Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетная система.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
686.59 Кб
Скачать

12. Причини виникнення та джерела покриття бюджетного дефіциту

Загальні причини бюджетного дефіциту

Причини бюджетного дефіциту в Україні

(кінець ХХ - початок ХХI ст.)

1. Виникнення надзвичайних обставин (війни, стихійні лиха, техногенні аварії).

2. Зміна економічного устрою.

3. Криза політичної системи.

4. Некомпетентність керівництва держави.

5. Незадовільна робота державних служб.

6. Необхідність здійснення крупних державних вкладень.

7. Надання безкоштовної допомоги іншим державам.

8. Структурна незбалансованість народного господарства.

9. Крупномасштабний оборот “тіньового” капіталу.

10. Недосконалість податкової системи.

11. Низька ефективність суспільного виробництва.

12. Нераціональна структура бюджетних витрат.

13. Великі витрати на отримання силових структур.

14. Неможливість одержання міжнародних кредитів.

15. Низький рівень життя населе

1. Перехід від адміністративної економіки до ринкової.

2. Ліквідація наслідків аварії на Чорнобильській атомній станції.

3. Неефективність податкової системи.

4. Висока питома вага збиткових підприємств.

5. Велика частка “тіньової” економіки.

6. Низький рівень життя більшої частини населення України.

Джерела фінансування дефіциту:

  1. кошти від державних внутрішніх та зовнішніх позик

  2. кошти від приватизації майна

  3. повернення бюджетних коштів з депозитів та внаслідок продажу ЦП

  4. вільний залишок вільний залишок бюджетних коштів

В ураїні заборонено емісійне фінансування.

Оборотний залишок бюджетних коштів – частина залишку коштів загального фонду відповідного бюджету, яка утворюється для покриття тимчасово-касових розривів

Вільний залишок бюджетних коштів – перевищення залишку коштів над оборотним залишком бюджетних коштів на кінець бюджетного періоду.

13. Визначте основні засади регулювання бюджетного дефіциту

Регулювання бюджетного дефіциту полягає в тому, щоб з урахуванням грошового потенціалу за допомогою маневрування фінансовими ресурсами активною і пасивною формами бюджетного дефіциту адаптуватися до росту граничних суспільних витрат виробництва.

Провівши ряд досліджень, науковці дійшли висновку:

  • використання профіцитного та бездефіцитного бюджету в період економічного спаду є гальмом економічного зростання та призводить до стагнації економіки;

  • використання дефіциту бюджету з метою збільшення інвестицій значно підвищує темпи розвитку економіки та пригнічує інфляцію.

Кожна держава у своїй діяльності прагне до збалансованого бюджету. Фінансова теорія передбачає три класичних концептуальних підходи до збалансування державного бюджету:

1) збалансування на щорічній основі,

2) збалансування в ході економічного циклу,

3) збалансування на основі функціонування фінансів (фундаментальне фінансування). Основна проблема бюджету, який балансується на щорічній основі, полягає в тому, що він має не стільки антициклічний характер, як процеклічний. Досить складно збалансувати бюджет по результатах циклу, якщо піднесення і спади не мають приблизно однокового розмаху.

Метою бюджетного регулювання є стабілізація економічної ситуації та створення передумов для подальшого економічного розвитку. Тому за економічного спаду необхідно зменшувати податкове навантаження на економіку та збільшувати державні видатки для стимулювання сукупного попиту та як наслідок економічного росту.

Зростання бюджетних видатків може бути спрямоване на підтримку реального сектору економіки в одному випадку або для фінансування поточних витрат в іншому.

Основний акцент необхідно робити на фінансуванні інвестиційних проектів та програм, які повинні стимулювати економічне зростання.

До основних напрямів активізації бюджетної політики з питань фінансування дефіциту державного бюджету слід віднести наступні:

— ресурси, залучені з метою фінансування дефіциту бюджету, доцільно направляти на посилення інвестиційної діяльності держави та поліпшення умов забезпечення економічного зростання;

— мобілізовані кошти необхідно використовувати для вирішення економічних і соціальних проблем з урахуванням не тільки поточних, але й середньо_ і довгострокових перспектив;

— у майбутньому погашення боргових зобов’язань має бути рівномірним і не призводити до перевантаження бюджетної системи у кожному конкретному періоді;

— залучення ресурсів державою не повинно негативно впливати на розвиток вітчизняного бізнесу та проведення міжнародних фінансових операцій;

— для стабілізації фінансового розвитку країни слід шляхом вжиття заходів щодо антиінфляційного регулювання обмежити вплив фінансування дефіциту бюджету на розбалансування її грошово-кредитної системи.

В Україні формування бюджету з дефіцитом зумовлюється тим, що в нашій державі є значна потреба у проведенні реформ у різних сферах, фінансуванні розвитку інфраструктури, підвищенні якості адміністративних і соціальних послуг. Проте у нашій державі використання дефіцитного бюджетного фінансування не можна розцінювати як виважене. Наслідком цього стало недостатнє державне фінансування розвитку національної економіки, проведення структурної перебудови, формування ринкової інфраструктури та реформування інших сфер господарського комплексу.