Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПОРНИЙ конспект ІАД для студентів.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Тема 9. Методика підготовки інформаційно-аналітичних документів

Основні питання для вивчення:

1. Відмінності підсумкових документів прикладних аналітичних розробок від фундаментальних досліджень міжнародних відносин.

2. Структура і обсяг прикладного проекту.

3. Підготовка аналітичних висновків і практичних рекомендацій.

Література: а) основна: 1, 7, 28.

б) додаткова: 5, 14, 23, 34, 43, 60, 63, 70.

Міні-лексикон:висновок, документ, колективний проект, перспектива, проблема, прогноз, політичний ризик, рекомендація, стиль.

1. Відмінності підсумкових документів прикладних аналітичних розробок від фундаментальних досліджень міжнародних відносин

Ідеї, висновки та рекомендації, які містяться в підсумкових документах, будуть затребувані у випадку коли будуть адекватно сформульовані. Відповідно перед виконавцем стоїть завдання наглядно відобразити виконану роботу, дотримуючись принципів повноти і достатності у викладені змісту.

Порівняльна характери-стика документів

Підсумковий документ фундаментальних досліджень

Підсумковий документ прикладних аналітичних розробок

Обсяг і зміст підсумково-го тексту

Монографія, збірник праць авторитетних фахівців, підручники та інші публікації, які містять загальні висновки та рекомендації в галузі продовження дослід-ження, постановкою питання, вирішення яких необхідне для підвищення точності знання.

Порівняно невеликі обсяги інформації і особлива лаконіч-ність викладення результатів наукового спостереження. Ці документи завершуються більш конкретними і чіткими висновками. Неоднозначність висновків мінімальна.

Способи пітвердженя новизни і значимості отриманих висновків

Результати повинні мати принциповий та універсальний характер.

Якість новизни досягається шляхом прагматичної оцінки нового знання, врахувавння користі в конкретних обставинах.

Представле-ння інформацій-них джерел дослідження

Безпосередньо включаються в основних текст. Пряме цитування як фактологічна та аналітична ілюстрація суджень.

Фіксуються в матеріалах додатків. Відсутність опису проміжних етапів роботи з інформацією, резуль-татів її формальних перетворень і процедур кількісних операцій з емпірич-ними даними.

Підходи до верифікації нового знання

Перевірка нового знаня проводиться в ході додаткових наукових спостережень, експериментів і по-рівнянь, які організо-вані як суто наукові дослідження.

Головним критерієм адекватності результатів є практика.

Список відмінностей підсумкових документів фундаментальних і прикладних проектів по міжнародній проблематиці може бути значно розширеним.

Рекомендації по підготовці підсумкового документу прикладних аналітичних розробок

1. Чітко визначити заголовок роботи, адже заголовок передає основну ідею, викликає у читача ті чи інші очікування. Важливо визначити завдання, яке аналітик ставить перед собою (що він хоче висвітлити в роботі).

2. В одному аналітичному документі оптимальним є відображення 4-5 головних (ключових) ідей, які відносяться до теми дослідження.

3. Необхідно скласти план-проспект роботи, тобто визначити її структуру, основні розділи.

4. Особлива увага надається формулюванню першого речення, яке, по суті справи, повинно вводити споживача інформації в тему, воно в принципі повинно бути аналітичним, узагальнюючим, а не зводитися до констатації конкретного випадку, факту.