техніки, обладнання, майна та матеріалів.

- акцизний збір не стягується з предметів, які не є об'єктами купівлі-продажу або обміну і які ввозяться на митну територію України в режимі тимчасового ввезення (крім легкових транспортних засобів, що ввозяться фізичними та юридичними особами-резидентами), майна, яке ввозиться згідно з договорами оренди (лізингу), застави та іпотеки.

Базою оподаткування ПДВ товарів які ввозяться на територію України, є договірна (контрактна) вартість імпортованих товарів, визначена за вільними або регульованими цінами, але не менша митної вартості, вказаної у вантажній товарній декларації з урахуванням витрат, які входять у ціну товарів, акцизного збору, ввізного мита та інших податків та зборів, що входять в ціну товару.

Не сплачується ПДВ при ввезенні на митну територію України товарів, вартість яких менша 100 доларів США. Сьогодні діє перелік російських товарів, ввезення яких в Україну з митної території РФ звільняється від сплати ПДВ: нафта сира, газовий конденсат природний, газ природний, неопромінені паливні елементи, стержні із вигоряючими поглиначами.

В Україні діє Угода про принципи стягнення непрямих податків при експорті та імпорті товарів (робіт, послуг) між державами-учасниками СНД, згідно з якою:

- жодна зі сторін угоди не обкладає непрямими податками (акцизом, митом, ПДВ) товари (роботи, послуги), які експортуються на територію іншої сторони угоди;

- товари, що імпортуються на митну територію однієї зі сторін угоди, експортовані з митної території іншої сторони угоди, обкладаються непрямими податками в країні-імпортері у відповідності з її національним законодавством.

Ця угода ратифікована (діє) у таких країнах СНД: Азербайджан, Киргизстан, Вірменія, Молдова, Білорусь, Таджикістан, Грузія, Україна.

Для обґрунтування ціни при імпорті товару розробляється конкурентний лист. Він допомагає правильно вибрати фірму, яка поставляє товар за найнижчими цінами та відповідними техніко-економічними показниками.