Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторные 2012 Практикум.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Бланк оцінки за 8 октантами

Октант

Аспект

I

Я(самооцінка)

II

Учні про мене

(передбачення педагога)

III

Учні про педагога (реальне опитування учнів)

1.Лідерство, владність

2. Впевненість у собі, самовпевненість

3.Вимогливість, непримиренність

4.Скептицизм,впертість

5. Поступливість, лагідність

6.Довірливість, слухняність

7.Добросердя, несамостійність

8.Чуйність, безкорисливість

Слід оцінити себе (аспект I) по всіх восьми октантах (див. бланк оцінки за 8 октантами). Оцінка проводиться за 12-балльной шкалою. Інтервал 1-4 означає, що якість розвинена слабо; у інтервалі 5-8 - середньо; у інтервалі 9-12 -сильно (другий ступінь якості, тобто другий прикметник).

Тепер спробуйте передбачити по всіх восьми октантах думку учнів про вас (аспект II). Оцінка також проводиться за 12-бальной шкалою. На закінчення запропонуєте учням оцінити вас по всіх восьми октантах (аспект III). При цьому краще дотримуватися анонімності. Також учні не повинні бути знайомі з результатами вашої власної попередньої роботи по аспектах I і II.

Наприклад.

1. Припустимо, що в результаті оцінки і самооцінки по першому октанту (лідерство-владність) ви отримаєте 2 бали по I аспекту і 2 по III аспекту. Що це може означати? Що самі ви не схильні вважати себе владною людиною і, швидше за все, вважаєте, що лідерського начала вам явно бракує, що непогано б зайнятися самовдосконаленням в цьому напрямі. Проте точка зору учнів діаметрально протилежна. В їх очах ви дуже владна, а часом навіть деспотична людина. І вже якщо вам треба займатися вдосконаленням власної особистості, то, швидше, у напрямі “пом’якшення” характеру, зниження владних тенденцій.

В результаті серії психологічних досліджень А.О.Реаном та іншими вченими було встановлено: саме авторитарні педагоги вважають себе недостатньо владними, дуже м’якими і надмірно демократичними.

2. Допустим, что по третьему октанту (требовательность) вы получили 10 баллов по I аспекту (самооценка) и 5 баллов по III аспекту. Таким образом, вы считаете себя очень требовательным педагогом, подчас даже слишком, и, возможно, нередко задумываетесь о педагогической целесообразности столь высокого уровня требовательности. Учащиеся же полагают, что именно такой уровень требовательности с вашей стороны оптимален. Очевидно, при таком соотношении баллов у педагогов нет повода для беспокойства, и вряд ли стоит терзаться мыслями об излишней требовательности с вашей стороны.

2. Припустимо, що по третьому октанту (вимогливість) ви отримали 10 балів по I аспекту (самооцінка) і 5 балів по III аспекту. Таким чином, ви вважаєте себе дуже вимогливим педагогом, часом навіть дуже, і, можливо, нерідко замислюєтеся про педагогічну доцільність високого рівня вимогливості. Учні ж вважають, що саме такий рівень вимогливості з вашого боку оптимальний. Очевидно, при такому співвідношенні балів у педагогів немає приводу для неспокою, і навряд чи варто мучитися думками про зайву вимогливість з вашого боку.

Проте, за результатами досліджень психологів (наприклад, А.О.Реана), частіше зустрічається обернена ситуація: педагог вважає себе недостатньо вимогливим, тоді як учні впевнені в невиправдано високій вимогливості з його боку. При цьому бажано пам’ятати, що, будучи поблажливим до себе, людина зазвичай переносить нереалізований потенціал своєї вимогливості на тих, що оточують, особливо підлеглих.