Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга - АОВЛА-ч-1.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
14.79 Mб
Скачать

Аерофотоапарат на-мк-75

Нічний автоматичний аерофотоапарат НА-МК-75 (рис. 4.39) призначений для нічного повітряного фотографування при світлі спалахів фотобомб із метою аерофоторозвідки і фотоконтролю результатів бомбометання. Наявність зробленої оптики і механічної компенсації зрушення зображення дозволяє застосовувати його також і без піротехнічних засобів в умовах малої освітленості місцевості (смерком).

Рис. 4.39. Нічний аерофотоапарат НА-МК-75

До комплекту НА-МК-75 входять: аерофотокамера, командний прилад, фотореле, силовий агрегат, піни, електрошнури, утеплювальні чохли.

Аерофотоапарат НА-МК-75 має особливості.

  1. Об'єктив, камерна частина і касета виконані у вигляді нероз'ємної конструкції. Касета оснащена двома кришками для установки світлонепроникних пін з фотоплівкою. Фотоплівка у фокальній площині вирівнюється пневматично за допомогою вакуум-насоса. Експонування кожного кадру через фотозатвор здійснюється на фотоплівку, що переміщається механізмом компенсації зрушення зображення відповідно до уведеного вручну сигналу.

  2. Апарат включається в роботу від спалаху освітлювальної фотобомби за допомогою фотореле, розміщеного в об'єктивній частині. Фотореле складається з фотомножителя з підсилювачем, що реагує на світловий потік від спалаху фотобомби. Імпульс від фотореле після тиратронного підсилювача забезпечує синхронізацію спрацьовування електромагніта спуску фотозатвора з моментом спалаху фотобомби.

3. Особливості експлуатації кадрових аерофотоапаратів

3.1. Експлуатаційні вимоги до розміщення фотоустаткування на летальних апаратах

Склад комплекту фотоустаткування і його розміщення на ЛА залежать від типу ЛА і характеру розв'язуваних ним задач.

Фотоустаткування літаків-розвідників повинне бути таким, щоб воно дозволяло одночасно одержати якісні великомасштабні (для дешифрування) і дрібномасштабні (для прив'язки до карти) аерознімки, одержати планові і перспективні аерознімки, а також забезпечувало максимально можливе захоплення місцевості, яка фотографується за один захід літака.

Зняття й установка АФА проводиться не тільки при монтажі різних варіантів фотоустаткування, передбачених при виготовленні літака. У період експлуатації один тип АФА може бути замінений іншим, раніше не передбаченим. Тому нижче приводяться загальні вимоги до монтажу фотоустаткування на літаках.

1. Аерофотоустаткування повинно бути розміщене з урахуванням найбільших зручностей при його експлуатації.

2. Необхідно забезпечити легкий і швидкий монтаж і демонтаж камер, касет для виконання перезарядження і заміни світлофільтрів.

3. Фотокамери повинні бути встановлені в місцях найменших вібрацій; на них у польоті не повен попадати прямий потік повітря.

4. Деталі фотокамер не повинні стикатися з корпусом літака.

5. Фотокамери повинні мати заданий нахил до вертикалі.

6. При всіх положеннях фотокамери фотолюки не повинні обмежувати світлових променів, що утворять оптичне зображення.

7. Велика сторона аерознімка повинна бути перпендикулярна напрямку польоту.

8. Напрямок руху аероплівки в АФА з механічною компенсацією зрушення зображення повинен збігатися з напрямком польоту.