Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга - АОВЛА-ч-1.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
14.79 Mб
Скачать

1.3.3. Механізми транспортування аерофотоматеріалу Призначення та склад

Механізми транспортування аерофотоматеріалу призначені для заміни в кадровому вікні експонованої ділянки аерофотоплівки на неекспонований. Вони розташовані в касетній частині аерофотокамери чи в касеті. Механізми транспортування кадрових АФА повинні задовольняти основним вимогам:

  • здійснювати перемотування аерофотоплівки рівними частинами за кожен цикл роботи аерофотоапарата;

  • забезпечувати високий коефіцієнт використання аерофотоплівки і виключення накладення одного кадру на інший;

  • виключати механічні ушкодження аерофотоплівки;

  • в АФА з механічною компенсацією зсуву зображення здійснювати протягання зі швидкістю, пропорційною відношенню Vn/H.

До складових механізму транспортування аерофотоматеріалу (рис. 4.16) входять: котушка з аерофотоплівкою, що подає (ПК) і котушка, що намотує (НК); направляючі, притискний і вимірювальний (мірний) валики; фрикційні муфти і пристрій, що забезпечує сталість довжини ділянки аерофотоплівки, перемотаної за один цикл.

Рис. 4.16. Схема механізму транспортування аерофотоматеріалу аерофотоапарата А-Е/10:

1 – направляючий валик; 2 – котушка, що подає аерофотоплівку; 3 – котушка, що намотує;

4 – аерофотоплівка; 5 – вимірювальний (мірний) валик; 6 – притискний стіл

Механізми транспортування аерофотоматеріалу класифікуються за такими ознаками:

  • за видом елемента, до якого прикладене зусилля, що забезпечує перемотування аерофотоплівки;

  • за можливістю нагромадження аерофотоплівки перед кадровим вікном чи після нього;

  • за характером руху аерофотоплівки.

При роботі АФА аерофотоплівка з котушки, що подає, перемотується з зупинкою на котушку, що намотує, проходячи при цьому повз кадрове вікно. По виду елемента, до якого прикладене зусилля, що забезпечує перемотування аерофотоплівки, механізми транспортування аерофотоматеріалу підрозділяються на вимірювально-тягнучі і тягнучо-вимірювальні. У вимірювально-тягнучих механізмів транспортування активною ланкою, що тягне, є котушка, що намотує, у тягнучо-вимірювальних механізмів транспортування – вимірювальний (мірний) валик, встановлений після кадрового вікна. В останньому випадку котушка, що намотує, тільки приймає аерофотоплівку, перемотану мірним валиком.

За можливістю нагромадження аерофотоплівки перед кадровим вікном чи після нього механізми транспортування аерофотоматеріалу поділяються на механізми без нагромаджувачів і механізми з нагромаджувачами. У механізмів без нагромаджувачів аерофотоплівка на всьому протязі від котушки, що подає, до котушки, що намотує, у кожен момент часу має однакову швидкість протягання. У механізмів з нагромаджувачами перед кадровим вікном чи після нього існують нагромаджувачі – петлі аерофотоплівки; швидкість переміщення аерофотоплівки в нагромаджувачах відрізняється від швидкості переміщення аерофотоплівки в кадровому вікні.

За характером руху аерофотоплівки механізми транспортування аерофотоматеріалу можна розділити на механізми з зупинкою (у денних кадрових АФА) і механізми без зупинки аерофотоплівки при експонуванні (у нічних кадрових АФА).

На рис. 4.17 показана кінематична схема механізму транспортування аерофотоматеріалу аерофотоапарата А-70М.

Рис. 4.17. Кінематична схема механізму транспортування аерофотоматеріалу АФА А-70М:

1 – котушка що змотує; 2 – муфта електромагнітна; 3 – валик на кронштейні;

4 – аерофотоплівка; 5 – кулачок; 6 – електродвигун Д-5А; 7 – привод столів; 8 – скло, що вирівнює; 9 – важіль; 10 – заслінка; 11 – стіл, що вирівнює;12 – валик притискний; 13 – валик направляючий; 14 – кулачок; 15 – валик мірний;16 – котушка, що намотує; 17 – привод мірного валика; 18 – фрикціон; 19 – привод котушки, що намотує; 20 – електродвигун Д-50А;

21 – аерофотооб'єктив; 22 – електродвигун Д-5ОА; 23 – лічильник