Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПОРНИЙ конспект ІАД для студентів.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

4. Нестійкість

В точці біфуркації нестійка замкнута система стає відкритою для синархічного переміщення завдяки найменшому інформаційному чи іншому впливу (ефект метелика).

Ефект метелика невелика флуктація поблизу точок біфуркації можу слугувати початком еволюції у повністю новому напрямі, що різко змінить поведінку макроскопічної системи (якщо метелик у відповідному місці, відповідного часу ворухне крильцем, то це мікроскопічне збурення може спричинити торнадо).

5. Емерджентність

Це основний принцип проходження системою точок біфуркації.

Поява нової якості більш високої ієрархії сприймається як біфуркація, втрата стійкості і збільшення безпорядку. Проте насправді ці прояви можуть мати характер управляючих параметрів мегарівня і зміна польових процесів призводить до появи турбулентності потоків. Якщо це стосується суспільного життя, то вони можуть проявлятися у війнах і активізації міжнародних організацій і тд. З позиції синархії ми можемо перефразувати відомий китайський принцип: «нема нічого кращого ніж жити в епоху перемін».

6. Спостережуваність.

Підкреслюється обмеженість і відносність наших уявлень про масштаби змін і кінцевий результат.

Хаос і Порядок – категорії відносні з позиції спостерігача («вікно спостерігача»). Для цілісного описання синархії потрібна комунікація між спостерігачами різних рівнів. Оскільки в своїх інтерпретаціях властивостей світу наука виходить із парадигми одного рівня, вона не сприймає або вилучає з її точки зору незначні та випадкові процеси, які характеризують властивості більш високого рівня.

Для відслідкування таких рідких відхилень і їх систематизації в інших дисциплінах розроблені відповідні методології, які можна застосовувати до соціальних процесів.

Глобалізація з точки зору синергетики – це процес переходу від ієрархічно централізованого порядку організації і пізнання статичного світу до синархічного порядку світу, що розвивається динамічно у всіх своїх проявах.

2. Інтелектуальні системи суспільства та штучний інтелект в системі інформаційно-аналітичної діяльності

Когнітологія – це наука, що вивчає феномен людського інтелекту як соціально-психологічну систему.

Аспекти когнітології

Когнітологія виступає фундаментальною теоретичною базою інформатики (науки про штучні інтелектуальні системи)

Соціальний інтелект це датність суспільства загалом або то чи іншої її підсистеми (соціуму, колективу людей) до засвоєння і цілеспрямованого використання знань (включаючи здоровий глузд)

В сучасних умовах визначальне значення для формування та ефективного функціонування соціального інтелекту має технологічний аспект (використання ЕОМ).

Інформаційні технології на службі аналітиків в галузі міжнародних економічних відносин