Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети до ДЕК БС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
719.36 Кб
Скачать

1. Організація системи банківського регулювання

В усіх країнах з ринковою економікою в тому чи іншому вигляді функціонує система банківського регулювання та нагляду. У окремих із них вона існує вже понад століття. В Україні згідно з Законом «Про банки і банківську діяльність», а також із законопроектом «Про Національний банк України» функції банківського регулювання та нагляду здійснює НБУ. Що стосується регулятивної функції, то її виконують різні департаменти центрального апарату НБУ з урахуванням їхнього функціонального призначення. Так, діяльність комерційних банків на валютному ринку регулює департамент валютного регулювання, департамент готівково-грошового обігу регламентує порядок роботи банків із готівковою національною валютою, департамент бухгалтерського обліку та розрахунків визначає порядок бухгалтерського обліку і звітності в банках тощо. Значну роль у виконання функцій банківського регулювання та нагляду відіграє система банківського нагляду, що функціонує як єдиний механізм у складі центрального апарату та регіональних управлінь НБУ. НБУ також представлена Комісією з питань нагляду і регулювання діяльності банків і відповідних структурних підрозділів.

2.Аналіз залученого капіталу банку та його характеристика

Коефіцієнт структури залученого капіталу: [довгострокові зобов'язання (3 розділ пасиву)]:[залучений капітал (4 розділ пасиву)/(поточні зобов’язання)]. Коефіцієнт забезпеченості оборотних коштів власними оборотними коштами розраховують як відношення власних оборотних коштів до всієї величини оборотних коштів. Для оцінки фінансової стабільності підприємства використовують також коефіцієнти стабільності економічного зростання і чистої виручки. Для цих показників нормативів не встановлено. Уже із самої методики визначення коефіцієнтів – це знаходження співвідношення між двома окремими показниками. Як бачимо, коефіцієнтів є багато, але всі їх можна об’єднати в 5 груп за характеристиками: а) можливості погашення поточних зобов’язань; б) руху поточних активів; в) власного капіталу; г) результатів основної діяльності; д) інформація про ринкові ситуації. Методика аналізу названих вище коефіцієнтів полягає, головно, у порівнянні: фактичних коефіцієнтів поточного року з торішніми, а також з коефіцієнтами за кілька звітних періодів; фактичних коефіцієнтів з нормативними (щоправда, користувачі фінансових звітів рідко коли можуть це зробити); фактичних коефіцієнтів підприємства з показниками конкурентів (дані беруться з фінансових звітів, що подаються у фінансові статистичні органи); фактичних коефіцієнтів із галузевими показниками.

3. Облік комісійних доходів і витрат банку

Комісійні доходи і витрати це доходи, які банк отримує, або витрати, які банк несе за всіма наданими (отриманими) послугами. До комісійних доходів і витрат належать: суми грошових коштів, які одержані чи виплачені банками за розрахунково-касове обслуговування; за послуги кредитного характеру, а саме: видача й одержання гарантій, поручительств, відкриття кредитних ліній, акцептні операції; комісії, одержані і сплачені за операції з конвертації – обслуговування валютних рахунків, купівлі-продажу інвалюти, виконання трастових операцій і деякі інші. Чистий комісійний дохід визначають віднімання від комісійних доходів комісійних витрат.

Білет № 26