Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга - АОВЛА-ч-1.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
14.79 Mб
Скачать

Механізми вирівнювання аерофотоматеріалу пневматичного типу

Таки механізми застосовують в аерофотоапаратах з механічною компенсацією зрушення зображення, звичайно в нічних АФА. У цьому випадку створюється визначена різниця тиску між порожниною камерної частини перед аерофотоплівкою і касетною частиною за аерофотоплівкою, унаслідок чого аерофотоплівка притискається до столу, що вирівнює. З боку столу, що вирівнює, створюється менший тиск за допомогою спеціальної електричної вакуум-помпи (рис. 4.23).

Рис. 4.23. Механізм вирівнювання аерофотоматеріалу пневматичного типу:

1 – вакуум-помпа; 2 – касетна частина; 3 – стіл, що вирівнює, з отворами;

4 – аерофотоплівка; 5 – камерна частина

Механізм вирівнювання пневматичного типу застосовується в нічних АФА: НА-75, НА-МК-25. До недоліків механізму вирівнювання пневматичного типу відносяться:

  • труднощі забезпечення необхідного перепаду тисків при польоті на великих висотах в умовах розрідженої атмосфери;

  • підвищення можливості забруднення і запотівання задніх поверхонь лінз аерофотооб’єктива.

Принципово можливий спосіб вирівнювання аерофотоплівки за рахунок притиску надлишковим тиском повітря (рис. 4.24). Однак у даний час він знаходить обмежене застосування. При використанні пневматичних способів вирівнювання, як правило, застосовується попереднє вирівнювання аерофотоплівки однобічним натягом з одночасним поступовим притиском до столу, що вирівнює.

Рис. 4.24. Метод вирівнювання аерофотоплівки за рахунок надлишкового тиску:

а – нагнітання повітря; б – відкачування повітря

Механізми вирівнювання аерофотоматеріалу пнемомеханічного типу

На даний час одержав поширення пнемомеханічний спосіб вирівнювання плівки. Сутність його полягає в тому, що між плівкою і притискним столом розташовується плоска гумова камера, у яку під тиском нагнітається повітря під час роботи механізму вирівнювання. Одним з варіантів є схема, при якій повітря в гумовій камері знаходиться увесь час під постійним тиском. Такий комбінований спосіб вирівнювання дозволяє забезпечити високу якість вирівнювання плівки по всій площі знімка.

Між плівкою і гумовою камерою розташовують шар пружного матеріалу, що має поступове збільшення товщини від краю до центра. Така форма забезпечує надійне витиснення повітря від центра знімка до країв, що виключає можливість утворення повітряних проміжків між плівкою і склом, що вирівнює, особливо в центральній частині знімка.

Розглянемо деякі конструктивні особливості механізму вирівнювання, приведеного на рис. 4.25.

Рис. 4.25. Пнемомеханічний пристрій вирівнювання аерофотоплівки з еластичною камерою

Аэрофотоплівка 3 розташована між еластичною камерою 4 і склом, що вирівнює, 2. Еластична (в окремому випадку гумова) камера верхньою своєю площиною з'єднана з нерухомим корпусом пристрою вирівнювання, жорстко скріпленого з корпусом аерофотокамери 8. Нижня рухлива частина еластичної камери з боку, зверненого до аерофотоплівки, має перемінний перетин зі зменшуваною від центра до країв знімка товщиною по кожному з напрямків. У центрі нерухомого корпуса пристрою вирівнювання розташований вентиль 5, що зв'язаний за допомогою повітропроводу 6 з джерелом надлишкового тиску 7. У процесі вирівнювання еластична камера заповнюється повітрям, її обсяг збільшується, що викликає переміщення нижньої рухливої частини камери, що передається аерофотоплівці.

Аэрофотоплівка послідовно притискається рухливою частиною еластичної камери, що переміщається, до скла, що вирівнює. По закінченню вирівнювання повітря з внутрішньої порожнини камери через вентиль і повітропровід надходить знову в джерело надлишкового тиску. Позитивними властивостями розглянутого пристрою вирівнювання є відсутність рухливих механічних елементів, що викликають значні коливання аерофотоапарата під час циклу, які можуть перевищувати припустимі граничні значення. Така конструкція дозволяє зменшити габарити касети аерофотоапарата, зменшити потужність привода всього АФА, чи привода касети, а також зменшити тривалість циклу роботи АФА за рахунок скорочення тривалості вирівнювання аерофотоплівки і звільнення її від дії механізму вирівнювання.

При використанні автономного джерела надлишкового тиску цей спосіб практично не залежить від висоти фотографування і дозволяє забезпечувати питомий тиск у межах 0,3...0,5 Н/см2 по всій площині знімка.

Даний пристрій відрізняє висока точність вирівнювання по всій площині аерофотознімка (середнє інтегральне відхилення від площини скла, що вирівнює, не перевершує 5...10 мкм) і відносна простота технічної реалізації і конструкції, а також відсутність твердих технологічних допусків на елементи пристрою.