Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетная система.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
686.59 Кб
Скачать

5. Роль бюджетної політики у системі фінансової політики держави. Чинники впливу на бюджетну політику.

Бюджетна політика як складова фінансової є системною сукупністю цілей, наукових підходів і конкретних заходів щодо цілеспрямованої діяльності держави з регулювання бюджетного процесу, управління бюджетами всіх рівнів, ефективного використання бюджетної системи для вирішення економічних і соціальних задач.

Вона служить інструментом регулювання економіки для підтримки певного рівня ВВП, зайнятості населення та соціального забезпечення.

Бюджетна політика як елемент фінансової тісно взаємодіє з податковою, грошово-кредитною, інвестиційною та валютною політикою; відіграє важливу роль у забезпеченні фінансової стабільності в країні, що є базою розвитку виробництва та підвищення його ефективності, підтримки підприємницької активності та росту добробуту громадян.

Проблема формування ефективної бюджетної політики полягає в її науковому обґрунтуванні: наскільки вона базується на фундаментальних теоретичних засадах, виходячи з певної фінансової доктрини держави.

Проблема взаємозв'язку між зовнішніми та внутрішніми чинниками, які впливають на бюджетну політику, полягає в тому, наскільки вони сприяють росту ВВП та ефективному використанню фінансових ресурсів.

Основними проблемами при формуванні бюджетної політики є:

- максимально точне визначення обсягу ВВП, із врахуванням інших макроекономічних показників: рівня інфляції, обсягу виробництва, споживання та нагромадження;

- впровадження науково обґрунтованих розрахунків доходної бази бюджету.

Чинники впливу на бюджетну політику

1. внутрішні:

- економічні (пов’язані з макроекономічними процесами, що відбуваються у сфері суспільного виробництва);

- соціальні (пов’язані з особливостями відтворення робочої сили і населення країни в цілому: кошти на освіту, охорону здоров’я, соціально-культурні заходи, соціальний захист населення, обсяг та рівень заробітної плати тощо);

- політичні (пов’язані з забезпеченням обороноздатності держави,підтримкою внутрішнього правопорядку, зміцнення всіх гілок влади).

2. зовнішні:

- залежність від економічних взаємовідносин з іншими державами щодо поставок палива, сировини, матеріалів, обміну технологіями,

- експортні можливості самої держави

- інтеграції зі світовими системами тощо.

Бюджетна політика повинна змінюватися та корегуватися залежно від тих завдань, які постають перед державою на певних етапах розвитку. Є необхідність визначення стратегічних і тактичних цілей та завдань бюджетної політики не тільки на наступний рік, а й довгострокової концепції формування політики у сфері державних фінансів.

6. Сутність поняття «бюджетна тактика і стратегія». Спільні та відмінні риси, основні пріоритети бюджетної політики держави.

Бюджетна стратегія – це довгостроковий курс політики держави що розрахований на перспективу та зумовлює розв’язання крупно масштабних завдань, які визначаються загальнонаціональною стратегію соціально – економічного розвитку країни.

Основою бюджетної стратегії є бюджетне прогнозування.

Для реалізації підходів системного аналізу і математичного моделювання інститутом кібернетики НАН України, була розроблена моделююча система бюджету призначена для розв’язання завдань бюджетного та макроекономічного моделювання зокрема оцінювання очікуваних надходжень дл держбюджету і його найважливіших видатків.

Кожен рік у цій системі здійснюється аналіз проектів ДБУ. У межах кожного макроекономічного сценарію можуть ророблятися різні під сценарії фінансування бюджету. Це дає можливість врахувати якомога більшу кількість аспектів модельованого процесу, оцінити вплив чинників, і якщо вони частково керовані – розробити рекомендації щодо впливу на них.

Бюджетна тактика – швидкісний механізм реалізації бюджетної політики в країні, який є гнучким методом пошуку короткострокової рівноваги, стабілізації та пристосування до умов, що змінюються.

Основою розробки бюджетної тактики є бюджетне планування. Наслідком бюджетного планування є проект бюджетів різних рівнів.

Основні документи для формування бюджетної тактики в Україні:

  1. Макроекономічний прогноз соціально-економічного розвитку країни, складовим елементом якого є основні прогнозні показники зведеного бюджету країни.

  2. Основн напрями бюджетної політики ( бюджетна резолюція):

Держані гарантії – 1%, Дефіцит – 2,5%, перерозподіл ВВП – 28,7%, капітальні видатки – 5%, державний борг – 30%, обмінний курс – 7,9 – 8