Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетная система.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
686.59 Кб
Скачать

7. Сутність поняття бюджетний механізм: його призначення та структура.

Бюджетний механізм може бути охарактеризований як комплекс спеціально розроблених і законодавчо закріплених у державі форм і методів створення і використання фінансових ресурсів для регулювання економічних і соціальних процесів. Основною метою цього регулювання є фінансове забезпечення темпів і пропорцій розвитку економіки, а також соціальних гарантій населенню.

Бюджетний механізм — це сукупність форм і методів формування і використання бюджетних ресурсів, що застосовуються з метою впливу на економічний і соціальний розвиток суспільства.

Бюджетний механізм є складовою фінансового механізму значною мірою визначає характер економічної системи в цілому.

Кількісна та якісна характеристика бюджетного механізму обумовлюється об’ємом фінансових ресурсів, що акумулюються і витрачаються за відповідними рівнями господарського управління, технологією мобілізації і використання.

Призначення бюджетного механізму зводиться до двох основних функцій: забезпечення і регулювання економічних і соціальних процесів у державі.

Бюджетне забезпечення здійснюється через використання методів бюджетного фінансування, кредитування тощо. При бюджетному фінансуванні враховуються умови визначення обсягів фінансування, періодичність передачі коштів, норми витрат на конкретний вид витрат та ін. При кредитуванні визначаються умови надання кредитів.

Для того, щоб профінансувати відповідні заходи або програми, необхідно відпрацювати і законодавчо встановити форми мобілізації ресурсів за допомогою податків, зборів та інших платежів. Це дуже важлива складова бюджетного механізму в цілому, вона часто розглядається як самостійна ланка фінансового механізму - податковий механізм.

Бюджетне регулювання уявляє собою метод здійснення функцій управління економічними і соціальними процесами. Використовуючи їх, держава через встановлення форм і методів акумуляції фінансових ресурсів та їх використання стимулює або локалізує певні явища і процеси.

Бюджетний механізм

Полотно 86

Бюджетне планування та прогно-

зування

Забезпечення збалансованості бюджетів всіх рівнів

Розробка проектів бюджетів

Визначення показників бюджетів всіх рівнів

Прямая соединительная линия 88 Прямая соединительная линия 89

Бюджетний механізм у цілому уявляє собою принципову схему практичного використання бюджетних коштів в економіці держави, їх впливу на відповідні процеси. Водночас він має свої відмінності у практичному застосуванні на рівні держави, суб’єктів господарювання чи верств населення.

8Бюджет як основний фінансовий держави, його ознаки, як фінансового плану та структура.

Правова характеристика бюджету пов’язана з розглядом його як фінансового плану, що являє собою розпис доходів і видатків основного централізованого фонду грошових коштів держави. Правове регламентування бюджету здійснюється у загальних рисах Конституції і деталізується у бюджетному законодавстві, яке охоплює 3 рівні:

  1. Бюджетний кодекс україни

  2. Закони, що регламентують окремі статті доходів та видатків

  3. Щорічний закон про ДБУ і рішення місцевих органів влади про місцевий бюджет

Існує вертикальна і горизонтальна структура бюджету. Вертикальна: сукупність державного та місцевих бюджетів. ДБУ – фін план центральних органів влади та управління і відображає загальнодержавні потреби в грошових коштах. МБ – фін план органів представницької та викон влади і відображають їх фінансову діяльність. Горизонтальна структура: склад доходів і видатків, які відбивають фінансову діяльність держави. Бюджет як фін план є складовою єдиної системи фін планування в країні. Таким чином, бюджет як фінансовий план відіграє дуже важливу роль у діяльності держав, він визначає її можливості і пріоритети, її роль і форми реалізації закріплених за нею функцій.

Бюджет як фінансовий план є складовою єдиної системи фінансового планування в країні. Основні напрями зв’язку бюджету:

  • з фінансовими планами підприємств, що діють на засадах комерційного розрахунку (через податкову систему)

  • з фінансовими планами підприємств державного сектору економіки (кредитування, дотації)

  • з кошторисами бюжетних установ

  • з фінансовими планами фондів цільового призначення.

Бюджет відіграє дуже важливу роль у діяльності держави, визначає її можливості і пріоритети, форми реалізації закріплених функцій.