Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет. рек. для практ бакалавр.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Тема 7. Персонал підприємства, продуктивність і оплата праці

Тлумачення економічних термінів: трудові ресурси, кадри, персонал, трудовий потенціал. Категорії персоналу підприємств (керівники, спеціалісти, службовці, ро­бітники). Поділ персоналу за професіями, спеціальностями і кваліфікацією. Виокре­млення і характеристика робітників за рівнем кваліфікації.

Чинники, які мають враховуватися у процесі розрахунків необхідної чисельно­сті персоналу підприємства. Визначення чисельності окремих категорій працівників підприємства.

Поняття та особливості системи управління персоналом підприємств та інших суб'єктів господарювання. Сучасна кадрова політика підприємства. Методи оцінки і відбору працівни­ків для підприємств та інших суб'єктів господарювання. Оцінка ділових якостей ке­рівників і менеджерів. Форми та ефективність підготовки, перенавчання і підвищен­ня кваліфікації кадрів.

Продуктивність праці як економічна категорія. Показники рівня продуктивності праці. Зовнішні та внутрішні чин­ники зростання продуктивності праці. Планування продуктивності праці на підприємстві. Резерви підвищення продуктив­ності праці на підприємствах різних галузей економіки України за сучасних умов го­сподарювання.

Сутність мотивації праці, її елементи, види та методи. Вимоги щодо формування системи мотивації праці на рівні первинної ланки господарювання (підприємства, організації).

Сутність, види і структура заробітної плати. Ос­новні функції заробітної плати. Державна політика оплати праці. Механізм державного ре­гулювання оплати праці та соціального захисту. Політика оплати праці підприємств, організацій та інших первинних суб'єктів господарювання. Договірне регулювання оплати праці найманого персоналу шляхом укладання різнорівневих тарифних угод. Тарифна система оплати праці та її елементи. Форми заробітної плати, що базуються на тарифній системі. Основні системи форм заробітної плати: від­рядної -- пряма відрядна, непряма відрядна, відрядно-преміальна, відрядно-прогресивна, акордна; почасової: -- проста почасова, почасово-преміальна, за посадо­вими окладами. Сучасні тенденції у застосуванні форм заробітної плати. Колективні форми організації та оплати праці. Безтарифні моделі організації оплати праці.

Доплати і надбавки як самостійний елемент заробітної плати, що спрямовуєть­ся на компенсацію або винагороду за суттєві відхилення від нормальних умов робо­ти. Основні принципи формування системи пре­міювання персоналу. Сутність і стимулююча роль участі працівників фірми в її прибутках (дохо­дах).

Тема 8. Капітал підприємства

Сутність і види капіталу. Матеріальні активи як сукупність виробничих фондів та іншого майна підприємства. Поділ виробничих фондів на основні та оборотні. Від­мінні ознаки і сутнісна характеристика основних та оборотних фондів. Майно підприємства соціального призначен­ня.

Класифі­кація основних фондів. Видова (технологічна) структура основ­них фондів, чинники і тенденції її динаміки на виробничих підприємствах.

Поняття "оцінка основних фондів". Первісна та відновна, повна та залишкова вартість основних фондів. Індексація основних фондів.

Характеристика процесу відтворення основних фондів. Фізичне (матеріальне та економічне) спрацювання основних фондів. Види фізичного спрацювання та техніко-економічного старіння засобів праці та застосовувані форми їх усунення. Аморти­зація основних фондів та методи її нарахування. Строки експлуатації машин та устаткування, методич­ні підходи до їх оптимізації. Характеристика ремонту, модернізації і заміни діючих засобів праці та економічна оцінка доцільності витрат на їх періодичне здійснення. Розширене відтворення основних фондів.

Економічне і соціальне значення підвищення ефективності відтворення та ви­користання основних фондів підприємства. Системи показників: ефективності використання окремих видів і всієї сукупності основ­них фондів. Напрями інтенсифікації відтворення та шляхи кращого використання основних фондів підприємства

Поняття і види нематеріальних ресурсів підприємства, їхній вплив на конку­рентоспроможність його продукції на ринку. Характеристика об'єктів промислової власності. Об’єкти, що охороняються авторськими правами і суміжними правами.. Інші (нетрадиційні) об’єкти інтелектуальної власності.

Поняття та елементний склад нематеріальних активів підприємства. Оцінка і строки зношування (старіння) нематеріальних активів підприємства.

Сутнісна характеристика оборотних коштів. Склад і структура оборотних коштів. Нормовані оборотні кошти. Методи розрахунку нормативів оборотних кош­тів. Виробничі запаси та їх харак­теристика. Обчислення нормативів оборотних коштів у виробничих запасах, незаве­ршеному виробництві, витратах майбутніх періодів, залишках готової продукції. Ви­значення загального нормативу оборотних коштів для підприємства.

Основні показники ефективності використання оборотних коштів на підприємстві. Методика їх обчислення. Вплив оборотності оборотних коштів на ефективність діяльності підприємства. Шляхи підвищення ефективності використання оборотних коштів.

Модуль 2. Результати, ефективність виробництва та антикризова діяльність підприємства