Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторные 2012 Практикум.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

9. Вправа “Реклама професії вчителя”.

Мета: установка на позитивний зміст реалізації людини як педагога, сприяння створенню доброзичливої, творчої атмосфери в педагогічному колективі.

Учасники діляться на групи і рекламують професію вчителя. Час підготовки 10-15 хв. Після презентації думки групи щодо завдання картки з нотатками вивішуються на дошку.

10. Підсумки семінару.

Практичний психолог просить учасників звернути увагу на дошку, де “на грунті наших очікувань, виросли різноманітні та різнобарвні квіти досвіду сьогоднішньої взаємодії”.

Психолог просить висловитися учасників щодо реалізації їхніх очікувань від семінару (10-20 хв.). Цю вправу бажано проводити індивідуально, якщо учасників 10-12, або давати час групі на обговорення й вислуховування представників кожної групи, якщо семінар проходить у рамках психологічної педради колективу невеликої школи або серед класних керівників та адміністрації великої школи, коли участь бере значно більша кількість вчителів.

11. Завершальна вправа “Тепло ваших рук”.

Учасникам пропонують перед виходом потиснути колегам руки і коротко висловити особисті побажання, які починатимуться з вислову: “Я вірю…”.

Література

1. Ємельянова Т. Особистісне зростання вчителя. Психолого-педагогічний семінар-практикум // Робота психолога з педколективом / Упоряд. Т.Гончаренко.- К.: Вид.дім “Шкільний світ”: Вид. Л.Галіцина, 2005.- С.47-51.

2. Рогов Е.И.Настольная книга практического психолога: Учеб. пособие: В 2 кн. — 2-е изд., перераб. и доп. — М.: Гуманит. изд. Центр ВЛАДОС, 1999. — Кн. 2: Работа психолога со взрослыми. Коррекционные приемы и упражнения. — С.90-91.

3. Фетискин Н.П., Козлов В.В., Мануйлов Г.М. Социально-психологическая диагностика развития личности и малых групп. – М. Изд-во Института Психотерапии, 2002. – С.294-296.

Тема: “Технології вирішення психологічних проблем учителя”

Лабораторне заняття № 1. Дослідження емоційних станів учителя (2 год.)

Мета заняття: формування вмінь студентів вивчати емоційні стани вчителя; ознайомлення студентів зі способами саморегуляції емоційних станів.

І. Ознайомлення студентів з методикою дослідження емоційних станів учителя.

Методика діагностики домінуючої емоційної модальності у педагогів

(за Л.А.Рабінович, модифікація Т. Г. Сиріцо) [3]

Мета: ознайомлення студентів з методикою дослідження домінуючої емоційної модальності у педагогів.

Хід роботи

Обладнання: текст опитувальника; бланк відповідей досліджуваного; протокол дослідження; папір; ручка.

Для виконання завдання студентам пропонується поділитись на групи, що складаються з двох чоловік (експериментатор – досліджуваний).

Експериментатор пропонує досліджуваному відповісти на питання, заповнює протокол. Досліджуваний відповідає на питання і заповнює бланк відповідей досліджуваного.

Інструкція досліджуваному: “Перед вами опитувальник, що містить 42 питання, і лист паперу, на якому вказано 4 варіанти відповідей на вказані питання.

Ваше завдання - відповісти на кожне питання. Це робиться так: ви читаєте питання, вибираєте один з 4 запропонованих варіантів відповіді (“безумовно так”, “мабуть, так”, “мабуть, ні”, “безумовно ні”), що відображає вашу думку. Поставте хрестик у відповідній графі в листку для відповідей. Відповідаючи на кожне питання, перевіряйте, щоб номер питання співпадав з таким же номером в листку відповідей.

Оскільки в різні періоди життя ви, можливо, відповідали б на одне й те ж питання по-різному, відповідайте виходячи з того, що характерне для вас зараз, у даний час. Далі таким же чином ви дієте з рештою всіх питань, всякий раз ретельно обдумуючи, який з чотирьох варіантів відповіді на кожне питання вам більше всього підходить.

Основна умова опитування - ваша сумлінність і щирість.

Якщо вам незрозуміла інструкція, прочитайте її ще раз.

Отже, починайте роботу! ”.

Досліджуваний відповідає на питання.