Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бюджетная система.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
686.59 Кб
Скачать

32. Класифікація видатків бюджету

Згідно бюджетної класифікації видатки бюджету поділяються на:

Види класифікації

Критерії класифікації

Функціональна

за функціями, з виконанням яких пов'язані видатки

Економічна

за економічною характеристикою операцій на проведення яких здійснюються видатки

Відомча

за ознакою головного розпорядника бюджетних коштів

Програмна

за бюджетними програмами

Економічна класифікація:

  1. Поточні видатки – витрати бюджетів на фінансування мережі підприємств, установ, організацій та органів управління у бюджетному році та витрати на фінансування заходів із соціального захисту населення. ( видатки на товари і послуги, виплата %)

  2. Капітальні видатки – спрямовуються на придбання основного капіталу, створення державних запасів і резервів землі і НМА, а також капітальні трансферти

  3. Кредитування з вирахуванням погашення коштів – платежі бюджетів усіх рівнів внаслідок чого у них виникають фінансові вимоги до інших суб’єктів господарської діяльності.

  4. Нерозподілені видатки – видатки з резервних фондів КабМіну та фондів непередбачених видатків ради міністрів АРК, обласних та місцевих адміністрацій виконкомів місцевх рад.

Функціональна класифікація:

  1. Державні послуги загального призначення ( державнем управління, судова влада)

  2. Суспільні і соціальні послуги (освіта, охорона здоровя)

  3. Державні послуги повязані з економічною діяльністю (промисловість, енергетика)

  4. Інше (обслуговування державного боргу)

Таємні видатки – видатки, пов’язані з державною таємницею і в інтересах національної безпеки.

Захищені статті видатків – це ті статті, які не підлягають секвестру ( оплата праці працівників бюджетних установ, нарахування на з/п, придбання медикаментів та перев’язувальних матеріалів, забезпечення продуктами харчування, трансферти населенню).

33. Система бюджетного фінансування видатків

Бюджетне фінансування – це безповоротне, безвідплатне виділення коштів з бюджету.

Суб’єктами фінансування є державні органи, підприємства, установи та організації державної та комунальної форм власності. Система бюджетного фінансування вміщує в собі принципи, форми та методи надання бюджетних асигнувань суб’єктам господарювання.

Основні принципи бюджетного фінансування, як:

1) плановість .

2) цільове спрямування коштів

3) безповоротність та безвідплатність фінансування державних витрат, ефективне використання бюджетних ;

4) фінансування в міру виконання планів;

5) поєднання власних, кредитних та бюджетних коштів під час визначення обсягу фінансування;

6) постійний контроль за витрачанням бюджетних коштів.

Форми бюджетного фінансування:

1) Кошторисне фінансування →забезпечення державними грошовими коштами установ соціальної сфери, оборони, органів державного управління згідно з кошторисом. Виділення грошових коштів з бюджетів різних рівнів установам і організаціям соціально-культурної сфери, оборони, органам державного управління тощо відбувається на основі планового документа - кошторису доходів і видатків. Кошторис - це основний плановий документ, що підтверджує повноваження щодо отримання доходів та здійснення видатків, визначає обсяг і спрямування коштів для виконання ними своїх функцій та досягнення цілей, визначених на рік відповідно до бюджетних призначень.

Кошторис включає дві складові:

- загальний фонд, що містить обсяг надходжень із загального фонду бюджету та розподіл видатків за повною економічною класифікацією на виконання бюджетною установою (організацією) основних функцій;

- спеціальний фонд, що містить обсяг надходжень із спеціального фонду бюджету та їх розподіл за повною економічною класифікацією на здійснення видатків спеціального призначення та на реалізацію пріоритетних заходів, зумовлених виконанням установою основних функцій.

2)Державне фінансування інвестицій → державне фінансування об’єктів економічного і соціального розвитку за ринкових умов.

3)Позики з бюджету (бюджетні кредити) → це фінансова підтримка державних та інших підприємтсв, у яких понад 50% майна є державною власністю, на поворотній основі.

4)Державні дотації → фінансування державних планово-збиткових підприємств, які мають суспільно необхідне значення для розвитку держави, але в умовах ринку їх доходи не покривають собівартості послуг, продукції.

Нині застосовуються два методи бюджетного фінансування:

1. Метод єдиного казначейського рахунку. Цей метод використовується для фінансування заходів з державного бюджету України. Це система бюджетних рахунків органів Державного казначейства, відкритих в установах банків за відповідними балансовими рахунками, з яких органами Державного казначейства здійснюються платежі безпосередньо суб’єктам діяльності.

2. Метод перерахування бюджетних коштів з поточних рахунків місцевих бюджетів на рахунки головних розпорядників бюджетних коштів. Суть його полягає в тому, що відповідно до бюджетного розпису фінансові органи перераховують кошти бюджету головним розпорядникам у порядку фінансування, на їхні рахунки згідно з кошторисом.

Одночасно перебудовується система бюджетного фінансування — здійснюється відмова від фінансування витрат, виходячи із фактичних значень показників, тобто залежно від досягнутого рівня, і перехід на нормативний метод покриття витрат. Особливого значення набувають нормативи, що характеризують вимоги, які висуваються суспільством до ефективності використання бюджетних ресурсів. Вони фіксують мінімально припустиму величину економічної ефективності використання бюджетних ресурсів, тобто суспільно виправданий розмір їх витрат для досягнення найбільшого економічного ефекту.