Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетная система.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
686.59 Кб
Скачать

38. Склад видатків бюджету на соціальний захист

За міжнародною методологією видатки на соціальний захист і соціальне забезпечення класифікуються:

  1. Піклування про літних людей (пенсії)

  2. Піклування про членів сімї військовослужбовців та постраждалих у катастрофах (довічні пенсії)

  3. Допомога у разі недієздатності або тимчасовій непрацездатності

  4. Сімя та діти (допомога на дитину)

  5. Діяльність щодо розвитку ринку праці

  6. Соціальна політика та підтримка у разі безробіття

  7. Забезпечення житлом

  8. Інші заходи соціального захисту

Соціальний захист — це:

по-перше, державна підтримка верств населення, які можуть зазнавати негативного впливу ринкових процесів, з метою забезпечення відповід­ного життєвого рівня, тобто заходи, що включають надання правової, фінансової, матеріальної допомоги окремим громадянам (найбільш враз­ливим верствам населення), а також створення соціальних гарантій для економічно активної частини населення;

по-друге, комплекс законодавчо закріплених гарантій, що протидіють де­стабілізуючим життєвим факторам (інфляція, спад виробництва, еконо­мічна криза, безробіття тощо).

Основні елементи системи соціального захисту:

1) встановлення допустимих параметрів життя (розміру прожиткового фізіологічного і соціального мінімуму, мінімальної пенсії, соціальної допомоги);

2) захист населення від зростання цін і товарного

3) забезпечення ефективної зайнятості, перепідготовка кадрів;

4) пенсійне забезпечення (людей похилого піку, інвалідів, сімей, що втратили годувальника);

5) соціальні трансферти (допомога з безробіття, одноразові чи щомі­сячні виплати на дітей, з материнства, з хвороби та інших причин, жит­лові субсидії тощо);

Законодавством Укр передбачено соц. захист груп населення: ветерани праці, військовослужбовці, матері з дітьми, інваліди, діти які перебувають під опікою чи піклуванням, учасники бойових дій та ветерани ВВВ.

Класифікація видатків на соціальний захист

1)За джерелами фінансування: за рахунок коштів ДБУ, фінансування з місцевих бюджетів. Переважна більшість видатків адресного характеру фінансується за рахунок виділення з ДБУ коштів у формі субвенцій місцевим бюджетам.

2) За видом програми: 1) загальнодержавні програми, їх функціонування передбачається або законами або правовими актами КабМіну; 2)місцеві програми, їх функціонування передбачається на основі рішень органів місцевого самоврядування

3) За формою надання: грошова, натуральна.

39. Склад видатків бюджету на соціальне забезпечення, порядок їх фінансування

Важливою складовою соціального забезпечення є фінансування закладів і програм соціального забезпечення неповнолітніх і молоді, фінансування видатків на утримання будинків-інтернатів для старих та інвалідів, видатків, зумовлених ліквідацією наслідків Чорнобильсь­кої катастрофи, та видатки зумовлені заходами, пов’язаними з поверненням депортованих з України, надання грошової допомоги біженцям і утримання тимчасових пунктів утримання біженців.

Фінансування притулків для неповнолітніх відбувається за рахунок обласних бюджетів. За рахунок коштів місцевих бюджетів здійснюється утримання будинків-інтернатів для старих та інвалідів, де вони перебувають на повному державному забезпеченні, а також отримують частину призначеної їм пенсії.

Фінансове забезпечення молодіжних програм і заходів здійсню­ється за рахунок Державного і місцевих бюджетів. Переважна біль­шість видатків спрямовується на реалізацію державної політики поліпшення соціального становища молоді, жінок і дітей. У місцевих бюджетах більше третини коштів спрямовується на забезпечення мо­лодіжних програм і заходів, утримання установ галузі та на розвиток мережі центрів соціальних служб для молоді і клубів для підлітків.