Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетная система.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
686.59 Кб
Скачать

Принципи організації бюджетного планування

Группа 131

комплексний підхід до основних параметрів економічного і соціального розвитку згідно з бюджетними можливостями

оптимальне використання бюджетних ресурсів із метою першочергового забезпечення пріоритетних напрямів розвитку економіки та соціальної сфери

раціональне визначення джерел формування бюджетних ресурсів

єдність у використанні бюджетних показників, здійсненні бюджетних розрахунків, застосуванні єдиної методології прогнозування

наукове обґрунтування планів: реальність прогнозних розрахунків, їхня економічна обґрунтованість; використання прогресивної методології, норм і нормативів; вибір кращих методів забезпечення прогнозних завдань бюджетними ресурсами

Методи бюджетного планування

Метод

Характеристика

Коефіцієнтів

Базується на застосуванні відповідних коефіцієнтів. За основу беруться показники минулого періоду і коригуються з урахуванням відповідних коефіцієнтів, які відображають зміни, що передбачаються в плановому періоді.

Нормативний

За основу беруться нормативи, які регламентують види надходжень і видатків. При цьому враховуються економічний стан підприємств, установ, галузей народного господарства, фізичних осіб. Цей метод дає змогу сповна виявити бюджетні резерви.

Балансовий

За його допомогою досягається узгодженість між джерелами надходжень і напрямами видатків за видами та регіонами, встановлюється взаємозв’язок із загальною величиною фінансових ресурсів у державі по міністерствах, відомствах, регіонах і відповідними потребами, які можуть бути забезпечені.

Програмно-цільовий

Використовується при фінансуванні окремих державних програм економічного і соціального розвитку. Дає змогу виявити джерела покриття і визначити ефективність цих програм. Із 2002 р. використовується при формуванні бюджетів як основний.

Бюджетне прогнозування – це

1) оцінка різних і найверогідніших варіантів формування ресурсів бюджету і напрямів використання цих ресурсів.

2) наукове передбачення майбутнього стану будь-якого явища і обґрунтування шляхів переходу від сьогоднішнього стану до майбутнього.

Точність прогнозних розрахунків залежить від значень показників у базисному періоді, величини і динаміки заданих параметрів розвитку економіки у прогнозованому періоді, структури і внутрішньої характеристики моделі для розрахунку показника. Завдання бюджетного прогнозування представлені на рис. 2.12.

Найбільш поширеними серед методів бюджетного прогнозування є: регресійні багатофакторні моделі для розрахунку на перспективу окремих показників бюджету та метод економетричного моделювання, характеристика якого представлена в табл. 2.2.

Завдання бюджетного прогнозування

Визначати обсяг бюджетних ресурсів та їхнє використання як у цілому, так і за окремими видами

Прямая соединительная линия 145

Вивчати взаємозв'язки показників бюджету з основними макропоказниками: ВВП, показниками балансу фінансових ресурсів і витрат держави, балансу грошових доходів і витрат населення, платіжного балансу

Визначати вплив на величину показників факторів, що характеризують динаміку розвитку економіки

Перевіряти можливості бюджетного забезпечення показників соціально-економічного розвитку держави