Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПОРНИЙ конспект ІАД для студентів.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

4. Особливості глобального політичного прогнозування

Основні завдання глобального політичного прогнозувння

По-перше, оцінити можливі майбутні пертурбації, пов’язані з експансією наддержави, яка прагне створити керований нею світ. У минулому гегемоністські спроби такого роду, як правило, призводили до створення супротивних коаліцій слабкіших держав і відновлення втраченої рівноваги. Це вписувалось у відому діалектику: виклик – відповідь. Чи можливе повторення такої моделі в майбутньому? Яких форм відповіді можна очікувати: нова біполярність, стійкий поліцентризм чи незупинний хаос?

По-друге, озброїти людство і політичні еліти, які приймають рішення, новим знанням, придатним для побудови управлінських сценаріїв, політичної експертизи і напрацювання прийнятних альтернатив. Це, власне, стосується прикладної сторони глобального політичного прогнозування.

Контрольні запитання:

1. Дайте визначення понять «геополітична обстановка», «геополітичне прогнозуванння», «геоекономічна обстановка», «геоекономічне прогнозування», «глобальне політичне прогнозування».

2. Назвіть принципи аналізу геополітичної обстановки.

3. Назвіть складові матриці геополітичного аналізу.

4. Назвіть основні методи геополітичного прогнозування.

5. Назвіть етапи розробки геополітичного прогнозу.

6. Назвіть актуальні проблеми прогнозування в умовах зміни парадигми міжнародних відносин.

7. Яка структура геоекономічного атласу?

8. Дайте характеристику «сторінок» геоекономічного атласу.

9. Назвіть етапи розробки геоекономічного прогнозу.

10. Розкрийте зміст основних сценаріїв геополітичного майбутнього світу.

11. Розкрийте зміст основних сценаріїв геополітичного майбутнього України.

Тема 8. Методи аналітико-синтетичної обробки інформації

Основні питання для вивчення:

1. Конвент-аналіз в дослідженнях міжнародних відносин.

2. Інвент-аналіз в дослідженнях міжнародних відносин.

3. Когнітивне картирування в дослідженнях міжнародних відносин.

Література: а) основна: 1, 7, 23, 28.

б) додаткова: 5, 70.

Міні-лексикон: верифікація, декомпозиція, конвент-аналіз, інвент-аналіз, квантифікація, когнітивне квартирування, кодирувальний бланк, кодировка, текст.

1. Конвент-аналіз в дослідженнях міжнародних відносин

Конвент-аналіз – науковий інструмент прикладного вивчення текстової інформації.

Суть конвент-аналізу полягає у систематичному виділенні і фіксації окремих одиниць тексту, квантифікації отриманих даних і наступної інтерпретації результатів з метою оцінки і прогнозування дій політичних акторів.

Класифікація інваріантів контен-аналізу

  • направлений конвент-аналіз;

  • ненаправлений конвент-аналіз;

  • кількісний (частотний) конвент-аналіз;

  • кількісний конвент-аналіз.

Етапи застосування методики контекн-аналізу

Перший етап – визначення сукупності повідомлень, яку передбачається вивчати.

Сукупність повідомлень визначають за допомогою набору критеріїв:

  • тип повідомлення;

  • автор повідомлення;

  • час повідомлення.

Приймається рішення стосовно одиниці аналітичного спостереження – окремого елементу того повідомлення (або повідомлень), які необхідно вивчити.

Одиниці аналітичного спостереження:

  • слово або «лексичний символ»;

  • тема.

Другий етап – декомпозиція тексту: виділення зі змісту множини смислових елементів, наступне впорядкування якого залежить від типу або варіанту методики. Вибравши одиницю та її ознаки, дослідник повинен визначити також одиницю підрахунку, яка буде використовуватися для кількісного аналізу матеріалу (частота згадування теми).

Третій етап – процедура підрахунку або квантифікація множини елементів текстового масиву (визначення відсотку конкретних тем по тематичним одиницям різного змісту: політичним, економічним питанням).

Четвертий етап – змістовна інтерпретація результатів декомпозиції текстового масиву і квантифікації виділених елементів. Він побудований на виявлення і оцінку таких характеристик текстового матеріалу, які дозволяють дати відповідь на запитання, що хоче підкреслити (скрити) його автор і що є в його розумінні пріоритетним напрямом політичної діяльності. Змістовниа інтерпретація завершується формулюванням аналітичних висновків, які відповідають цілям і задачам дослідження, задекларованих нак початковому етапі.

П’ятий етап – верифікація отриманих результатів, яка може проводитися або шляхом повторного дослідження іншими дослідниками, або на основі критичного осмислення і співставлення нових даних із вже наявною інформацією.

Кількісний конвент-аналіз та його прикладне застосування

В основі методик із групи ненаправленого пошуку лежить гіпотеза про те, що визначений ланцюг слів тексту може бути репрезентований по відношенню до тексту і його основного змісту.

Репрезентативні слова повинні задовольняти двом вимогам:

  • не мати функціональний характер;

  • мати велику частоту згадування в тексті.

Методика конвент-аналізу (Г. Луман)

1) визначеня принципів виділення репрезентативних слів;

2) аналіз кожного тексту з метою фіксації репрезентативних слів;

3) визначення і ранжування речень тексту в залежності від кількості репрезентативних слів;

4) виділення виразів з найбільшим рангом (частотою згадувань).

Направлений кількісний конвент-аналіз ґрунтується на попередньому складанні дослідником-аналітиком переліку категорій і понять, які конкретизують кожну окрему категорію. Текст структуризується і обробляється з врахуванням підговленого переліку(словника). Гіпотеза цього варіанту методики виходить із того, що у вербальному потоці можна підрахувати частоту звернення до теми, наявності/відсутності будь-яких тем, зв’язків між темами, причому основні теми, які визначаються відповідними кількісними показниками, відображають основний зміст текстового матеріалу.

Якісний конвент-аналіз та його прикладне застосування

Якісний конвент-анаіз спрямований на врахування узгодження кількісних і якісних показників, характериних для цих елементів (ступеню розгорнутості викладення теми, рангу певного політичного поняття при його згадуванні і т.д.).

Якісний конвент-аналіз найбільш ефективий у випадку, коли необхідно визначити мету суб’єкта політичної діяльності, яка виражена у відкритій або латентній формі.

Одиниця аналізу

Одиницею аналізу – смисловою і якісною – є та частина тексту, яка виокремлюється як елемент, який підводиться під ту чи іншу категорію.

Одиницею аналізу може бути політична (зовнішньополітична) ідея, яка є значимою темою в міжнародному або внутрішньополітичному плані. В тексті вона може бути виражена одним словом або декількома стійкими словосполученнями.

При вивчені міжнародних проблем смислові одиниці можуть включати внутрішні і зовнішні політичні події, осіб, котрі є їхніми ініціаторами, оціночні судження («за – проти», «вигідно – невигідно»), цільові настанови діяльності держави, партій, лідерів, об’єкти цілеспрямованої політичної діяльності, способи досягнення мети (воєнні акції, економічний тиск, політичний вплив) і деякі ключові поняття із сфери політичного життя.

Структуризація інформаційного масиву при якісному конвент-аналізу

Схема 1.Структуризація інформаційного масиву

0 – рівень «А» – «змістовно-настановний» (на цьому рівні фіксується назва текстового масиву);

І – рівень «В» – «тематичний», де В1, В2….Вп – основні теми інформаційного масиву;

ІІ – рівень «С» – «проблемний», де С1, С2……Сп – проблеми, які розглядаються автором в рамках окремих тем;

ІІІ – рівень «D» – «цільовий», де D1, D2…… Dп – вказівки на бажаний або реальний стан, який розглядається автором проблеми;

IV – рівень «Е» – атрибутивний, де Е1, Е2…..Еп – вказівки на конкретні характеристики, які становлять зміст проблеми або його елементів.