Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторные 2012 Практикум.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

1. Вправи на візуалізацію.

Вправа “Візуалізація уяви”[цит. за 3]. Закрийте очі, зосередьтеся на власному диханні. Уявіть великий білий екран. Уявіть на екрані будь-яку квітку. Приберіть квітку з екрана, а замість нього помістіть на екран білу троянду. Змініть білу троянду на червону. (Якщо у вас виникли труднощі, уявіть, що ви пензликом пофарбували троянду в червоний колір). Уявіть знову білий екран. Пофарбуйте його в яскраво-синій колір, червоний, зелений. Уявляйте будь-які кольори. Зітріть все з екрану, відкрийте очі.

Вправа “Подорож”[цит. за 3]. Намагайтеся уявити себе на березі річки. Поруч з вами галявина лісу, ви стоїте на заласній галявині й дивитеся на воду у річці. Над вами в голубому небі біжать легкі хмари, вода в річці тече плавно, повільно… Вам добре й спокійно.

Зараз ми з вами відправимося на прогулянку у те місце, яке вам дуже подобається. Якщо хочете, можете взяти кого-небудь з собою. Уявіть собі місце, яке вам дуже подобається. Яка там зараз пора року: літо, зима, весна, осінь? Що там росте: квіти, які дерева, трави? Чи є там вода: озеро, море, ставок. Якого вона кольору? Яка там погода? Йде дощ, сяє сонце, лежить сніг. Розгляньте все, понюхайте, як пахнуть трави й квіти, чи є вітер, прислухайтеся до звуків. Чи є там птахи? Прислухайтеся до звуків, які лунають з вулиці… Потягніться й відкрийте очі.

Вправа “Притулок”[цит. за 3]. Уявіть собі, що у вас є надійний притулок, в якому ви можете сховатися, коли забажаєте. Уявіть собі хатину у горах чи лісову долину, особистий корабель, сад, таємничий замок… В розумі опишіть це безпечне зручне місце. Коли лягаєте спати, уявіть, що ви прямуєте туди. Ви можете там відпочивати, слухати музику й розмовляти з другом. Після того, як ви зробите це декілька разів, можете фантазувати таким чином протягом дня. Закрийте на декілька хвилин очі й увійдіть у власний особистий притулок.

Рефлексія: Чи вдалося вам побачити картину й викликати відповідні тілесні відчуття? Які образи у вас виникли?

Вправа “Виклик емоції”[цит. за 3]. Згадайте й опишіть найчудовіші переживання вашого життя; найщасливіші моменти – захоплення, радості, щастя. Уявіть собі, що дана ситуація повторилася , і ви зараз знаходитеся в тому стані щастя, радості. Уявіть собі, які образи- зорові, слухові, кін естетичні – супроводжували цей стан. “Зробіть” таке ж обличчя: та ж посмішка, той самий блиск в очах, той самий рум’янець, той самий прискорений пульс тощо. Відчуйте цей стан всім тілом: енергійною позою, красивою осанкою, впевненою ходою, виразними жестами тощо. Намагайтеся утримати й запам’ятати фізичні прояви радості й щастя, щоб потім відтворити їх за власним бажанням.

Дуже корисно починати кожне заняття (і взагалі кожен день) так: згадати щось приємне, що викликає посмішку, налаштуватися на добрі стосунки з колегами, дітьми, близькими.

Питання для обговорення: Які образи вам вдалося відтворити легше за все? Що допомагало вам відтворити образні уявлення, що заважало? Яку роль виконує візуалізація в саморегуляції емоційного стану?