Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети до ДЕК БС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
719.36 Кб
Скачать

1. Принципи організації внутрішньобанківського аудиту

Аудит — це процес, за допомогою якого компетентний незалежний працівник накопичує й оцінює свідоцтва про інформацію, яка піддається кількісній оцінці і відноситься до специфічної господарської системи, щоб визначити у своєму висновку ступінь відповідності цієї інформації встановленим критеріям. Аудитор латинське слово, яке означає «слухач». Отже, не випадково будь-яка аудиторська перевірка починається з попереднього опитування. Етапи проведення внутрішнього аудиту в банках. Загальна схема безпосереднього процесу підготовки проведення аудиту передбачає п’ять етапів: Етап 1 — планування завдань; Етап 2 — вивчення; Етап 3 — оцінювання; Етап 4 — верифікація (установлення достовірності); Етап 5 — підготовка та надання звітності.

Етап 1 — планування завдань починається з процесу планування, на яке припадає 20—30 % часу, відведеного на перевірку. Мета аудиту — викладення наміру аудитора щодо об’єкта перевірки, наприклад, стану кредитного портфеля, адекватності рівня ліквідності активів і строковості зобов’язань тощо. Залежно від мети визначається обсяг перевірки.

На цьому етапі підготовка до проведення аудиторської перевірки здійснюється таким чином: 1. Ознайомлення зі сферою діяльності, в якій проводитиметься аудиторська перевірка 2. Відбір специфічних видів діяльності чи систем, в яких слід здійснити аудиторську перевірку. 3. Визначення ресурсних вимог, необхідних для виконання запланованих завдань

Етап 2 вивчення. На цьому етапі здійснюється огляд, який дає змогу скласти враження та зробити попередні висновки щодо основних напрямів аудиторської перевірки. На цьому етапі здійснюються такі дії: 1. Попередня зустріч з керівником цього банку 2. Збір даних.

Етап 3 оцінювання.

На цьому етапі, спираючись на національні стандарти, формуються судження та висновки. Ця стадія забезпечує аудиторів першими відомостями та зумовлює напрям подальшої аудиторської роботи.

Етап 4 верифікація (установлення достовірності). На етапі верифікації необхідно пересвідчитись у справедливості попередньої оцінки, яка базується на: 1)тестуванні операцій; 2)підтвердженні даних; 3)аналізі та порівнянні; 4)спостереженні; 5)записі виявлених недоліків та порушень; 6)аналізі причин (наслідків), які призвели до появи недоліків у роботі банку; 7)аналізі перешкод та обмежень, які існують у діяльності окремих функціональних підрозділів банку; 8)розробленні рекомендацій.

Етап 5 звітування. На цьому етапі аудитор готує звіт, який складається з метою: 1)інформування правління банку про найбільш важливі проблеми, виявлені під час аудиторської перевірки; 2)визначення ефективності систем контролю; 3)надання рекомендацій правлінню щодо необхідності впровадження змін, які приведуть до поліпшення і підвищення якості систем контролю; 4)надання доповіді правлінню банку щодо адекватності системи контролю і ефективності процедур, які забезпечують внутрішній контроль перевіреного підрозділу банку.

Процес підготовки і написання аудиторського звіту має декілька етапів: а)групування і систематизація виявлених відхилень; б)узагальнення аудиторської інформації.

У процесі аудиторської перевірки можуть бути виявлені різні фінансові порушення: — протиправні дії, пов’язані з роботою банку; — інші викривлення і порушення етики; — похибки; — викривлення фінансової звітності: +введення неправельних даних; +пропуски даних у фінансовій звітності.