Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети до ДЕК БС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
719.36 Кб
Скачать

2. Основні принципи обліку капіталу банку.

Капітал банку — це, по суті, залишковий інтерес банку в активах за вирахуванням зобов’язань. Капітал є одним із елементів балансу банку.

Крім капіталу банку до елементів балансу належать також зобов’язання та активи. Зобов’язання фактично є джерелом коштів для банку. Разом із капіталом вони використовуються для створення активів.

Розрізняють зареєстрований статутний капітал та несплачений зареєстрований статутний капітал. Згідно з цим ведеться облік статутного фонду та внесків до статутного фонду. Зареєстрований статутний капітал обліковується за групою 500 класу 5 Плану рахунків у розрізі балансових синтетичних рахунків:

№ 5000 «Зареєстрований статутний капітал банку».

№ 5001 «Несплачений зареєстрований статутний капітал банку».

Внески за незареєстрованим статутним фондом обліковуються за рахунком № 3630, група 363 «Розрахунки з акціонерами».

Сплативши за акції, покупець вважається акціонером банку, а акція засвідчує його участь у статутному фонді. Внаслідок того, що акції можуть бути простими або привілейованими, операції за ними обліковуються окремо. Саме тому до рахунку 5000 «Зареєстрований статутний капітал банку» відкриваються два субрахунки

5000/1 — Для обліку вартості привілейованих акцій;

5000/2 — Для обліку вартості простих акцій.

Після перерахування закумульованих коштів з тимчасового рахунку на кореспондентський (на момент реєстрації комерційного банку Національним банком України) отримані внески за статутним фондом обліковуються проведенням:

Д-т Кореспондентський рахуно

К-т 3630 Внески за незареєстрованим статутним фондом.

Білет № 12

1. Аналіз інвестиційних операцій банку та їх зміст

Узагальнено операції б-ків з ЦП поділ. на такі напрямки: інвестиційні; торговельні; комісійні та довірчі; кредитні (з використанням ЦП як боргового інструменту або як предмета застави); підтримання ліквідності та рефінансування комерц. б-ків; зберігання ЦП, депозитарна д-ть та ведення реєстрів власників іменних ЦП. Аналіз інвестиційних операцій комерц. б-ку доцільно починати з контролю за дотримання комерц. б-ком вимог ЗУ «Про банки і банківську д-ть» та обов’язкових нормативів інвестування, які встановлені Інструкцією про порядок регулювання д-ті б-ків в Україні. Сума коштів, які інвестовані в акції (паї, частки) будь-якого емітента, не повинна перевищувати 15 % регулятивного капіталу б-ку, збільшеного на суму фінансових вкладень, які зменшують регулятивний капітал б-ку. Нагадаємо, що регулятивний капітал зменшують, по-перше, фін-ві вкладення в статутні фонди ін. б-ків, а по-друге, фін-ві вкладення, які становлять 10 % і більше статутного фонду емітента. Норматив загальної суми інвестування встановлює обмеження на частку капіталу б-ку, яка може бути використана б-ком для фін-х інвестицій до статутних фондів будь-яких юр. осіб. Загальна сума коштів, інвестованих б-ком в акцій (паї, частки) всіх емітентів, не повинна перевищувати 60 % регулятивного капіталу б-ку, збільшеного на суму фін-х вкладень, які зменшують регулятивний капітал б-ку. Якщо фін-ва інвестиція здійснена в акції ін. б-ку з метою створення фін-вої холдингової групи, зазначені вкладення також не включаються до розрахунку нормативів інвестування. Усі фін-ві інвестиції поділ. на дві групи: поточні та довгострокові. Поточні фінансові інвестиції – це інвестиції, що легко реалізуються та призначаються для утримання протягом терміну, що не перевищує 1-го року. Довгострокові фінансові інвестиції – це інвестиції, які не можуть бути класифіковані як поточні як правило, це інвестиції з терміном утримання б-ком понад 1 рік. Аналіз відповідності балансової вартості фін-х інвестицій їх ринковій (справедливій) вартості за відсутності активного ринку вимагає виконання оцінних процедур. Інвестиційна вартість враховує індивідуальні вимоги інвестора до інвестицій і розглядається як вартість, яку готовий заплатити інвестор під час реалізації певного інвестиційного проекту (визначається виходячи з бізнес-плану цього проекту).