Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет. рек. для практ бакалавр.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Рекомендована література

1. Блонська В.І., Васильків Т.Г., Гриневич С.С., Заярна Н.М. та ін. Економіка підприємства: теорія і практикум (За редакцією доц. Міценко Н. Г., доц. Ященко О.І.): Навчальний посібник. – Львів:«Магнолія 2006», 2008.– С. 337 -- 357.

2. Бойчик І.М. Економіка підприємства: Навч.посібник.— Вид. 2-ге доповн. і переробл. -- К.: Атіка, 2007. -- С. 278 – 285.

3. Економіка підприємства: Підручник / За заг. ред. С.Ф. Покропивного.-- Вид.

3-тє, без змін. – К.: КНЕУ, 2006, -- С. 226 – 245.

4. Економіка підприємства: Структурно-логічний навч. посібник / За заг. ред. С.Ф. Покропивного. -- К.: КНЕУ, 2001. -- С. 168 – 189.

5. Тарасюк Г.М., Шваб Л.І. Планування діяльності підприємств. Навч.посіб.—К.: „Каравела”, 2003. -- С. 110 – 125.

План семінарського заняття 10

Змістовий модуль11. Організація виробництва і забезпечення

якості продукції

Семінарське заняття № 1. Організація виробництва (2 години)

Питання для підготовки доповідей

1. Організаційні типи виробництва та їх порівняльна характеристика.

2. Інфраструктура підприємства: сутність, значення і види.

Питання для обговорення

1. Поняття та основні елементи виробничого процесу.

2. Принципи організації виробничого процесу.

3. Виробничий цикл та його складові елементи.

4. Визначення тривалості виробничого циклу.

5. Методи організації виробництва та їх характеристика.

Методичні поради щодо самостійної роботи з підготовки

до семінарського заняття

Кожен студент повинен знати, що виробничий процес -- це сукупність взаємопов'язаних прийомів і методів поєднання живої праці із засобами праці для заготовлення продукції. Основними елементами виробничого процесу є процес праці як свідома діяльність людини, предмети праці, засоби праці і продукція.

Треба знати, що за призначенням виробничі процеси поділяються на основні, допоміжні та обслуговуючи.

Основною структурною одиницею виробничого процесу є операція. Треба знати, що операція -- це закінчена частина виробничого процесу, яка виконується на одному робочому місці, над одним і тим же предметом праці без переналагодження устаткування. Відповідно з групуванням виробничих процесів операції також поділяються на основні і допоміжні.

За ступенем автоматизації відрізняють ручні, механізовані, автоматизовані та автоматичні операції і процеси.

Студент повинен розуміти, що виробничий процес і окремі його операції повинні буди раціонально організовані у просторі і часі. Для цього слід дотримуватися певних принципів: спеціалізації, пропорційності, паралельності, прямо точності, безперервності, ритмічності, гнучкості.

Треба розуміти, що особливості діяльності підприємства, специфіка технічних і організаційних рішень на ньому істотно залежать від типу виробництва.

Тип виробництва -- це класифікаційна категорія виробництва, яка враховує його властивості, як широта номенклатури, регулярність, стабільність і обсяг випуску продукції.

Кожен студент повинен знати, що є три типи організації виробництва: одиничне, серійне, масове і вміти характеризувати їх особливості.

Тип виробництва істотно впливає на організаційно-технічну побудову і ефективність діяльності підприємства.

Студент повинен знати, що виробничий цикл -- це інтервал часу від початку до закінчення процесу виготовлення продукції, тобто час, протягом якого запущені у виробництво предмети праці перетворюються у готову продукцію. Виробничий цикл є важливим календарне-плановим нормативом організації виробничого процесу у часі. Виробничий цикл складається з таких елементів: час виробництва, природні процесі та час перерв

Структура виробничого циклу -- це співвідношення різних елементів циклу в його загальному обсязі.

Технологічний цикл партії предметів, які обробляються на декількох операціях залежить від того, як поєднується виконання операцій над предметами праці.

Студент повинен знати, що існує три способи поєднання операцій технологічного процесу (три способи передачі предметів): послідовне, паралельне, паралельно-послідовне.

Кожен студент повинен знати основні напрямки скорочення тривалості виробничого процесу:

-- механізація і автоматизація технологічних процесів;

-- інтенсифікація природних процесів;

-- скорочення часу допоміжних операцій;

-- суміщення контрольних операцій із технологічними;

-- ретельне опрацювання технічної документації на стадії підготовки виробництва;

-- паралельне виконання робіт при виготовленні складних виробів;

-- зведення до мінімуму часу перерв тощо.

Студент повинен знати, що є два методи організації виробництва: потоковий і не потоковий.

Непотоковому виробництву власні таки ознаки: на робочих місцях обробляються різні за конструкцією і технологією виготовлення предмети праці, бо кількість кожного з них невелика і недостатня для нормального завантаження устаткування; робочі місця розташовуються однотипними технологічними групами без певного зв'язку з послідовністю виконання операцій; предмети праці переміщуються у процесі обробки складними маршрутами, внаслідок чого є великі перерви між операціями.

Непотоковий метод застосовується переважно у одиничному і серійному виробництвах.

Потокове виробництво має такі ознаки: за групою робочих місць закріплюється обробка або складання предмета одного найменування або обмеженої кількості найменувань конструктивно та технологічно подібних предметів; робочі місця розташовуються послідовно за ходом технологічного процесу; технологічний процес має високу поопераційну диференціацію, на кожному робочому місці виконується одна або декілька подібних операцій; предмети праці передаються з операції на операцію поштучно або невеликими партіями згідно з ритмом роботи, що забезпечує високу ступень паралельності та неперервності процесу.

Студент повинен знати, що інфраструктура підприємства -- це комплекс цехів, господарств та служб підприємства, які забезпечують необхідні умови для функціонування підприємства. При цьому розрізняють виробничу та соціальну інфраструктури.

Виробнича інфраструктура підприємства -- це сукупність підрозділів, які прямо не беруть участі у створенні основної продукції підприємства, але своєю діяльністю сприяють роботі основних цехів, створюючи необхідні для цього умови.

Соціальна інфраструктура -- це сукупність підрозділів підприємства, які забезпечують задоволення соціально-побутових та культурних потреб робітників підприємства

Соціальна інфраструктура, як правило, складається з підрозділів громадського харчування, охорони здоров'я, дитячих дошкільних закладів, закладів освіти, житлово-комунального господарства, організації відпочинку, заняття фізкультурою та спортом.

Студент повинен знати, що необхідними умовами нормального перебігу виробничого процесу на підприємстві є:

-- підтримання у робочому стані машин та устаткування,

-- своєчасне забезпечення робочих місць, сировиною, матеріалами, інструментами,

-- живлення агрегатів енергією,

-- виконання транспортних операцій .