Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторные 2012 Практикум.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Вправи для розвитку навичок слухання

1. Вправа Слухання [1].Група розподіляється на дві частини по 5-6- чоловік. В кожній з цих підгруп один з учасників сідає в центр і протягом 5-6 хвилин висловлюється по темі “Чоловік серед жінок і серед чоловіків” або “Жінка серед чоловіків і серед жінок”. Члени групи повинні слухати з повним розумінням, не сперечатися, не перебивати, сприймаючи того, хто говорить цілком.

Учасник, що знаходиться в центрі, має говорити протягом всього відведеного для нього часу; якщо він висловився до закінчення відведеного часу, він все рівно знаходиться в центрі кола. Потім по сигналу керівника інший учасник сідає в центр і починає говорити на цю ж тему, час для нього той же – 5-6 хвилин. Після того, як виступлять всі, відбувається обмін думками і власними почуттями.

2. Вправа Експеримент з технікою повторення [1]. Інструкція ведучого: “Пропоную всі зіграти в детектив. Кожен з нас буде автором цього детектива. Я придумую першу фразу, наприклад: “Рано вранці Міс Марал почула телефонний дзвінок”. Я передаю м’яч Жені. Тепер вона буде продовжувати наш детектив. Але перш ніж вимовити наступну фразу, вона повинна точно повторити те, що сказала я. Наступний за Женею буде спершу повторювати те, що сказала Женя, а потім вимовить свою фразу, тощо”.

Питання для обговорення:

  • Що було складніше - складати свою фразу чи повторювати чужу?

  • Чи можна навчитися повторюванню?

3. Вправа Експеримент з технікою перефразування [1]. Інструкція ведучого: “Пропоную вам об’єднатися у чотири команди. Кожна команда повинна вибрати яку-небудь частину відомого вірша. Перефразуйте її таким чином, щоб кожне слово в ньому передавалось іншим словом чи словосполученням. Наприклад, “я” можна перетворити в “автора” або “особу”, “дорогу”- в “шлях”, “серце”- в “центральний орган кровообігу” тощо”.

Створений текст записується, а потім читається вголос всій групі. Важливо, щоб інші змогли здогадатися, що за вірш був перефразований. Завдання виконується протягом 10 хвилин. Можна запропонувати повторити кожну інтерпретацію на біс.

Питання для обговорення:

  • Яким має бути перефразування, щоб воно найбільш точно передавали суть первинного тексту? (співпадання ритмів, близькість синонімів тощо)?

4. Вправа Подія [1]. Один з учасників розповідає про те, що відбулося сьогодні вранці, або про те, в якому стані він знаходиться в даний момент. Іншому учаснику групи дається завдання відтворити його розповідь, третьому - відтворити тільки основні й найбільш значущі елементи розповіді, четвертому - інтерпретувати розповідь. Після кожної розповіді ведучий питає у розповідача, чи правильно передана його думка. Якщо розповідач не зовсім задоволений, ведучий просить інших учасників групи виконати це завдання ще раз, до тих пір доки не буде знайдено адекватний варіант. Потім обговорюються причини розходження смислів розповіді.

Вправи на відпрацювання техніки я- висловлювання

1. Вправа “Вербалізація почуттів” [1]. Кожен учасник групи має виразити власні почуття трьом членам групи (одне позитивне та одне негативне), сформулювавши до них спершу ти-висловлювання, а потім те ж почуття виражається через я- висловлювання. Проаналізувати, які почуття переживає людина, до якої зверталися з я - і ти - висловлюванням.

2. Вправа Конфлікти [ ]. Учасники розподіляються на пари. Перший член пари звинувачує у чомусь іншого, створюючи ситуацію конфлікту, типового для школи й сім’ї. Інший член пари реагує трьома різними способами: а) виправдовується й вибачається (з позиції дитини, жертви); б) використовує ти - висловлювання для звинувачень у відповідь; в) використовує я- висловлення (за схемою). Потім учасники міняються ролями придумують нову ситуацію. Кожна пара показує групі свою ситуацію і варіанти розв’язання. Група аналізує побачене, правильність використання прийому я- висловлювання.

3. Вправа “Аналіз проблемної ситуації” [1]. Ведучий пропонує учасникам таку проблемну ситуацію: “Йде урок, вчителька вже пояснила нову тему, коли до класу увійшов учень Шапкін, що запізнився, - він запізнюється часто.

Ш. Здрасьтє. Можна?

В. Добрий день, Шапкін. Що знову трапилося?

Ш. Я…відвів сестру до дитячого садка… і ми… забули речі й повинні були повернутися… тому що забули…

В. Ну все, вистачить, Шапкін, мені все зрозуміло. Ти знову говориш неправду. Більше це тобі так не пройде. Йди до директора й не заважай мені працювати!

Ведучий пропонує учасникам групи проаналізувати прийоми звертання вчительки й запропонувати свій спосіб вирішення ситуації з урахуванням я-висловлювання. Всі учасники пропонують свої варіанти поведінки вчительки.

Можливий варіант я- висловлювання: “Михайло, ти ж добре розумієш, що все це легко перевірити. Усякий раз, коли я чую твої виправдання, я відчуваю, що не вірю тобі. Сідай, Михайло, розберемося пізніше”.

Далі студентам пропонується розбитися на групи по 4-5- людей, придумати якусь проблемну ситуацію з шкільного життя й розіграти її два варіанта - з урахуванням я- та ти – висловлювань.