Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет. рек. для практ бакалавр.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать
  1. До погодинної форми оплати праці належать...

  1. акордна;

б) непряма відрядна;

в) відрядно-преміальна;

г) правильна відповідь відсутня.

  1. Надбавки та доплати відповідно до тарифних ставок і посадових окладів у передбачених чинним законодавством розмірах у складі коштів, які спрямовуються на споживання, належать до...

  1. фонду основної заробітної плати;

б) фонду додаткової заробітної плати;

в) грошових виплат і заохочень;

г) виплат, що не належать до складу коштів, які спрямовуються на споживання.

Рекомендована література

1. Закон України «Про оплату праці» від 24 березня 1995 р. № 108/ 95- ВР // Голос України. -- 1995. -- № 95.

2. Блонська В.І., Васильків Т.Г., Гриневич С.С., Заярна Н.М. та ін. Економіка підприємства: теорія і практикум (За редакцією доц. Міценко Н. Г., доц. Ященко О.І.): Навчальний посібник. – Львів:«Магнолія 2006», 2008.– С. 192 -- 223.

3. Бойчик І.М. Економіка підприємства: Навч.посібник.— Вид. 2-ге доповн. і переробл. -- К.: Атіка, 2007. -- С. 315 -- 345.

4. Бондар Н.М. Економіка підприємства: Навч. посібник – К.: В-во А.С.К., 2004. -- С. 192 – 243.

5. Економіка підприємства: Підручник / За заг. ред. С.Ф. Покропивного.-- Вид.

3-тє, без змін. – К.: КНЕУ, 2006, -- С. 374 – 402.

6. Ковальчук І.В. Економіка підприємства: Навч. посіб. – К.: Знання, 2008. – 679 с. -- (Вища освіта ХХІ століття). – С. 590 – 626 .

7. Тарасюк Г.М., Шваб Л.І. Планування діяльності підприємств. Навч.посіб.—К.: „Каравела”, 2003. -- С. 145 – 151.

План семінарського заняття № 7

Змістовий модуль 7. Персонал підприємства, продуктивність та оплата праці.

Семінарське заняття № 1. Персонал підприємства, продуктивність

та оплата праці. (2 години)

Питання для підготовки доповідей

1. Кадрова політика та система управління персоналом підприємства.

2. Основні резерви підвищення продуктивності праці.

3. Сутність мотивації праці, її елементи, види і методи.

Питання для обговорення

1 Поняття, класифікація і структура персоналу.

2. Система оцінки трудового потенціалу підприємства.

3. Продуктивність праці персоналу: сутність і методи вимірювання.

  1. Характеристика показників виробітку і трудомісткості.

  2. Поняття, значення, структура і основні функції заробітної плати.

  3. Сучасна політика оплати праці.

  4. Застосовувані форми і системи оплати праці.

Методичні поради щодо самостійної роботи з підготовки до семінарського заняття

Вивчення теми доцільно розпочати із з’ясування термінологічного значення поняття „персонал” у контексті тлумачення трудових ресурсів, кадрів і трудового потенціалу підприємства. Потім слід перейти до вивчення класифікаційного поділу персоналу підприємства: за категоріями, за участю у виробничому процесі, за кваліфікацією, за професією, за відношенням до власності.

Наступним блоком питань теми є засвоєння методів розрахунку показників стану і руху персоналу підприємства. До кількісних показників відносять явочну, спискову і середньоспискову чисельність працівників підприємства. Аналіз руху персоналу здійснюється за допомогою розрахунку показників: коефіцієнт обороту щодо прийняття на роботу, коефіцієнт обороту щодо звільнення персоналу, коефіцієнт плинності персоналу тощо.

Наступним проблемним питанням теми має бути розгляд методики визначення оптимальної чисельності працівників. Студенти повинні засвоїти методику складання балансу робочого часу, розрахунку чисельності різних категорій працівників.

Для ефективного використання персоналу підприємство розробляє кадрову політику і формує систему управління персоналом. Студенти повинні оволодіти цими питаннями і вміти характеризувати сутність і основні складові системи управління персоналом підприємства.

Далі доцільно перейти до розгляду питань, пов’язаних з категорією продуктивності праці. Студенти повинні засвоїти сутність і методи вимірювання продуктивності праці, знати характеристику показників виробітку і трудомісткості, чинників зростання продуктивності праці.

Планування продуктивності праці здійснюється методом прямого розрахунку та по факторним методом. Студенти повинні ознайомитися з розрахунками продуктивності праці різними методами та розрахунками можливого підвищення продуктивності праці.

Наступним кроком в оволодінні темою має стати вивчення питань, пов’язаних з системою оплати праці на підприємстві. Вивчаючи питання цього напряму, необхідно ознайомитися з визначенням поняття мотивація праці, розглянути функції, види і методи мотивації.

Важливим проблемним напрямом вивчення даної теми є система оплати парці на підприємстві. Вивчаючи питання цього напряму, необхідно спочатку ознайомитися з визначенням заробітної плати, її структурою і функціями. Слід виокремлювати номінальну та реальну заробітну плату та їх співвідношення. Потім доцільно перейти до розгляду тарифної системи та її основних елементів: тарифних ставок, тарифних сіток, тарифно-кваліфікаційних довідників, схем посадових окладів. Далі слід ознайомитися з формами і системами оплати праці. На підприємствах найчастіше використовуються дві форми оплати праці: погодинна та відрядна. Кожна форма оплати праці має свої різновиди (системи), які враховують особливості нарахування основної заробітної плати і її поєднання з додатковою.

При відрядній формі оплата праці проводиться за виконаний обсяг робіт. Використання цієї форми оплати праці спонукає працівника до підвищення продуктивності праці і кваліфікації.

Відрядна форма оплати праці розподіляється на: пряму відрядну, непряму відрядну, відрядно-преміальну, відрядно-прогресивну, акордну.

За погодинної форми заробітної плати оплата праці робітників здійснюється за годинними (денними) тарифними ставками з ура­хуванням відпрацьованого часу та рівня кваліфікації, що визначаєть­ся тарифним розрядом.

Погодинна форма оплати праці розподіляється на: просту погодинну, погодинно-преміальну.

Студент повинен опанувати методику розрахунку заробітної плати при різних формах оплати праці.

За ринкових умов господарювання чинне законо­давство України забезпечує повну самостійність підприємств та інших суб'єктів бізнесової діяльності щодо питань організації оплати праці всіх категорій персоналу. Засновники (керівники) державних підприємств та установ організацій) мають право самостійно вибрати форми й системи оплати праці, установити працівникам конкретні розміри тарифних ставок, відрядних розцінок, посадових окладів, премій, винагород, надбавок і доплат, керуючись єдиною тарифною сіткою, а також умовами, передбаченими колективним договором. Що стосується підприємств інших форм власності, то вони можуть: використовувати традиційну тарифну систему; застосовувати тарифні ставки та оклади тільки як орієнтири; запроваджувати власну, індивідуально розроблену модель оплати праці.

Державна політика оплати праці реалізується через механізм її регулювання.

Складові механізму державного регулювання оплати праці і соціального захисту:

-- мінімальна заробітна плата;

-- інші державні норми і гаранти в оплаті праці;

-- міжгалузеві співвідношення в оплаті праці;

-- умови і розміри оплати праці в бюджетних організаціях;

-- максимальні розміри посадових окладів керівників державних підприємств;

-- рівень оподаткування підприємств і доходів працівників;

-- бюджетне фінансування народної освіти, культури, закладів охорони здо-ров'я;

-- впровадження допомоги сім'ям з низькими доходами та інші.