Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторные 2012 Практикум.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Вправи на розвиток позитивного самосприйняття

1.Вправа Контраргументи[4]. Складіть список ваших слабких сторін. Розташуйте його на лівій половині листка. На правій стороні напроти кожного пункту вкажіть те позитивне, що цьому можна протиставити.

Наприклад:

Жодного з тих, хто мене знає, я не подобаюся.

Я лінивий, мені важко примусити себе готуватися до занять.

Ті, хто дійсно мене знає, ставляться до мене добре.

Я можу бути вольовою людиною. Я спроможний, коли це вкрай необхідно, зібратися й виконати все, що намітив.

Розгорніть й обґрунтуйте контраргументи. Знайдіть їм параметри, що підходять, Виберіть одного з ваших товаришів по групі й викладіть йому ці контраргументи, підтвердивши їх прикладами.

2.Вправа Уявіть себе дитиною[4]. В кожному з нас досі живе дитина. Ми несемо тягар тих суджень, що чули, коли були дітьми. Основа нашого життєвого сценарію – те, як нас запрограмували в дитинстві. Візьміть лист паперу й зробіть на лівій його стороні список всього того негативного, що ваші батьки, вчителі, родичі говорили про вас. А потім справа запишіть все хороше, що вам говорили про вас ваші рідні й учителі.

Питання для обговорення:

  • Який з цих списків довший?

  • Який з них у більшому ступені визначає ваше ставлення до себе?

3.Вправа Сильні сторони[4]. Кожен член групи повинен розповісти про свої сильні сторони - про те, що він полюбляє, цінує, приймає в собі, про те, що дає почуття внутрішньої впевненості й довіри до себе в різних ситуаціях. Не обов’язково говорити тільки про позитивні риси характеру. Важливо відзначити те, що є чи може бути точкою опору в різні моменти життя. Важливо, щоб той, хто говорить, висловлювався прямо, без усяких “але”, “якщо” тощо. Ця вправа спрямована не тільки на саморозкриття , але й на вміння мислити про себе в позитивному аспекті. Тому, виконуючи його, необхідно запобігати висловлювань про власні недоліки, помилки, слабкості. Викладач повинен присікати будь-яку спробу самокритики, самозасудження.

Інші члени групи не ставлять питань, не висловлюються - вони залишаються тільки слухачами.

Через 3-4 хвилини починає говорити наступний член групи, що сидить справа від попереднього, і так доти, поки не висловляться всі по черзі.

Після цього викладач пропонує всім намагатися провести інвентаризацію власних сильних і слабких сторін і записати їх в зошит.

4.Вправа Хто я[4]. Пропонується чесно й відверто закінчити речення:

- Я гордий за себе, коли я…

- Я симпатична людина, тому що …

- У мене є такі дві чудові якості…

- Одна з найкращих речей, яку я зробив(ла) у своєму житті…

Питання для обговорення:

  • Чи важко було відповідати на ці запитання? Чому?

  • Чи відчували ви утруднення, коли писали про себе “добре”?

5.Вправа Кіноспроба[4].

1. Перерахуйте п’ять моментів свого життя, якими ви гордитеся.

  1. Оберіть в своєму списку одне досягнення, яким ви гордитеся більше за все.

3. Встаньте й вимовте, звертаючись до всіх: “Я не хочу хвалитися, але…”, і доповніть фразу словами про своє досягнення.

Питання для обговорення:

  • Що ви відчували, розповідаючи про власні досягнення?

  • Як вам здається, в момент вашого виступу інші відчували те ж, що й ви? Чому?

6.Вправа Дзеркальне відображення суджень[4]. Група ділиться на пари. Одна людина описує якусь ситуацію з негативною стороною. Інша знаходить позитивні аспекти цієї ситуації.

7.Вправа Шлюбне оголошення[4]. Усім членам групи дається 3-5 хвилин на те, щоб написати шлюбне оголошення. Кожен пише сам про себе, складаючи психологічний автопортрет, виділяючи власні переваги, якими він міг би зацікавити іншу людину (важливо виділяти психологічні характеристики, а не захоплюватися описом зовнішнього вигляду, наявністю житла, дачі тощо). Потім всі по черзі зачитують власні оголошення, а група допомагає додати те, що учасник пропустив- йде редагування оголошення.

8.Вправа На уроці[4]. Учасникам пропонується розіграти варіанти поведінки в такій проблемній ситуації: “Йде урок Вчитель пояснює навчальний матеріал. В цей час група учнів не слухає його. Вони зайняті іншою, зовсім сторонньою справою: переговорюються одне з одним, передають якісь записки”. Запропонуйте можливі варіанти поведінки вчителя. Уявіть на місці вчителя людину, що глибоко себе поважає, і людину, що мало себе поважає. Проаналізуйте їх поведінку. Розіграйте ці варіанти, уявивши реакцію унів.

9.Вправа “Все рівно ти, молодець, тому що”[4]. Вправа виконується в парах. Перший учасник пари починає розповідь зі слів: “Мені подобається в собі…” Другий, втслухавши, повинен відреагувати на сказане, починаючи словами: “Все рівно ти молодець, тому що…” Потім учасники міняються ролями.

Питання для обговорення:

  • Хто не зміг виконати завдання? Чому?

  • Що відчувала людина, до якої була звернена підтримка?