Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга - АОВЛА-ч-1.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
14.79 Mб
Скачать

Конструкція котушки для аерофотоплівки

Котушка (бобіна), на яку намотується аерофотоплівка, являє собою порожній циліндр – сердечник котушки, закріплений торцями на двох круглих фланцях. У центрах фланців є отвори, у які входять півосі опор. У деяких АФА котушки для аерофотоплівки містяться в пінах, що представляють собою знімну частину касети чи касетної частини.

Фрикційні муфти

Для нормальної роботи механізму транспортування аерофотоматеріалу необхідно, щоб аерофотоплівка була натягнута. Натяг також необхідний для забезпечення нормальної роботи механізму вирівнювання і для щільного намотування аерофотоплівки на котушку. Натяг аерофотоплівки повинний бути не меншим деякого граничного значення. Для забезпечення такого натягу застосовуються фрикційні муфти постійного моменту і фрикційні муфти постійного зусилля.

Фрикційна муфта котушки, що подає, призначається для гальмування котушки, що подає, під час перемотування і запобігання мимовільного розкручування аерофотоплівки.

Як приклад, на рис. 4.18 показана конструкція фрикційної муфти котушки, що подає, аерофотоапарата А-Е/10. Працює вона в такий спосіб. Диск 7, що знаходиться на осі фрикційної муфти котушки, що подає, при обертанні гальмується фрикційною шайбою 6. Фрикційна шайба притискається до диска через кільце 5 пружинами 4. Момент тертя, що створюється між шайбою 6 і диском 7, регулюється зусиллям підтискування пружин 4, різьбовим кільцем 2. Різьбове кільце стопориться гвинтами 3. Муфта відрегульована на момент сили тертя 1,5...2 кг/см2.

Рис. 4.18. Фрикційна муфта котушки, що подає, аерофотоапарата А-Е/10:

1 – котушка, що подає; 2 – різьбове кільце; 3 – стопорний гвинт;

4 – притискна пружина; 5 – опорне кільце; 6 – фрикційна шайба; 7 – диск

1.3.4. Механізми вирівнювання аерофотоматеріалу

Для забезпечення високої якості зображення по всій площі аерофотознімка застосовують механізми вирівнювання аерофотоматеріалу.

Вимоги до точності вирівнювання аерофотоплівки

Для одержання високої якості зображення на аерофотознімку у момент експонування аерофотоматеріалу необхідно забезпечити вирівнювання аерофотоплівки по всій площі аерофотознімка. Відхилення аерофотоплівки від площини викликає появу геометричних спотворень координат точок і приводить до погіршення різкості одержуваного зображення.

Рис. 4.19. Вплив погрішності вирівнювання аерофотоматеріалу на спотворення

координати точки і величину кола нерізкості: 1 – аерофотооб'єктив; 2 – аерофотоплівка

З рис. 4.19 видно, що спотворення Δх координати точки визначається за співвідношенням

(4.24)

а величина діаметра dо кружка нерізкості дорівнює

(4.25)

Припустимо, що Δx = 1 • 10 - 2 мм і d0 = 1 • 10 - 2 мм і вважаючи, що fk = 100 мм, Dвх.зр / f = 1/6,3; β = 45˚ зі співвідношення (4.25), будемо мати f = 1 • 10 - 2 мм, а зі співвідношення (4.24), виходячи з припустимої різкості, Δfк.доп = 6 • 10 - 2 мм. Таким чином, припустиме відхилення аерофотоплівки від площини буде одного порядку з припустимим спотворенням координат точок. Для забезпечення різкості зображення в АФА застосовуються механізми вирівнювання аерофотоплівки у фокальній площині аерофотокамери. Вони поділяються на механічні, пневматичні, пнемомеханічні й електричні.