Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет. рек. для практ бакалавр.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Тема 4. Структура та управління підприємством

Особливості підприємства як складної системи. Об'єктивна необхідність і по­няття управління суб'єктами господарювання. Планування, організація, мотивація, контроль та регулювання як основні функції управління підприємствами та організаціями (устано­вами).

Поняття і теоретико-методологічна основа класифікації методів управління. Змістова характеристика економічних, організаційно-розпорядчих і соціально-психологічних методів управління. Основні принципи управління та їх характеристика.

Виробнича структура підприємства, її види за певними ознаками (цехова, безцехова, корпусна, комбінатська, технологічна, предметна, змі­шана) та основні чинники формування.

Поняття і параметри організаційної структури управління підприємством. Основні типи організаційних структур управління: лінійно-функціональна, лінійно-штабна, дивізійна, матрична, змішана. Загальна структура підприємства.

Необхідність і принципи формування вищих органів управління підприємствами та організаціями. Державні корпорації, концерни, міністерства і комітети як вищі органи прямого управління підпорядкованими підприємствами та організація­ми. Органи централізованого (загальнодержавного) посереднього управління суб'єктами господарювання.

Тема 5. Ринок і продукція

Ринок як сфера функціонування підприємств, його сутнісна характеристика та функції. Структура ринку.

Поняття, функції та складові елементи ринкової інфраструктури. Загальні принципи та етичні норми поведінки господарюючих суб'єктів на ринку

Вироблена продукція (виконана робота, надана послуга) як конкурентний про­дукт праці, результат діяльності виробничих та інших господарських систем. Класи­фікація продукції за економічним призначенням. Показники обсягу продукції (по­слуг): натуральні та вартісні. Номенклатура та асортимент продукції (послуг).

Поняття, роль і функції ціни в ри­нковій системі господарювання. Види цін (тарифів) і сфери їх застосування. Склад ціни та види її структурної побудови. Методи ринкового ціноутворення.

Тема 6. Планування діяльності підприємства

Сутність, значення і методи державного регулювання економіки та діяльності окремих суб'єктів господарювання. Економічні функції держави за умов домінування ринкових відно­син.

Планування як домінантна функція управління. Специфічні принципи планування (вибір та обґрунтування цілей, системність, безперервність, оптимальність ви­користання ресурсів, гнучкість, збалансованість.) Методи плану­вання діяльності та розвитку підприємства. Система планів підприємства.

Сутність і основні етапи стратегічного планування на підприємстві. Методи вибору стра­тегії. Різновиди стратегії (зростання, стабілізації, виживання).

Бізнес-планування, його призначення і роль в системі передбачення перспектив розвитку виробництва (господарської діяльності). Типовий зміст і методика складання окремих розділів бізнес-планів. Розвиток систе­ми стратегічного планування та бізнес-планування за ринкових умов господарюван­ня.

Відмінність тактичного планування від стратегічного. Основний зміст і мож­ливі типові розділи тактичних (середньо- та короткострокових) планів підприємства. Показники тактичних планів, їх класифікація і призначення.

Поняття, показники та правила розробки виробничої програми підприємства. Роль маркетингу у формуванні плану виробництва і реалізації продукції.

Сутність і системи опе­ративного планування діяльності виробничих підрозділів підприємства. Проблеми вдосконалення тактичного та оперативного планування за умов ринкової системи господарювання.