Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетная система.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
686.59 Кб
Скачать

36. Видатки бюджету на науку

Джерело фінансування наукових досліджень залежить від їх характеру. Розрізняють два напрями наукових досліджень: фундаментальні; прикладні.

Фундаментальними дослідженнями є пошукові теоретичні напрями науки.

Прикладні дослідження пов’язані з визначенням форм і методів впровадження в практику результатів фундаментальних досліджень, які завершились певними винаходами. Оскільки в даному випадку можливе прогнозування ефективності таких робіт, встановлення їх вартісної оцінки, то фінансування може здійснюватись за рахунок коштів замовника.

В Україні існує певна спеціалізація наукових закладів. Академічні науково-дослідні заклади, підпорядковані Національній академії наук, займаються насамперед фундаментальними дослідженнями, тому їх діяльність фінансується з Державного бюджету. Другу групу складають відомчі заклади, основний профіль яких — прикладні дослідження, спрямовані на розвиток даної галузі. Фінансування здійснюється за рахунок централізованих коштів міністерств і відомств або за кошти замовників.

Бюджетне фінансування науки здійснюється двома способами: фінансування наукових закладів; фінансування наукової тематики.

Фінансування наукових закладів ґрунтується на складанні їх кошторису. Обсяг фінансування насамперед визначається штатним розписом. Сума витрат на зарплату розраховується шляхом множення кількості посад на середню ставку зарплати, яка склалась у даному закладі. Ставка зарплати залежить від посади (лаборант, інженер, науковий співробітник) і наукового ступеня (кандидат, доктор наук) та вченого звання (старший науковий співробітник). Другу основну статтю витрат складають витрати на проведення наукових досліджень — придбання та обслуговування спеціальної техніки, обладнання, матеріалів для проведення досліджень, що визначається профілем наукового закладу.

У разі фінансування наукової тематики розробляються кошториси на кожну тему. Визначену суму асигнувань отримує той науковий заклад, який розроблятиме цю тему.

Базове фінансування – засіб підтримки фундаментальних досліджень у ВНЗ та наукових установах. Цільове фінансування – наукові дослідження з пріоритетних напрямів, науково-технічних програм. Контрактне – окремі дослідження, що пройшли конкурсний відбір.

За рахунок бюджетних коштів фінансуються:

  • фундаментальні дослідження і розробки в інтересах оборони;

  • роботи, які виконуються в межах пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки;

  • прикладні науково-технічні розробки, що мають загальнодержавне значення;

  • роботи, пов’язані з науково-технічним співробітництвом на основі міжнародних угод.

37. Соціальні видатки бюджету як відображення соціальної політики держави, їх склад

Однією з найважливіших складових державної політики є її соціальна політика, тобто система заходів спрямованих на забезпечення всіх верств населення необхідними умовами для їх нормального життєзабезпечення, умовами відпочинку, реалізації спортивних амбіцій та постійного духовного розвитку.

Соціальна політика включає:

  • регулювання соціальних відносин у суспільстві та регламентація взаємовідносин суб’єктів економіки в соціальній сфері

  • вирішення проблеми безробіття та забезпечення ефективної зайнятості

  • формування стимулів для високопродуктивної суспільної праці і надання соціальних гарантій економічно активній частині населення.

  • Створення системи соціального захисту населення.

Здійснення соціальних видатків держави обумовлене наступними напрямами забезпечення соціальних гарантій держави населення:

  1. Гарантування кожному працюючому мінімального рівня з/п згідно з прожитковим мінімумом, її індексації, помірних податків та невтручання у підприємницьку діяльність.

  2. Вирівнювання рівня життя окремих груп населення, недостатнє забезпечення яких пов’язане з причинами, що не залежать від їх трудової діяльності.

  3. Задоволення пріоритетних потреб суспільства, які держава не може довірити кожному громадянину особисто

Склад соціальних видатків: освіта, охорона здоровя, соціальний захист та соціальне забезпечення, культура і мистецтво, ЗМІ, фізична культура і спорт.