Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторные 2012 Практикум.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Обробка та аналіз результатів

Обробка результатів здійснюється для виявлення індивідуального стилю педагогічної діяльності.

Підрахувавши кількість галочок у кожному рядку, визначається стиль роботи (рядок з максимальною кількістю галочок).

Емоційно-імпровізаційний стиль (ЕІС). Вчителя з ЕІС вирізняє переважна орієнтація на процес навчання. Пояснення нового матеріалу такий вчитель будує логічно, цікаво, але в процесі пояснення у нього відсутній зворотній зв’язок з учнями. Під час опитування вчитель з ЕІС звертається до великої кількості учнів, в основному сильних, які його цікавлять, опитує їх у швидкому темпі, задає неформальні питання, але мало дає їм говорити, не чекаючи, поки вони сформулюють відповідь самостійно. Для вчителя з ЕІС характерно недостатньо адекватне планування навчально-виховного процесу. Для викладання на уроці він відбирає найбільш цікавий матеріал; не такий цікавий, але важливий, залишає на самостійне вивчення учнями. У діяльності вчителя з ЕІС недостатньо представлені закріплення та повторення учбового матеріалу, контроль знань учнів. Учителя з ЕІС відрізняє висока оперативність, використання великого арсеналу різноманітних методів навчання. Він часто практикує колективні обговорення, стимулює спонтанні висловлювання учнів. Для вчителя з ЕІС характерна інтуїтивність, що виявляється в невмінні проаналізувати особливості та результативність своєї діяльності на уроці.

Емоційно-методичний стиль (ЕМС). Для вчителя з ЕМС характерні орієнтація на процес і результати навчання, адекватне планування навчально-виховного процесу, висока оперативність, деяка перевага інтуїтивності над рефлексивністю. Орієнтуючись як на процес, так і на результат навчання, вчитель адекватно планує навчально-виховний процес, поетапно відпрацьовує весь навчальний матеріал, уважно слідкує за рівнем знань всіх учнів (як сильних, так і слабких), в його діяльності постійно представлені закріплення і повторення навчального матеріалу, контроль знань учнів. Такого вчителя вирізняє висока оперативність, він часто змінює види робіт на уроці, практикує колективні обговорення. Використовуючи скоріше багатий арсенал методичних прийомів при обробці навчального матеріалу, що й учитель з ЕІС, на відміну від останнього прагне активізувати дітей не зовнішньою розважальністю, а справді зацікавити особливостями самого предмету.

Розмірковуюче-імпровізаційний стиль (РІС). Для вчителя з РІС характерні орієнтація на процес і результати навчання, адекватне планування навчально-виховного процесу. В порівнянні з учителями емоційних стилів, вчитель з РІС виявляє меншу винахідливість у підборі і варіюванні методів навчання, не завжди може забезпечити високий темп роботи, менше практикує колективні обговорення, відносний час спонтанного мовлення 1ого учнів під час уроку у нього менший, ніж у вчителя з емоційним стилем. Учитель з РІС менше говорить сам, особливо під час опитування, прагне впливати на учнів непрямим шляхом (за допомогою підказок, уточнень тощо), дає можливість учням детально оформити відповідь.

Розмірковуюче-методичний стиль (РМС). Орієнтуючись переважно на результати навчання та адекватно плануючи навчально-виховний процес, вчитель з РМС виявляє консерватизм у використанні засобів і способів педагогічної діяльності. Висока методичність (систематичність закріплення, повторення навчального матеріалу, контроль знань учнів) поєднується з невеликим, стандартним набором методів навчання, перевагою репродуктивної діяльності учнів, нечастим проведенням колективних обговорень. Під час опитування вчитель з РМС звертається до невеликої кількості учнів, дає кожному багато часу на відповідь, особливу увагу приділяє слабким учням. Для вчителя з РМС характерна в цілому рефлексивність.

Звіт студента за результатами виконання лабораторної роботи має містити:

  1. Тему завдання.

  2. Мету роботи.

  3. Заповнений протокол дослідження:

  • П.І.Б досліджуваного: _____________

  • Вік досліджуваного:_______________

  • Дата дослідження:__________________

  • Предмет дослідження:_______________

  • П.І.Б. експериментатора:_____________

  • Бланк відповідей досліджуваного:______

  1. Висновки.

Після дослідження студенти міняються ролями і проводять його знову.

ІІ. Виконання завдань.

1. Проаналізуйте вплив різних стилів педагогічної діяльності на розвиток пізнавального інтересу, а також на засвоєння знань, формування вмінь і навичок учнів.

2. Складіть таблицю порівняння різних стилів, визначивши їх переваги і недоліки за трьома критеріями: 1) інтерес учнів до предмета; 2) знання учнів; 3) уміння учнів. Результати оформіть у таблицю:

Стилі педагогічної діяльності

Стиль педагогічної діяльності

Критерії аналізу

інтерес учнів до предмета

знання учнів

уміння учнів

Емоційно-імпровізаційний

Емоційно-методичний

Розмірковуюче- імпровізаційний

Розмірковуюче- методичний

3. Сформулюйте рекомендації по вдосконаленню вчителем індивідуального стилю педагогічної діяльності.

Емоційно - імпровізаційний стиль. Ви маєте багато переваг: високий рівень знань, артистизм, контактність, проникливість, уміння цікаво подати навчальний матеріал, уміння захопити ним учнів, умінням керувати колективною роботою, варіювати різноманітні форми і методи навчання. Ваші уроки відрізняє сприятливий психологічний клімат.

Проте діяльність характеризують і певні недоліки: відсутність методичності (недостатнє закріплення і повторення навчального матеріалу, контроль знань учнів), недостатня увага до рівня знань слабких учнів, недостатня вимогливість, завищена самооцінка, демонстративність, підвищена чутливість, що обумовлює вашу надмірну залежність від ситуації на уроці.

В результаті у ваших учнів стійкий інтерес до навчального предмету і висока пізнавальна активність поєднуються з неміцними знаннями, недостатньо сформованими навиками учіння.

Для подолання цього рекомендується дещо зменшити час, що відводиться на пояснення нового матеріалу, в процесі пояснення ретельно контролювати, як засвоюється матеріал (для цього періодично звертатися до учнів з проханням повторити сказане або відповісти на питання). Регулярно контролюйте знання учнів (для цього можна систематично давати їм невеликі перевірочні роботи). Ніколи не переходите до вивчення наступної теми, не будучи впевненими, що попередня засвоєна всіма учнями.

Уважно ставтеся до рівня знань слабких учнів. Ретельно відпрацьовуйте весь навчальний матеріал, приділяючи велику увагу закріпленню і повторенню. Не уникайте “нудних” видів роботи - відпрацювання правил, повторення.

Прагніть активізувати учнів не зовнішньою розважальністю, а особливостями самого предмету.

Під час опитування більше часу відводьте відповіді кожного учня, домагайтеся дійсно правильної відповіді, ніколи не виправляйте помилки відразу: хай той, то помилився, сам чітко сформулює і виправить свою відповідь, а ви допомагайте йому уточненнями і доповненнями. Завжди давайте докладну і об’єктивну оцінку кожній відповіді.

Підвищуйте вимогливість. Стежте, щоб учні відповідали і виконували перевірочні роботи самостійно, без підказок і підглядання. Прагніть детально планувати урок, виконувати намічений план і аналізувати свою діяльність на уроці.

Емоційно-методичний стиль. Вас відрізняють дуже багато переваг: високий рівень знань, контактність, проникливість, висока методичність, вимогливість, уміння цікаво подати навчальний матеріал, активізувати учнів, викликавши у них інтерес до особливостей самого предмету, використовувати різні форми і методи навчання.

У результаті у ваших учнів міцні знання поєднуються з високою пізнавальною активністю і сформованими навиками учіння.

Проте вам властиві і деякі недоліки: дещо завищена самооцінка, деяка демонстративність, підвищена чутливість, що обумовлює вашу зайву залежність від ситуації на уроці, настрою і підготовленості учнів.

Рекомендується прагнути менше говорити на уроці, даючи можливість повною мірою висловитися вашим учням - не виправляйте відразу неправильні відповіді, а шляхом численних уточнень, доповнень, підказок домагайтеся, щоб опитуваний виправив і детально оформив свою відповідь. Власні формулювання пропонуйте лише тоді, коли це дійсно необхідно. По можливості прагніть проявляти більше стриманості.

Розмірковуче - імпровізаційний стиль. Учитель має багато переваг: високий рівень знань, контактність, проникливість, вимогливість, уміння ясно і чітко подати навчальний матеріал, уважне ставлення до рівня знань усіх учнів, об'єктивну самооцінку, стриманість.

В учнів інтерес до предмету, що вивчається, поєднується з міцними знаннями і сформованими навиками учіння. Проте для педагогічної діяльності характерні і недостатньо широке варіювання форм і методів навчання, і недостатня увага до постійного заохочення дисципліни на уроці.

Учитель багато часу відводить відповіді кожного учня, домагаючись, щоб він детально сформулював свою відповідь, а також об'єктивно оцінює його, що підвищує ефективність діяльності. В той же час подібна манера ведення опитування обумовлює деяке уповільнення темпу уроку. Цей недолік можна компенсувати, ширше варіюючи різноманітні методи роботи.

Рекомендується частіше практикувати колективні обговорення, проявляти більше винахідливості в підборі захоплюючих для учнів тем, проявляти більше нетерпимості до порушень дисципліни на уроці. Відразу і строго зажадайте тиші на кожному уроці, і не доведеться робити багато дисциплінарних зауважень.

Розмірковуюче-методичный стиль. Учитель має багато переваг: високу методичність, уважне ставлення до рівня знань всіх учнів, високу вимогливість. Проте діяльність характеризують і певні недоліки: невміння постійне підтримувати у учнів інтерес до предмету, що вивчається, використовувати різноманітні форми і методи навчання, перевага репродуктивної, а не продуктивної діяльності учнів, нестабільне емоційне ставлення до учнів.

У результаті у ваших учнів сформовані навички учіння і міцні знання поєднуються з частою відсутністю інтересу до предмету, що вивчається. Перебування на ваших уроках для багатьох з них томливо і не завжди цікаво. Нерідко на уроках відсутній сприятливий психологічний клімат.

Рекомендується ширше застосовувати заохочення хороших відповідей, менш різко засуджувати погані.

Постарайтеся розширити свій арсенал методичних прийомів, ширше варіювати різноманітні форми занять. Якщо ви викладаєте гуманітарні предмети, частіше практикуйте колективні обговорення, вибирайте для них теми, які можуть захопити учнів. Якщо ви викладаєте іноземну мову, не обмежуйтеся лише репродуктивними видами роботи: заучуванням напам’ять текстів, зазубрюванням правил. Якщо ви використовуватимете тільки їх, ваші учні втратять інтерес до предмету, а найголовніше, вони слабо орієнтуватимуться в мові. Прагніть використовувати різні вправи для активізації навичок мовлення, ситуативні діалоги, мовні ігри, вірші, фільми.

Література

1. Маркова А.К. Психология труда учителя.-М.,1993.- С.182-187.

2.Маркова А.К., Никонова А.Я. Психологические особенности индивидуального стиля деятельности учителя// Вопросы психологии.- 1987.- № 5.- С.40-48.

3.Молодцова Н.Г.Практикум по педагогической психологи. - СПб.: Питер, 2007.- С.118-126.

Тема: Технології психологічного супроводу взаємодії вчителя та учнів

Лабораторне заняття № 1. Дослідження стилів педагогічного спілкування (2 год.).

Мета заняття: формування вмінь студентів вивчати стилі педагогічного спілкування; ознайомлення студентів зі способами, спрямованими на усвідомлення бар’єрів педагогічного спілкування.

І. Ознайомлення студентів з методиками дослідження особливостей педагогічного спілкування

Методика діагностики стилів педагогічного спілкування

(за І.М.Юсуповим) [1;2]

Мета: ознайомлення студентів з методикою дослідження стилів педагогічного спілкування

Хід роботи

Обладнання: текст опитувальника; бланк відповідей досліджуваного; протокол дослідження; папір; ручка.

Для виконання завдання студентам пропонується поділитись на групи, що складаються з двох чоловік (експериментатор – досліджуваний).

Експериментатор пропонує досліджуваному відповісти на питання, заповнює протокол. Досліджуваний відповідає на питання і заповнює бланк відповідей досліджуваного.

Інструкція: “Відповідаючи на кожне з питань тесту, відзначайте знаком “+”, якщо згодні з ним, і символом “-“, якщо даєте негативну відповідь. Від ступеня об'єктивності відповідей залежить і міра достовірності результатів тестування”.