Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет. рек. для практ бакалавр.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Тема 11. Техніко – технологічна база і виробнича потужність підприємства

Поняття, значення та елементи техніко-технологічної бази виробництва. Основні напрями розвитку техніко-технологічної бази.

Змістова характеристика і форми технічного розвитку підприємства. Діагностика стану технічного розвитку підприємства: сутність, процедура та основні показники. Організаційно-економічне управління технічним розвитком підприємс­тва.

Поняття, види і чинники формування виробничої потужності підприємства. Загальні мето­дичні принципи визначення виробничої потужності. Особливості визначення виробничих потужностей різногалузевих підприємств. Показники та шляхи підвищення ефективності використання виробни­чих потужностей.

Тема 12. Організація виробництва і забезпечення якості продукції

Поняття та основні елементи виробничого процесу. Технологічний процес як головна складова виробничого процесу. Поділ виробничих процесів за призначенням, перебігом у часі і сту­пенем автоматизації.. Принципи організації виробничого процесу. Тривалість виробничого циклу як характеристика виробничого процесу за складністю та швидкістю перебігу.

Організаційні типи виробництва та їх сутнісна характери­стика. Характеристика робочих місць за ознаками особли­востей операцій та обладнання в різних типах виробництва. Порівняльна характери­стика типів виробництва. Вплив типу виробництва на його організаційно-технічну побудову та ефективність.

Застосовувані методи організації виробництва. Властиві ознаки, сфери засто­сування і модифікації непотокового виробництва. Загальна характеристика потоко­вого виробництва. Осо­бливості організації та основні параметри функціонування потокових ліній.

Об’єктивна необхідність розвитку суспільних форм організації виробництва. Основні суспільні форми організації виробництва: їх характеристика і види.

Поняття, види і значення інфраструктури підприємства. Виробнича і соціальна інфраструктура підприємства. Виокремлення капітального будівництва як специфічного елемента виробничо-соціальної інфраструктури.

Характеристика матеріально-технічного забезпечення виробництва. Форми і системи матеріально-технічного забезпечення. Обчислення потреби підприємства в матеріалах.

Якість продукції як економічна категорія. Показники якості продукції та їх ха­рактеристика. Методи оцінки якості продукції. Поняття і визначення рівня конку­рентоспроможності продукції вітчизняних підприємств на ринку. Соціально-економічне значення і напрямки підвищення якості та конкурентоспроможності продукції.

Сутнісна характеристика стандартизації продукції, її складові елементи та принципи здійснення. Застосовувані в Україні стандарти і технічні умови. Сучасні напрями вдосконалення стандартизації виробів. Поняття та економічне зна­чення сертифікації продукції. Обов'язкове і добровільна сертифікація виробів в Україні. Міжнародні системи сертифікації та національні системи якості. Формування систем якості на підприємствах України.

Тема 13. Витрати на виробництво та реалізацію продукції

Поточні витрати (собівартості продукції) як комплексний еконо­мічний показник. Класифікація витрат по окремих ознаках. Структура і структура поточних витрат.

Склад операційних витрат за первинними економічними елементами.

Поняття та об'єкти калькулювання. Типова номенклатура калькуляційних ста­тей витрат.

Планування витрат підприємства. Складання кошторису виробництва. Визначення собівартості окремого виробу. Методи калькулювання. Методика обчислення окремих статей калькуляції.

Шляхи зниження поточних витрат: підвищення техні­чного рівня виробництва; удосконалення організації виробництва, праці та управлін­ня; збільшення обсягу виробництва і підвищення якості продукції. Методика визначення впли­ву окремих та сукупності техніко-економічних чинників на зміну загальної величини поточних витрат.