Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MP.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
2.83 Mб
Скачать

Розділ IX. Припинення зловживань і порушень

Стаття 49. Високі Договірні Сторони беруть на себе зобов’язання ввести в дію законодавство, необхідне для забезпечення ефективних кримінальних пока­рань для осіб, які вчинили або наказали вчинити ті чи інші серйозні порушення цієї Конвенції, зазначені в наступній статті.

Кожна Висока Договірна Сторона зобов’язується розшукувати осіб, обвину­вачуваних у тому, що вони вчинили або наказали вчинити те чи інше із згаданих серйозних порушень і, яким би не було їх громадянство, віддавати їх до свого суду. Вона зможе також, якщо вона цього забажає, передати їх, відповідно до положень свого законодавства, для суду іншій заінтересованій Високій Договірній Стороні в тому разі, коли ця Договірна Сторона має докази, що дають підставу для обвинувачення цих осіб.

Кожна Висока Договірна Сторона вживе заходів, необхідних для припинення всіх інших дій, що суперечать положенням цієї Конвенції, крім серйозних пору­шень, перелічених у наступній статті.

За всіх обставин обвинувачувані особи користуватимуться гарантіями відпо­відної судової процедури і правом на захист, що не повинні бути менш сприят­ливими, ніж передбачені в статті 105 і дальших статтях Женевської Конвенції від 12 серпня 1949 року про поводження з військовополоненими.

Стаття 50. До серйозних порушень, згаданих у попередній статті, належать порушення, зв’язані з однією з таких дій, в тому разі, коли ці дії спрямовані проти осіб чи майна, що користуються покровительством цієї Конвенції: навмисне вбив­ство, катування і нелюдське поводження, включаючи біологічні експерименти, на­вмисне завдавання тяжких страждань або серйозного каліцтва, заподіяння шкоди здоров’ю, незаконне, свавільне і проводжуване у великому масштабі руйнування і привласнення майна, що не викликаються воєнною необхідністю.

...

Конвенція про поводження з військовополоненими2

Женева, 12 серпня 1949 року

(витяги)

Розділ VI. Виконання конвенції

Частина І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

...

Стаття 130. До серйозних порушень, згаданих у попередній статті, відносять­ся порушення, зв’язані з тією або іншою із зазначених нижче дій, у тих випадках, коли ці дії спрямовані проти осіб або майна, на які поширюється покровительство цієї Конвенції: навмисне вбивство, катування або нелюдське поводження, вклю­чаючи біологічні експерименти, навмисне заподіяння тяжких страждань або сер­йозного каліцтва, заподіяння шкоди здоров’ю, примушування військовополо­неного служити у збройних силах ворожої Держави або позбавлення його прав на безстороннє і нормальне судочинство, передбачене цією Конвенцією.

<...>

Конвенція про захист цивільного населення під час війни1

Женева, 12 серпня 1949 року

(витяги)

Розділ IV. Виконання конвенції

Частина І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

...

Стаття 147. До серйозних порушень, згаданих у попередній статті, належать порушення, зв’язані з тією або іншою із зазначених нижче дій, в тих випадках, коли ці дії спрямовані проти осіб або майна, на які поширюється покровительство цієї Конвенції: навмисне вбивство, катування і нелюдське поводження, включаю­чи біологічні експерименти, навмисне заподіяння тяжких страждань або серйоз­ного каліцтва, завдавання шкоди здоров’ю, незаконне депортування, переміщення і арешт особи, якій покровительствують, примушування особи, якій покровитель­ствують, служити в збройних силах ворожої Держави або позбавлення її права на безстороннє і нормальне судочинство, передбачене цією Конвенцією, взяття заручників, незаконне, довільне і проводжуване у великому масштабі руйнування і привласнення майна, що не викликається воєнною необхідністю.

<...>

Додатковий протокол до Женевських конвенцій

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]