Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга - АОВЛА-ч-1.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
14.79 Mб
Скачать

8.2. Герметичний шолом гш-6м

Герметичні шоломи призначені для захисту голови і шиї льотчика від впливу низького тиску при польотах на висотах більш 18 км і для порятунку льотчика при аварійному покиданні літального апарата. ГШ виконують усі функції кисневих масок. Крім того, вони забезпечують повну пневматичну компенсацію голови при створенні в легенях надлишкового тиску, а також захищають голову льотчика від випадкових ударів, від зустрічного потоку повітря при покиданні літального апарата і захищають обличчя й очі льотчика від впливу сонячних і прожекторних променів.

Герметичний шолом ГШ-6М (ГШ-6А) входить до складу комплекту кисневого устаткування ККО-5 і є індивідуальним спорядженням льотчика висотної авіації. Він випускається трьох розмірів, кожний з який має два підрозміри – малий і великий, що дозволяє забезпечити ГШ льотний склад з обхватом голови від 54 до 62 сантиметрів включно. Найбільш сучасними є герметичні шоломи ГШ-6М и ГШ-6А (рис. 2.14.).

Рис. 2.14. Герметичний шолом ГШ-6М:

1, 8 – оглядовий щиток; 2 – каска; 3 – замок оглядового щитка; 4 – шланг магістралі вдиху;

5 – механізм керування світлофільтром; 6 – шийне кільце; 7 – мікрофон; 9 – світлофільтр

Герметичний шолом ГШ-6М (ГШ-6А) складається з таких основних вузлів: каски (2), шийного кільця (6) і шоломофона.

Каска ГШ являє собою тверду зварену конструкцію, виготовлену з алюмінієвого сплаву. Основними вузлами каски є:

  • оглядовий щиток (1, 8) з органічного скла в металевій окантовці;

  • замок (3) оглядового щитка;

  • світлофільтр (9) з механізмом керування світлофільтром (5);

  • шланг магістралі вдиху (4) із клапаном вдиху;

  • компенсувальний клапан видиху і шийне кільце (6) з герметизуючим клапаном, призначеним для герметизації роз’єму каски із шийною частиною.

Герметизація шолому по оглядовому вирізу здійснюється притисненням оглядового скла до трубки герметизації, вклеєної в канавку оглядового вирізу. Скло оглядового щитка триплексоване з вмонтованими усередину дротинками електрообігрівання.

Шийна частина (6) забезпечує необхідну рухливість ГШ, його герметизацію і передачу зусиль, які виникають при створенні надлишкового тиску під каскою і впливі повітряного потоку при катапультуванні. Вона складається із шийного роз’єму з клапаном, системи підтягування і полотняної частини. У ГШ на обертовому шийному роз’ємі герметизуючий клапан ставиться між роз’ємом і шиєю. Така конструкція дозволяє легко знімати і надягати ГШ, що дуже зручно при чергуванні льотчика в готовності, що не передбачає негайного вильоту.

Для утримання шолому на голові при катапультуванні і дії надлишкового тиску застосовується система підтягування. Вона складається з капронової тасьми і сталевого троса, який перекинуто через ролики-шарніри, прикріплені до каски. Вільні кінці тросика за допомогою карабінів кріпляться до кілець, що пришиті на спині ВКК, а капронова тасьма кріпиться до підвіски парашута.

Шоломофон виготовляється з тканини «льон-капрон» чотирьох розмірів. Праворуч на шоломофоні встановлюється утримувач мікрофона з мікрофоном (7) ДММШ-1А. У гумових гніздах вмонтовані телефони (ТА-56М) і підсилювач. Т-образний гумовий валик служить для фіксації шолома на шоломофоні.

Герметичний шолом ГШ-6М (ГШ-6А) експлуатується при температурі навколишнього повітря ±50°С и відносній вологості 95-98%. Припустима величина надлишкового тиску під ГШ – 0,2 кг/см2.

За допомогою пристрою шолома, що вентилює, (ВПШ) у герметичному шоломі ГШ-6М (ГШ-6А) створюються кращі гігієнічні умови для голови льотчика. Газова суміш, яка надходить від ВПШ, видаляє водяні пари і вуглекислий газ з підшоломного простору.