Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Книга - АОВЛА-ч-1.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
14.79 Mб
Скачать

7.3. Принципова схема аерофотоприставки фарм-2

На рис. 4.64 представлена електрокінематична схема фотоприставки ФАРМ-2. Розглянемо випадок, коли встановлено несинхронний спосіб фотографування з інтервалом “2” і вимикач автоматичної роботи В4 включено.

В такому положенні схеми в командний прилад поступає +27В від бортмережі через запобіжник ПР1 і вмикач В8. Лампочка ЛН1, що сигналізує про наявність напруги, спалахує.

При установці перемикача автоматичної роботи В4 в положенні “Вкл.” напруга +27В від бортмережі подається на електродвигун М1 через ПР1, В8, В4 і В1.

Електродвигун М1 за допомогою механізму командного приладу приводить в переривчастий рух кулачковий барабан з інтервалом 1 сек.

Рис. 4.64. Електрокінематична схема фотоприставки ФАРМ-2

Контактна група КП-1-1, замикаючись під дією виступу кулачкового барабана, подає напругу +27В через контакти КП-1-2 на котушку реле Р5. Внаслідок цього замикаються контакти КП13 і спрацьовує електромагніт спуску ЕМЗ.

При спрацьовуванні електромагніту під дією заведеної спіральної пружини миттєво спрацьовує механізм камери, який відкриває затвор і розмикає контакти КП-1-2, унаслідок чого знеструмлюється реле Р5. Електромагніт ЕМЗ повертається в початкове положення.

При відпрацюванні імпульсу “закриття затвора” схема діє аналогічним чином, але імпульс подається від КП-1-1 через контакти КП-2-2 на реле Р5.

Механізм фотокамери закриває затвор і готує фотокамеру до вироблення наступного кадру.

При цьому механізм фотокамери контактами КП9 включає обмотку якоря електродвигуна М2. Для швидкої зупинки якір електродвигуна замикається на резистор R1. Відбувається перемотування плівки, зводиться пружина затвора, через контакти КП15 подається імпульс на лічильник кадрів.

Робота схеми при напівавтоматичній зйомці відрізняється тим, що напруга на обмотку електродвигуна М1 подається не через перемикач В4, а через кнопку В5 або В11, при цьому після звільнення кнопки ланцюг живлення електродвигуна замикається диском КПЗ на якийсь час, поки редуктор не поверне кулачковий барабан на два зуби колеса хропіння.

Для фотографування синхронним способом фотоприставку необхідно підключити до станції радіолокації і встановити ручки командного приладу відповідно до вибраного режиму.

При синхронному способі фотографування і автоматичній роботі з РБП (при круговому огляді і інтервалі зйомки “2”) необхідно встановити положення ручок згідно з таблицею 4.8.

Таблиця 4.8

В1, В2

В10

ВЗ

В6

В4

В5, В11

Синхронно



Круговий

2

Вкл.

Викл.

В цьому випадку позитивний синхронізуючий імпульс радіолокаційної станції поступає через контакти реле Р10, перемикач В9 на реле Р4, яке спрацьовує і напруга +27В поступає через контакт КП7 цього реле, через перемикач В10, В4, В1, через замкнутий контакт КП4 реле Р1 на обмотку електромагніту ЕМ1. Якір електромагніту ЕМ1 притягується і повертається колесо (кулачковий барабан) хропіння на один зуб. В кінці ходу якір замикає контакти КП2 і включає обмотку реле Р1, яка, спрацьовуючи, перемикає контакти КП4 і припиняє подачу напруги на електромагніт. Внаслідок цього якір електромагніту ЕМ1 повертається в початкове положення.

Кулачковий барабан обертається під дією електромагніту ЕМ1, замикаються контакти КП-1-1, які при синхронній роботі антени станції радіолокації в режимі, “кругового огляду” або “секторного гойдання” відпрацьовують спускові імпульси для механізму фотокамери. Відпрацювання спускових імпульсів і робота решти частини схеми відбувається в тому ж порядку, як і при зйомці “несинхронним способом”. Аналогічно діє схема фотоприставки і при секторному огляді після установки перемикача огляду В3 в положення “секторний”. Тоді на обмотку реле Р10 подається напруга +27В, унаслідок чого Р10 спрацьовує і перемикає контакти.

При круговому огляді живлення на реле Р10 не подається. При роботі зі станціями, які при секторному огляді дають зображення на індикаторах при правому і лівому рухах антени, перемикач В10 ставиться в положення знака ““.

При такому положенні перемикача В10 в роботу включається контактна група КП8, обидва нерухомі контакти якої знаходяться під напругою +27В. Внаслідок цього при одному спрацьовуванні реле Р4 відбудеться подвійна подача напруги на електромагніт ЕМ1 (при спрацьовуванні реле Р4 і при відпуску його). Отже, фотокамера проведе два знімки.

Напівавтоматична зйомка синхронним способом відрізняється від автоматичної тим, що для отримання одиночних знімків живлення на електромагніт ЕМ1 подається не через перемикач В4, а натисненням кнопки В5 або В11. При цьому відбувається два спрацьовування електромагніту ЕМ1 (відкриття і закриття затвора).

Час витримки при “круговому” огляді більше часу витримки при “секторному” огляді. Тому для вирівнювання контрастності зображень реєстраційних приладів на плівці в режимі “кругового” огляду в електричне коло живлення ламп підсвічення ЛН5 і ЛН6 включено резистор R7 для зниження яскравості свічіння.

Якщо при роботі ФАРМ-2 в режимі “несинхронно” час витримки затвора 1 сек., то для отримання нормальної контрастності зображення необхідно змінювати яскравість підсвічення. З цією метою контактами КП14 шунтується резистор R7 через те, що включається реле Р9.