Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети до ДЕК БС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
719.36 Кб
Скачать
  1. Облік вибуття основних засобів і нематеріальних активів

Об'єкти основних засобів і нематеріальних активів вилучають з активів (списують з балансу) у разі їх вибуття внаслідок продажу, безоплатної передачі або невідповідності критеріям визнання як активів.

Фінансовий результат від вибуття об'єктів основних засобів і нематеріальних активів визначається як різниця між доходом від вибуття основних засобів і нематеріальних активів (за вирахуванням непрямих податків і витрат, пов'язаних із вибуттям основних засобів і нематеріальних активів) та їхньою залишковою вартістю.

Суму залишкової вартості об'єкта, що перевищує суму виручки від його реалізації, відображають за дебетом рахунку 7490 "Негативний результат від вибуття нематеріальних активів та основних засобів", а суму виручки від реалізації, що перевищує залишкову вартість, - за кредитом рахунку 6490 "Позитивний результат від продажу нематеріальних активів та основних засобів".

► Віднесення на витрати суми перевищення балансової вартості над сумою отриманої виручки

Дт 7490 Негативний результат від вибуття нематеріальних активів та основних засобів

Кт Рахунки для обліку необоротних матеріальних активів.

Якщо сума виручки від реалізації перевищує залишкову вартість об'єкта необоротних активів, що реалізується, таку реалізацію відображають у бухгалтерському обліку такими проведеннями:

► Списання суми зношення реалізованих необоротних активів

Дт Рахунки для обліку зношення/амортизації необоротних активів

Кт Рахунки для обліку необоротних матеріальних активів

► Віднесення на доходи суми перевищення виручки від реалізації над балансовою вартістю реалізованого об'єкта необоротних активів

Дт Рахунки для обліку необоротних матеріальних активів

Кт 6490 Позитивний результат від вибуття нематеріальних активів та основних засобів

► Отримання виручки від реалізації активу

Дт Рахунки для обліку грошових коштів та банківських металів, рахунки клієнтів

Кт Рахунки для обліку необоротних матеріальних активів.

Безоплатне передавання основних засобів і нематеріальних активів.

здійснюється аналогічно до їх реалізації (крім передавання між підвідомчими установами банку). Результат від безоплатного передавання визначається залежно від залишкової вартості об'єкта і його справедливої вартості на дату передавання. Якщо справедлива вартість вища, ніж залишкова, то результат не визнається.

Якщо під час безоплатного передавання основних засобів і нематеріальних активів іншій організації їхня залишкова вартість перевищує справедливу, то здійснюють такі проведення:

► На суму зношення

Дт Рахунки для обліку зношення/амортизації необоротних активів

Кт Рахунки для обліку необоротних матеріальних активів

► На залишкову вартість

Дт 7490 Негативний результат від вибуття нематеріальних активів та основних засобів

Кт Рахунки для обліку необоротних матеріальних активів

3. Загальний аналіз активних операцій банку та їх зміст

Активні операції б-ків полягають у д-ті, пов’язаній із розміщенням і використанням власного капіталу, залучених і позичених коштів для одержання прибутку при раціональному розподілі ризиків за окремими видами операцій і підтриманні ліквідності. Активні операції б-ків поділ. на кредитні та інвестиційні. Кредитні операції полягають у проведенні комплексу дій, пов’язаних з наданням і погашенням банківськ. позичок. Банківське кредитування здійснюється відповідно до принципів строковості, цільового хар-ру, забезпеченості і платності кредиту. Проведення кредитних операцій комерц. б-ків повинно відповідати певним вимогам і умовам. До активних операцій б-ку належать: операції з вкладення банківськ. ресурсів у грош. кошти у готівковій і безготівковій формі з метою підтримання ліквідності б-ку; розрахункові операції пов’язані з платежами клієнтів; касові операції з приймання та видавання готівки: інвестиційні операції із вкладення банківських ресурсів у ЦП; фондові операції з купівлі-продажу валюти на внутрішньому та міжнародних валютних ринках; депозитні операції з розміщення тимчасово вільних коштів в депозити центр. банку та ін. комерц. банках; операції з купівлі-продажу банківських коштовних металів на внутрішньому та міжнародному ринках.

Білет № 37

1. Суть та значення міжнародних банківських операцій.

Банки беруть участь у міжнародних банківських операцій шляхом установлення кореспондентських відносин або використовуючи ту чи іншу форму організаційної структури на міжнародних ринках. Центральним аспектом при виборі банківської організаційної форми роботи на зовнішніх ринках є визначення пріоритетних ринків, а також факторів, які ведуть до успіху на цих ринках продукції, послуг, людських ресурсів та технології. Для цього має розроблятися стратегія діяльності банку на різних рівнях його організації. Корпоративна стратегія банку відбиває його загальні завдання, визначає нормативи прибутковості операцій, які повинні виконуватися щороку. Банки в багатьох країнах світу історично діяли під захистом економічної політики держави, яка підтримувала зростання та прибутковість певних фінансових інструкцій та перешкоджала розвитку конкуренції. Однією з основних організаційних форм банківської діяльності на міжнародних ринках є встановлення кореспондентських відносин, з допомогою яких банки різних країн спрощують виконання міжнародних фінансових операцій для своїх клієнтів. Кореспондентські відносини – це традиційна форма банківських зв’язків, яка використовується в основному при обслуговуванні зовнішньої торгівлі і включає сукупність усіх можливих форм співробітництва між банками. Під кореспондентськими відносинами в їх сучасному значенні слід розуміти стосунки, що опосередковують проведення між банками взаємних операцій, які вони здійснюють за дорученням своїх клієнтів і від власного імені. Кореспондентські відносини можна розглядати з двох боків: коли відкривається ностро-рахунок та коли відкривається лоро0рахунок. Ностро-рахунок для одного банку, а дія іншого банку, в якому відкривається такий рахунок, є лоро-рахунком. Такий рахунок може бути номіновано у трьох типах валют: у валюті іноземної держави, у якій відкрито цей рахунок; у валюті третьої країни; у вітчизняній валюті банку, якому належать цей рахунок. Міжнародні банківські служби – характерна форма міжнародного представництва для США, яка може приймати термінові депозити від іноземних клієнтів.