Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетная система.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
686.59 Кб
Скачать

29. Охарактеризуйте склад доходів місцевих бюджетів, що враховуються при визначені обсягів міжбюджетних трансфертів.

1. До доходів, що закріплюються за бюджетами місцевого самоврядування та враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів, належать:

1) податок з доходів фізичних осіб у частині

2) 50 відсотків збору за спеціальне використання лісових ресурсів державного значення

3) 50 відсотків збору за спеціальне водокористування

4) 50 відсотків платежів за користування надрами загальнодержавного значення

6) плата за ліцензії на певні види господарської діяльності та сертифікати, що видаються виконавчими органами відповідних місцевих рад;

11) плата за державну реєстрацію

2. Податок з доходів фізичних осіб, який справляється

податковим агентом - юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) чи представництвом нерезидента - юридичної особи, зараховується до відповідного місцевого бюджету за їх місцезнаходженням (розташуванням) в обсягах податку, нарахованого їх працівникам;

податковим агентом - фізичною особою, зараховується до відповідного місцевого бюджету за місцем реєстрації такої фізичної особи у податкових органах.

30. Охарактеризуйте склад доходів місцевих бюджетів, що не враховуються при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів.

1. До доходів загального фонду місцевих бюджетів, що не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів, належать:

1) податок на прибуток підприємств та фінансових установ комунальної власності.

2) платежі за спеціальне використання природних ресурсів місцевого значення;

4) плата за землю, що зараховується до бюджетів місцевого самоврядування;

5) податок на промисел, що зараховується до бюджетів місцевого самоврядування;

6) плата за торговий патент на здійснення деяких видів підприємницької діяльності

2. До надходжень спеціального фонду місцевих бюджетів належать:

1) надходження бюджету розвитку місцевих бюджетів

2) податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, що зараховується у розмірі

31. Економічна сутність видатків бюджету та їх структура

Видатки бюджету – за економічною сутністю відображають розподільні та перерозподільні процеси централізованого фонду грошових коштів держави та їх цільове використання. Згідно ст2 БК, видатки бюджету – кошти спрямовані на здійснення програм та заходів передбачених відповідним бюджетом. Витрати бюджету – видатки бюджету, надання кредитів з бюджету, погашення боргу та розміщення бюджетних коштів на депозитах, придбання ЦП.

Характеристика видатків бюджету:

  1. Кількісна – зумовлюється обсягом фінансових ресурсів, що забезпечує рівень задоволення потреб суспільства відповідно до визначення економічної політики.

  2. Якісна – дає можливість виявити суспільне призначення кожного виду бюджетних видатків та рівень ефективності їх спрямування.

Сутність та необхідність видатків обумовлюється: фінансуванням функцій, які виконує держава як інститут управління; розподілом бюджетного фонду на складові частини; створення грошових фондів цільового призначення у виробничій і невиробничій сферах.

Склад видатків:

Видатки розвитку – на фінансове забезпечення наукової, інвестиційної, інноваційної діяльності.

Видатки споживання - частина видатків бюджетів, які забезпечують поточне функціонування органів державної влади та місцевого самоврядування, бюджетних установ, поточні міжбюджетні трансферти та видатки на фінансове забезпечення заходів соціального захисту населення та соціально-культурної сфери

Згідно ст.82 БК видатки бюджетів поділяються на:

1) видатки на забезпечення конституційного ладу, державної цілісності та суверенітету, незалежного судочинства, а також інші передбачені цим Кодексом видатки, які не можуть бути передані на виконання Автономній Республіці Крим та місцевому самоврядуванню; здійснюються за рахунок коштів Державного бюджету України;

2) видатки, які визначаються функціями держави і можуть бути передані на виконання Автономній Республіці Крим та місцевому самоврядуванню з метою забезпечення найбільш ефективного їх виконання на основі принципу субсидіарності;

3) видатки на реалізацію прав та обов'язків Автономної Республіки Крим та місцевого самоврядування, які мають місцевий характер і визначені законами України.

Видатки, визначені пунктами 2 і 3 здійснюються за рахунок коштів місцевих бюджетів, у тому числі трансфертів з Державного бюджету України.

Розмежування видів видатків, визначених пунктами 2 і 3 частини першої статті 82 цього Кодексу, між місцевими бюджетами здійснюється на основі принципу субсидіарності з урахуванням критеріїв повноти надання гарантованих послуг та наближення їх до безпосереднього споживача. Відповідно до цих критеріїв види видатків поділяються на такі групи:

1) перша група − видатки на функціонування бюджетних установ та реалізацію заходів, які забезпечують необхідне першочергове надання гарантованих послуг і які розташовані найближче до споживачів; здійснюються з бюджетів сіл, їх об'єднань, селищ, міст;

2) друга група − видатки на функціонування бюджетних установ та реалізацію заходів, які забезпечують надання основних гарантованих послуг для всіх громадян України; здійснюються з бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим та міст обласного значення, а також районних бюджетів;

3) третя група − видатки на функціонування бюджетних установ та реалізацію заходів, які забезпечують гарантовані послуги для окремих категорій громадян, або реалізацію програм, потреба в яких існує в усіх регіонах України; здійснюються з бюджету Автономної Республіки Крим та обласних бюджетів.

З бюджетів міст Києва та Севастополя здійснюються видатки всіх трьох груп.