Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети до ДЕК БС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
719.36 Кб
Скачать

2. Рейтингові системи оцінки фінансового стану комерційного банку та їх види

Проблема забезпечення фін-вої стійкості, надійності та стабільності банківської сис-ми в цілому стало особливо актуальним останніми роками, оскільки, фін-ва стійкість та надійність банківського сектору має вирішальне значення для макроекономічної стабільності економіки. Для прийняття економічно обґрунтованих рішень щодо здійснення активних операцій б-ку, тобто рішень, які відповідають обраному співвідношенню прибутковості й ризику, суб’єкти госп-кої д-ті, приватні особи й самі б-ки потребують об’єктивної інф-ції про фін-вий стан своїх банків-пертнерів. Для задоволення саме цієї потреби слугують публічні рейтинги, що присвоюються б-кам рейтинговими агенствами. Ці рейтинги дають можливість будь-якому користувачеві рейтингу здійснювати порівняльну оцінку різноманітних б-ків без проведення детального аналізу їх фін-го стану. Осн. принцип складання рейтингу полягає в тому, щоб відбити стан учасника ринку серед йому подібних за допомогою у певний спосіб отриманої і обробленої інф-ції. Банківський рейтинг – це насамперед інструмент демонстрації інвестиційної привабливості б-ку ч/з уміння його менеджменту професійно і прибутково працювати в такій складній сфері, якою є фін-вий бізнес. Б-ки аналізуються з 3-х позицій: по-перше, з позиції кредитоспроможності або надійності комерц-х паперів, термінових боргів, депозитних сертифікатів, кредитних угод, документарних акредитивів та ін. інструментів, емітованих б-ками; по-друге, з позиції інвестиц. надійності для потенційних покупців акцій б-ку; по-третє, з позиції страхової надійності для корпорацій зі страх-ня депозитів та ризиків б-ку. Основне завдання банківського рейтингу полягає в тому, щоб визначити конкретну позицію б-ку на ринку.

3 Облік касових операцій банку

Касові операції — це операції, пов'язані з прийманням, зберіганням, видачею готівки касами банків, підприємств, організацій тощо

Інвентаризація каси проводиться раптово у терміни, встановлені керівником. Результати інвентаризації оформляють актом інвентаризації. Надлишки оприбутковують у дохід підприємства, нестачі відносять на касира (крім випадків крадіжок, стихійних лих тощо). Інвентаризація каси проводиться раптово у терміни, встановлені керівником. Результати інвентаризації оформляють актом інвентаризації. Надлишки оприбутковують у дохід підприємства, нестачі відносять на касира (крім випадків крадіжок, стихійних лих тощо). Кожна операція за кожним прибутковим і видатковим касовим ордером записується в касову книгу в день її здійснення.

Записи в касовій книзі здійснюються у двох примірниках через копіювальний папір. Другий примірник — відривний, це звіт касира, який щоденно передається до бухгалтерії з прикладеними касовими ордерами під розпис у касовій книзі.

Аркуші касової книги повинні бути пронумеровані, прошнуровані, скріплені печаткою підприємства та кількість їх засвідчена підписами керівника і головного бухгалтера.

Виправлення в касовій книзі не допускаються; зроблені виправлення (поточного дня) засвідчуються підписами касира та головного бухгалтера.

Дозволяється ведення касової книги на комп'ютері.

Білет № 27