Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MP.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
2.83 Mб
Скачать

Кодекс адміністративного судочинства України

від 6 липня 2005 року № 2747-IV

(витяги)

Розділ I. Загальні положення

<...>

Стаття 5. Законодавство про адміністративне судочинство. 1. Адміністра­тивне судочинство здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодек­су та міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

<...>

Стаття 9. Законність. 1. Суд при вирішенні справи керується принципом за­конності, відповідно до якого органи державної влади, органи місцевого самовря­дування, їхні посадові і службові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в ме­жах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

2. Суд вирішує справи на підставі Конституції та законів України, а також міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України. <...>

4. У разі невідповідності нормативно-правового акта Конституції України, за­кону України, міжнародному договору, згода на обов’язковість якого надана Вер­ховною Радою України, або іншому правовому акту суд застосовує правовий акт, який має вищу юридичну силу.

5. У разі виникнення в суду сумніву під час розгляду справи щодо відпо­відності закону чи іншого правового акта Конституції України, вирішення питан­ня про конституційність якого належить до юрисдикції Конституційного Суду України, суд звертається до Верховного Суду України для вирішення питання стосовно внесення до Конституційного Суду України подання щодо конституцій­ності закону чи іншого правового акта.

6. Якщо міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Вер­ховною Радою України, встановлені інші правила, ніж ті, що встановлені законом, то застосовуються правила міжнародного договору.

<...>

Цивільний процесуальний кодекс України

від 18 березня 2004 року № 1618-IV

(витяги)

Розділ I. Загальні положення

Глава 1. Основні положення

<...>

Стаття 2. Законодавство про цивільне судочинство. 1. Цивільне судочин­ство здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу та Закону України «Про міжнародне приватне право».

2. Якщо міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Вер­ховною Радою України, передбачено інші правила, ніж встановлені цим Кодек­сом, застосовуються правила міжнародного договору.

<...>

Стаття 8. Законодавство, відповідно до якого суд вирішує справи. 1. Суд ви­рішує справи відповідно до Конституції України, законів України та міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України. <...>

3. У разі виникнення у суду сумніву під час розгляду справи щодо відповід­ності закону чи іншого правового акта Конституції України, вирішення питання про конституційність якого належить до юрисдикції Конституційного Суду Украї­ни, суд звертається до Верховного Суду України для вирішення питання стосовно внесення до Конституційного Суду України подання щодо конституційності зако­ну чи іншого правового акта.

4. У разі невідповідності правового акта закону України або міжнародному до­говору, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, суд застосовує акт законодавства, який має вищу юридичну силу.

5. У разі невідповідності закону України міжнародному договору, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, суд застосовує міжнарод­ний договір.

<...>

ПЛЕНУМ ВЕРХОВНОГО СУДУ УКРАЇНИ

Постанова від 1 листопада 1996 року № 9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]