Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет. рек. для практ бакалавр.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Тема 14. Фінансово-економічні результати діяльності підприємства

Зміст і форми фінансової діяльності підприємства. Планування фінансової діяльності підприємства

Прибуток і дохід як основні показники фінансових результатів діяльності під­приємства. Сутнісна характеристика доходів підприємства та джерел їх утворення. Прибуток підприємства як економічна категорія, його функції і класифікація. Методика визначення прибутку підприємства. Загальноприйнята практика використання прибутку підприємст­ва. Зростання прибутковості фірми під впливом дії окремих чинників.

Рентабельність як відносний показник ефективності роботи підприємства. Ме­тодика обчислення рентабельності: виробничих фондів (виробництва); сукупних ак­тивів; власного (акціонерного) капіталу. Рентабельність обсягу товарної продукції (продажу) та окремих виробів. Динаміка та шляхи підвищення рентабельності на підприємствах різних галузей економіки України.

Тлумачення і важливість оцінки загального фінансово-економічного стану підприємства. Інформаційна база для оцінки фінансово-економічного стану. Методичні підходи до оцінки загального фінансово-економічного стану підприємства. Групи і перелік розрахункових показників для оцінки фінансово-економічного стану підприємства; методика їх обчислення.

Економічна сутність і загальний методичний підхід до вимірювання ефектив­ності виробництва, господарської діяльності підприємства. Змістова характеристика видів ефективності: за наслідками; за місцем отримання ефекту; за ступенем збіль­шення ефекту; за метою визначення. Критерії ефективності виробництва. Система показників ефективнос­ті виробництва (узагальнююча); показники використання праці (персоналу), вироб­ничих фондів, фінансових коштів.

Класифікація чинників підвищення ефективності виробництва за певними ознаками та їх характеристика.

Тема 15. Розвиток підприємств: сучасні моделі, трансформація та реструктуризація

Сучасні моделі ефективної діяльності підприємств, їх характеристика та значення для забезпечення ефективної роботи в умовах ринкової економіки..

Об'єктивна необхідність і стратегія структурної перебудови економіки та ба­зових галузей. Класифікація трансформацій підприємств за основними напрямами та видами, цілями їх здійснення, стратегічною спрямованістю та способом досягнення цілей. Сутнісна характеристика та організаційні форми реструктуризації підприємств. Етапи та можливі варіанти проведення реструктуризації підприємств. Методичні підходи до визначення ефективнос­ті реструктуризації різних господарюючих суб'єктів.

Тлумачення механізму санації та цілі її проведення. Програма санаційних за­ходів фінансово-економічного характеру. Особливості державної підтримки прове­дення санації потенціально конкурентоспроможних підприємств. Практика, масштаби та ефективність реструктуризації та санації господарюючих суб'єктів в Україні.

Тема 16. Економічна безпека та антикризова діяльність

Багатоаспектне тлумачення економічної безпеки різнорівневих суб'єктів гос­подарювання. Об'єктові види економічної безпеки за типами суб'єктів, сферами життєдіяльності та конкретними предметами. Способи оцінки економічної безпеки підприємства та інших суб'єктів господарювання. Можливі загрози для економічної безпеки господарюючого суб'єкта.

Основні ознаки достатнього рівня економічної безпеки підприємства за умов ринкової системи господарювання. Зниження до критичної межі рівня економічної безпеки як основна причина настання кризового стану підприємства. Поняття еко­номічної кризи підприємства. Легка, важка і катастрофічна економічна криза; основ­ні причини та наслідки. Розробка програми виходу з економічної кризи.

Основні групи чинників, що формують належний рівень економічної безпеки підприємства (безпосередні чинники виробництва, стабільний попит на продукцію, надійність постачальників, зовнішня конкуренція, державне економічне регулюван­ня діяльності підприємства, надійний захист комерційної таємниці, компетентність керівництва фірми). Розробка власної довгострокової стратегії формування високого рівня економічної безпеки фірми. Необхідні заходи і ресурси для реалізації стратегії досягнення належної економічної безпеки господарюючого суб'єкта.

Служба безпеки підприємства: принципи організації та ключові завдання.

Сутність, причини та ознаки банкрутства підприємства. Етапи та процедура офіційного порушення справи про визнання банкрутом того чи іншого підприємства (організації). Методичні основи визначення імовірності банкрутства суб’єкта господарювання. Масштаби і тенденції банкрутства суб'єктів господарювання в Україні.

Загальна характеристика процесу організації ліквідації (припинення діяльнос­ті) збанкрутілого суб'єкта господарювання. Управління майном боржника та оцінка можливих наслідків ліквідації збанкрутілих підприємств. Організацій­но-економічні заходи і допустима тривалість процесу ліквідації підприємства-банкрута. Форми ліквідації підприємств-банкрутів.