Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторные 2012 Практикум.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Вправи на усвідомлення особливостей самосприйняття і сприйняття себе іншими

1.Вправа “Самокритика”[4]. У кожної людини є власне уявлення про те, що робить її унікальною, неповторною, відрізняє від інших людей. При цьому мимоволі виникає питання: чи поділяють оточуючі її думку про саму себе, чи бачать її інші такою, якою вона бачить себе. Дана вправа допомагає з’ясувати це питання. Учасники беруть листки паперу, підписують їх і розподіляють на три великі вертикальні смуги.

1-а графа: “Хто я?” 10 слів-епітетів. Відповіді записуються швидко, точно у тому формулюванні, в якому вони приходять у голову.

2-а графа: “Як на це питання відповіли б ваші батьки, знайомі?” (можна вибрати когось одного).

3-я графа: на це питання відповідає хтось з групи. Хто саме, учасник визначає сам.

Потім кожен учасник забирає свій листок, порівнює відповіді, виділяє схожість характеристик. Можна виділити лінію поведінки, що домінує, - вона повторюється в усіх трьох характеристиках. Підраховується кількість спів падань. Кількість спів падань визначає ступінь відкритості людини.

2.Вправа Рекламний ролик[4]. Усім добре відомо, що означає реклама. Кожного дня багаторазово бачимо рекламні ролики на екранах телебачення і маємо уявлення, якими різними можуть бути способи презентації того чи іншого товару. Оскільки ми всі споживачі товарів, що рекламуються, то в якійсь мірі нас можна вважати спеціалістами по рекламі. Уявімо собі, що ми зібралися для того, щоб створити свій рекламний ролик для якогось товару. Наша задача - представити цей товар загалу так, щоб підкреслити його кращі сторони, зацікавити ним. Проте об’єктом нашої реклами будуть не предмети, а конкретні люди, що сидять на занятті. Кожен з вас витягає картку, на якій буде написано ігрове ім’я. одного з учасників групи. Може виявитися так, що вам потрапить картка з власним ім’ям, значить, вам треба рекламувати самого себе. У нашій рекламі є одна умова: ви не повинні називати ім’я людини, яку рекламуєте.

У рекламному ролику мають бути відображені найважливіші й дійсні переваги об’єкту, що рекламується. Тривалість рекламного ролика - не більше однієї хвилини, після чого група повинна буде вгадати, хто з членів групи представлений у рекламі. Час на підготовку - п’ять хвилин.

Вправа закінчується обговоренням і рефлексією власних переживань кожного з гравців з приводу представлення його в рекламі.

3.Вправа Проективний малюнок[4]. Для виконання цієї вправи знадобляться такі матеріали: листи паперу, олівці, фломастери.

Всім учасникам пропонується намалювати малюнок на тему: “Я такий, який є”. На виконання дається 3-5-хвилин. Малюнки не підписуються. Технічна сторона малюнку не важлива. Потім всі малюнки розкладаються в центрі кімнати. Ведучий довільно обирає один з малюнків, розташовує його так, щоб усім було видно. Учасники по черзі розповідають, що бачать на малюнку, причому дають не формальний опис, а власні відчуття від малюнка: якою, на їх думку, бачить себе людина, що створила цей малюнок. Всі висловлюються по черзі. Автор малюнка не називається. Після того як всі бажаючі висловляться, можна намагатися визначити, хто ж автор. Врешті решт автор оголошує себе (якщо захоче) і розповідає, що хотів виразити своїм малюнком, відзначаючи ті репліки, які йому сподобалися найбільше. Таким же чином обговорюються й інші малюнки. При обговоренні необхідно відмітити тих, чиї інтерпретації сподобалися авторам малюнків.

4.Вправа Мій портрет[4]. Кожен з учасників по мірі психологічної готовності намагається виразити свої уявлення про те, яким його уявляє (сприймає група), в тому числі якими є уявлення про нього у кожного члена групи, яким в цілому є групове почуття у ставленні до нього.

Група виступає в ролі колективного експерта, але виправляє учасника, який висловлює власні уявлення лише у випадку значного розходження з дійсним сприйняттям групою даної людини.

5.Вправа Валіза [4]. Один з членів групи виходить з кімнати , а інші починають збирати йому у дальню дорогу “валізу”. В цю “валізу” набирається те, що, на думку групи, допоможе людині в особистісному й професійному зростанні, всі позитивні характеристики, які група особливо цінує в ньому. Але обов’язково вказується й те, що заважає людині, його негативні риси, над чим потрібно активно попрацювати.

Обирається “секретар”. Він розподіляє лист вертикально навпіл, на одній стороні ставиться знак “+”, на іншій “-“. Для хорошої “валізи” потрібно не менше 5-7- характеристик з тієї й іншої сторони. Потім заходить член групи, і йому зачитуються й передається цей список.

6.Вправа Угода[4]. Кожен член групи складає угоду (контракт) з самим собою, відповідаючи на такі питання:

1. Що я хотів би змінити в собі по підсумках роботи в групі?

2. Яким чином я збираюся це зробити?

3. Коли я це буду робити?

В угоді слід особливо підкреслити: складові власної поведінки, що потребують перебудови; власні сильні й слабкі сторони. Необхідно бути чесним з самим собою відносно цих сторін. Крім цього, слід викласти намічені зміни, що стосуються роботи, сім’ї, свого стилю поведінки, стосунків з родичами, друзями. Намітити конкретні цілі й шляхи їх досягнення.

Складені угоди складаються в конверти, де вказується точна поштова адреса того, хто підписав “контракт” з самим собою. Конверти здаються керівнику, який через певний час висилає угоду.

7. Вправа “Діагностика і тренінг педагогічної проникливості”[3]. Ця вправа спрямована на самостійну діагностику і тренування вчителем розвитку умінь і навичок передбачення оцінних суджень учнів.

Вчителю пропонується бланк оцінки за 8 октантами.