Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MP.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
2.83 Mб
Скачать

Розділ II. Члени організації

<...>

Стаття 4. Прийом у Члени Організації відкритий для всіх інших миролюбних держав, які візьмуть на себе зобов’язання, що є в цьому Статуті, і які, на думку Організації, можуть і бажають ці зобов’язання виконувати.

Прийом будь-якої такої держави в Члени Організації провадиться постановою Генеральної Асамблеї за рекомендацією Ради Безпеки.

Стаття 5. Якщо проти якого-небудь Члена Організації було вжито Радою Безпеки заходів превентивного або примусового характеру, Генеральна Асамблея має право, за рекомендацією Ради Безпеки, припиняти здійснення прав і привілеїв, що належать йому як Члену Організації. Здійснення цих прав і привілеїв може бути поновлене Радою Безпеки.

Стаття 6. Член Організації, який систематично порушує принципи, що є в цьому Статуті, може бути виключений з Організації Генеральною Асамблеєю за рекомендацією Ради Безпеки,

Розділ III. Органи

Стаття 7. 1. Як головні органи Організації Об’єднаних Націй засновуються: Генеральна Асамблея, Рада Безпеки, Економічна і Соціальна Рада, Рада в справах Опіки, Міжнародний Суд і Секретаріат.

2. Допоміжні органи, що виявляться необхідними, можуть засновуватися у відповідності з цим Статутом.

<…>

Розділ IV. Генеральна асамблея

СКЛАД

Стаття 9. 1. Генеральна Асамблея складається з усіх Членів Організації.

2. Кожний Член Організації має не більше п’яти представників у Генеральній Асамблеї.

ФУНКЦІЇ І ПОВНОВАЖЕННЯ

Стаття 10. Генеральна Асамблея уповноважується обговорювати будь-які питання або справи в межах цього Статуту або такі, що стосуються повноважень і функцій будь-якого з органів, передбачених цим Статутом, і, за винятками, перед­баченими статтею 12, робити рекомендації Членам Організації Об’єднаних Націй чи Раді Безпеки або і Членам Організації і Раді Безпеки з будь-яких таких питань або справ.

Стаття 11. 1. Генеральна Асамблея уповноважується розглядати загальні принципи співробітництва в справі підтримання міжнародного миру і безпеки, в тому числі принципи, які визначають роззброєння і регулювання озброєнь, і робити щодо цих принципів рекомендації Членам Організації чи Раді Безпеки або і Членам Організації, і Раді Безпеки.

2. Генеральна Асамблея уповноважується обговорювати будь-які питання, що стосуються підтримання міжнародного миру і безпеки, поставлені перед нею будь-яким Членом Організації або Радою Безпеки або державою, яка не є Членом Організації, у відповідності з пунктом 2 статті 35, і, за винятками, передбаченими статтею 12, робити щодо будь-яких таких питань рекомендації заінтересованій державі чи державам або Раді Безпеки або і Раді Безпеки і заінтересованій державі чи державам. Будь-яке таке питання, з якого необхідно вдатися до дії, передається Генеральною Асамблеєю Раді Безпеки до або після обговорення.

3. Генеральна Асамблея може звертати увагу Ради Безпеки на ситуації, що могли б загрожувати міжнародному миру і безпеці.

4. Повноваження Генеральної Асамблеї, викладені в цій статті, не повинні обмежувати загального змісту статті 10.

Стаття 12. 1. Коли Рада Безпеки виконує покладені на неї цим Статутом фун­кції щодо якого-небудь спору або ситуації, Генеральна Асамблея не може робити будь-які рекомендації, що стосуються даного спору або ситуації, якщо Рада Безпеки не запитає про це.

2. Генеральний Секретар, за згодою Ради Безпеки, повідомляє Генеральну Асам­блею на кожній її сесії про всі питання, що відносяться до підтримання міжнарод­ного миру і безпеки і перебувають на розгляді Ради Безпеки, і таким же чином по­відомляє Генеральну Асамблею, а якщо Генеральна Асамблея не засідає, то Чле­нів Організації, негайно, як тільки Рада Безпеки припинить розгляд таких питань.

Стаття 13. 1. Генеральна Асамблея організує дослідження і робить рекомен­дації з метою:

а) Сприяння міжнародному співробітництву в політичній галузі і заохочення прогресивного розвитку міжнародного права та його кодифікації;

b) Сприяння міжнародному співробітництву в галузі економічній, соціальній, культури, освіти, охорони здоров’я і сприяння здійсненню прав людини і основ­них свобод для всіх, без різниці раси, статі, мови і релігії.

<...>

Стаття 14. З додержанням положень статті 12 Генеральна Асамблея уповно­важується рекомендувати заходи мирного уладнання будь-якої ситуації, неза­лежно від її походження, що, на думку Асамблеї, могла б порушити загальне благополуччя або дружні відносини між націями, включаючи ситуації, які виникають в результаті порушення положень цього Статуту, що викладають Цілі і Принципи Об’єднаних Націй.

<…>

Голосування

Стаття 18. 1. Кожний Член Генеральної Асамблеї має один голос.

2. Рішення Генеральної Асамблеї з важливих питань приймаються більшістю в дві третини членів Асамблеї, які присутні і беруть участь в голосуванні. Ці питан­ня включають: рекомендації щодо підтримання міжнародного миру і безпеки, вибори непостійних членів Ради Безпеки, вибори членів Економічної і Соціальної Ради, вибори членів Ради в справах Опіки, відповідно до пункту 1 «с» статті 86, прийом нових Членів в Організацію Об’єднаних Націй, припинення прав і при­вілеїв Членів Організації, виключення з Організації її Членів, питання, що стосуються функціонування системи опіки, і бюджетні питання.

3. Рішення з інших питань, включаючи визначення додаткових категорій питань, що підлягають розв’язанню більшістю в дві третини голосів, приймаються простою більшістю тих, які присутні і беруть участь в голосуванні.

<…>

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]