Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagalna_Psihologia-Variy.pdf
Скачиваний:
531
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
8.23 Mб
Скачать

Психологічний захист особистості

36.3. Особливості психологічного захисту в дітей

Кожен захисний механізм формується спочатку для оволодіння конкретними інстинктивними спонуканнями і повязаний, таким чи- ном, з певною фазою індивідуального розвитку. У маленьких дітей, до того як сформується повноцінна система психологічного захисту, реа- кція на неприємні переживання автоматична, а саме фізіологічний відхід від подразника. У деяких дітей психологічний захист частіше виявляється в період неспання, а в інших здебільшого під час сну.

Із захисних реакцій, помічених у дітей і підлітків, найтиповіші,

як вважає О.Е. Лічко, такі: пасивний протест, опозиція, імітація, емансипація і компенсація.

Пасивний протест це рання форма захисної поведінки. Вона виявляється у відмові від спілкування навіть з близькими людь- ми, від їжі, від ігор. Така реакція найчастіше виникає в дитини, якщо її раптово відірвали від матері, сімї, звичної групи однолітків. Зазвичай пасивний протест виявляється в так званому синдромі госпіталізму. Дитина прагне по змозі відхилитися від будь-яких зовнішніх дій. До- сить типова поза в такому стані лежачи обличчям до стіни. Аналогі- чно до інших захисних форм, «поведінковий відхід» є несвідомим за- хисним механізмом. Дитина, потреб якої в турботі, емоційних контак- тах постійно не задовольняють, поступово стає аутичною. Зовні це ви- являється у немотивованій відмові від виконання необхідних дій.

Переживаючи смерть батьків, діти використовують цей захисний механізм у формі відкидання смерті навіть якщо мають про неї уяв- лення. Сила дітей у вірі в те, що майбутнє буде благополучним. Якщо надії немає, дитина зупиняється у своєму розвиткові й може навіть ре- гресувати до безпечного минулого або ранніх фантазій. Нормальна, своєчасна зрілість, здатність стати самим собою припускає, що завдя- ки досить теплому ставленні матері та інших близьких дитина змогла повірити в безпечне оточення. Нерідко відсутність справжньої теплоти до малюка батьки маскують особливою увагою до «інтересів дитини», гіперопікою, прихильністю до різних виховних теорій, самопожертву- вання.

Опозиція це форма активного протесту проти норм і вимог дорослих. Коли батьки або вихователі висувають до дитини надмірні вимоги, вони провокують опозицію. Часті претензії, непосильне нава- нтаження (несумісне з реальними можливостями дитини) породжу- ють у неї внутрішнє напруження. Наприклад, поширене уявлення, що діти виявляють любов до своїх батьків раніше, ніж до інших людей. Однак, як засвідчили дослідження психологів, – це ілюзія. Зазвичай дитина вперше відчуває любов до однолітка, а не до батьків. Це відбу- вається тому, що для дитини молодшого віку батько і мати більше є обєктами залежності й страху, ніж любові, яка за своєю природою ос- нована на рівності й незалежності. Любов до батьків (якщо відокреми-

828

Глава 36

ти її від ніжної прихильності), як правило, розвивається в пізнішому віці.

Інший приклад жорстока авторитарна вимогливість батька. У всіх патріархальних суспільствах ставлення сина до батька, з одного боку, це стосунки підпорядкування, а з іншого бунту, тобто містять постійний елемент розриву. Не дивно, що вони можуть викликати во- рожість, яка швидко пригнічується, оскільки це батько, і виявляється у вигляді зростаючого страху перед ним, спричинюючи принижену під- леглість або виливаючись у бунт проти життя загалом.

З появою другої дитини для первістка виникає драма, оскільки новонароджений виштовхує старшого із затишку батьківської любові, що природно породжує ревнощі й суперництво дітей. Якщо після на- родження брата або сестри батьки не здогадалися належно розподіли- ти між дітьми увагу і ласку, то в старшого може виникнути відчуття самотності, яке нерідко залишається з ним на все життя. Відчуття не- впевненості, яке виникає, діти зазвичай прагнуть заглушити демон- страцією надмірної рішучості. Тоді їхня поведінка, з позиції дорослих, стає незрозумілою, хоча насправді ця поведінка є реакцією на брак любові з боку близьких і заклик повернути її. Опозиція завжди активу- ється у разі втраті або зниження уваги близьких. Така ситуація вини- кає не тільки після народження другої дитини, а й після появи вітчи- ма. За цих обставин опозиція спрямована на те, щоб з її допомогою повернути увагу близьких. Тоді дитина стає хворою, прогулює заняття, втікає з дому. У підлітків ця реакція може виявлятися в незрозумілих крадіжках, демонстративному інтересі до алкоголю, наркотиків, суїци- дних демонстраціях, самообмовах, розпусті. Усе це різноманітні сиг- нали рідним: сигнал про екстрену потребу уваги, турботи і любові. Якщо цей заклик неефективний, то дитина відходить в інший світ світ інших цінностей, світ фантазій.

У певний момент свого розвитку «Я» одержує здатність долати незадоволення і йти в опозицію за допомогою фантазії. Абсолютно очевидно, що все це різноманітні способи, що формують згодом замі- щення. А наразі це рання форма заміщення, яка є інструментом при- вернути до себе втрачену увагу. «Швидше зверніть на мене увагу, ін- акше я пропадуІноді опозиція виявляється і у формі психічної ре- гресії. Зокрема, у сімї, де народилася ще одна дитина, старша починає вередувати і дуріти, як маленька, підсвідомо вважаючи, що за це і лю- блять малюка дорослі. Суть взаємодії з батьками зводиться до пробле- ми: яким бути, щоб вони любили, і як досягти перемоги над одним з батьків у боротьбі за любов іншого? Побоювання, що не вдасться реа- лізувати батьківські очікування, зумовлюють напруження, що пере- творюється на мрії про незвичайні успіхи, яких насправді досягти не- можливо. Тоді діти знаходять шлях до своєї невразливості за допомо- гою дурості або хвороби.

Імітація це реакція, яка виражається в прагненні у всьому наслідувати певну особу, улюблену людину, героя. У дорослого наслі- дування вибіркове. Він виокремлює в іншого щось і здатний насліду-

829

Психологічний захист особистості

вати тільки ці риси, не поширюючи свою позитивну реакцію на решта рис цієї людини. Відповідно й емоційне ставлення до предмета наслі- дування в дорослого стриманіше, ніж у дитини. Дітям властиве глоба- льне прийняття або заперечення. Цілісна імітація це рання форма ідентифікації з дорослим.

Емансипація це боротьба дітей за самоствердження, само- стійність, свободу і навіть за майнові права. Загалом це вивільнення з- під контролю і заступництва дорослих. Схоже, що формуючи прийоми емансипації, дитина відпрацьовує з їхньою допомогою проектування на себе способів поведінки і рис дорослих, переймаючи їхні права і можливості.

Компенсація реакція, за допомогою якої дитина прагне за- повнити слабкість і невдачі в одній сфері успіхами в іншій. Наприклад, кволий підліток утішає себе тим, що «зате» він відмінно вчиться, а по- ганий учень тим, що він «зате» перемагає у бійках. Іноді незрілі фо- рми психологічного захисту зберігаються і в дорослих людей. Напри- клад, Дон Жуан представник яскраво вираженої компенсації: йому необхідно безперервно доводити свою мужність у сексі, тому що він через свій характер не впевнений у власній чоловічій доблесті.

Як відомо, підлітки з відхиленнями у фізичному розвитку особ- ливо страждають у колективі від знущання і насильства. Їх дражнять: «Дядьку, дістань горобця», «жиртрест», «очкарик», «прищ», «конопу- ха», «рудий» тощо. Разом з образливими прізвиськами цим дітям приписують багато інших негативних рис. Як наслідок занурення (ін- теріоризації) зовнішніх оцінок, які пригнічують, у них поступово фор- мується загальне негативне ставлення до себе і назріває душевний конфлікт. Відчуваючи внутрішній конфлікт, ці діти прагнуть, насам- перед, компенсувати це все в сімї (відчути підвищену повагу і любов).

Що більше приховує дитина незадоволення своїм оточенням, сімєю, то більше проектує її на зовнішній світ, набуваючи переконан- ня про те, що світ ворожий і страшний. Коли ні в сімї, ні в школі ком- пенсації нема, – виникає бунт! Тоді й надходять безперервні скарги на зухвалу, грубу, різку поведінку дитини в школі та вдома. Лінощі, так само як слабкість чи хвороба, стають вибаченням для невдач і відсут- ності наполегливості та ініціативи у розвязанні життєвих завдань. Бу- ти ледачим не так соромно, як бути тугодумом. Брехливість є компен- сацією, яка дає змогу помякшити відчуття ущербності. Багато разів для дитини правда виявлялася небезпечнішою за брехню, і вона від- дала перевагу останній.

Борючись з низькою оцінкою своїх чеснот, така дитина приписує собі риси, які підвищують її відчуття власної гідності, упевненості у со- бі, що дорослі кваліфікують як грубість і нахабство. Відчуття власної непривабливості, що зафіксувалося в дитячому або підлітковому віці, може сформувати стійке уявлення про свою неповноцінність, ущерб- ність і породжує в характері замкнутість, боязкість, егоцентризм або ворожість до навколишніх. Компенсацію особливо легко реалізувати егоцентричній дитині в разі безтурботної поведінки дорослих, які її

830

Глава 36

оточують. Така дитина безперервно вимагає визнання своїх достоїнств і перебуває в постійному конфлікті з батьками і вихователями.

Однак рання привабливість дитини також може мати певні нас- лідки. Наприклад, чарівна дівчинка, яка з дитинства всіх легко заво- йовувала, коли подорослішала, нічого не робить, чекаючи, що все най- краще буде саме її завдяки фізичній красі. У неї формується стійкий акцент на своєму тілі, і тому вона інтелектуально погано розвивається. Старіючи, втрачаючи привабливість, вона дивується і страждає, важко переживаючи охолодження ставлення до себе навколишніх, і впадає в депресію, сприймаючи зміну ситуації як поразку.

У міру дорослішання в дитини поступово виявляються окремі епізоди витіснення. Наприклад, дитина, яка провинилася і для якої спогад про певну подію є неприємним, однак через нетактовні питан- ня дорослих змушена згадувати про неї, замінює реальні факти вига- даними, що описують подію так, як вона повинна була б розвиватися згідно з бажанням дитини. З тієї самої причини діти з фізичними осо- бливостями, наприклад, огрядні, виконуючи тест «Малюнок людини», зазвичай не малюють фігуру, а тільки голову, особливо обличчя, або зображують фігуру в умовній манері. Таким чином реалізується витіс- нення непривабливих особливостей свого тіла, що дає змогу знизити інтенсивність психотравми.

Ізоляція. Цей вид захисту іноді виявляється досить рано. Граю- чись з лялькою або звірятком, дитина може «дати» йому змогу робити і говорити все, що їй самій заборонено: бути жорстокою, лаятися, ви- сміювати інших тощо.

Стикаючись з виявами психологічного захисту дітей, треба не стільки засмучуватися і гарячкувати, скільки виявляти терпіння і, го- ловне, любов і дружню поблажливість. Знати, що їхній гнівний бунт, – справедливий, і зрозуміти, прийняти їхню образу на тих дітей, яких дорослі проголошують хорошими.

Корисно обговорити перед сном те, що турбує дитину. В цей час вона не відволікається і з великою увагою та зацікавленням дослуха- ється до мами чи тата. Старшим дітям можна розповісти відповідний анекдот, оскільки анекдоти не містять загрози і стимулюють незалеж- ність слухача. Тим самим вони дозволяють обійти природний опір слухача.

Особливо складна ситуація виникає, коли народжується нова ди- тина в сімї. У цьому разі найкраще залучити старших дітей до до- гляду за малюком. Треба зацікавити їх новонародженим і дозволити розділити відповідальність за його благополуччя. Тоді вони не дума- тимуть, що особлива увага до малюка зменшує їхню власну значу- щість, тобто не стануть ревнувати.

Коли виникають умови для задіяння психологічного захисту ди- тини? Нерідко цьому сприяють напруженість взаємин з батьками. Особливо, коли є приховане емоційне відштовхування дитини. Коли батько або мати не зізнаються собі, що обтяжені дитиною, женуть від себе цю думку й обурюються, коли чують це від когось. Вони пригні-

831

Психологічний захист особистості

чують це ставлення як негідне й підкреслено піклуються про своє чадо. Однак вимушеність турботи й брак тепла дитина відчуває, що зумов- лює в неї душевний конфлікт. Конфлікт шлях до ворожості.

Задіяння захисних механізмів має серйозні наслідки. Відштовху- вання дитини з боку батьків спричинює згодом появу незворотних психологічних змін: невпевненості в житті, відчуття невизначеності свого соціального статусу, тривожного очікування всіляких неприєм- ностей. Виникає страх смерті, як відчуття недостатнього права і впев- неності в існуванні «Я». З іншого боку, якщо батьки пропонують дити- ні любов лише за умови підпорядкування, то в неї не виникає установ- ки на активне здобування світу. Амбівалентні (різноспрямовані) емо- ційні переживання дитини і її ставлення до тієї самої людини можуть довгий час співіснувати.

Що змушує залучати особливі способи переробки інформації, яка хвилює? Необхідність захистити себе! Що при цьому захищають? Позитивне ставлення до себе і відчуття себе як хорошого та гідного. Проте дитина стикається з тим, що норми, які формують ставлення до неї дорослих, їй незрозумілі. Це й призводить до формування в дітей подвійної моралі. Одна призначена для світу дорослих і відображає поверхневе розуміння (повторення на рівні слів) їхніх цінностей, інша

для себе і своїх однолітків.

Особливе значення в активізації захисту має неадекватне став- лення до своєї зовнішності. Відчуття власної непривабливості, зафік- соване у дітей і підлітків, може спричинити стійке відчуття неповно- цінності, ущербності й породжує в характері замкнутість, боязкість, егоцентризм і ворожість до навколишніх. Запобігаючи таким захис- ним деформаціям і зсувам, бажано знизити роль зовнішності в ієрархії життєвих цінностей дитини.

Як можна допомогти дитині розрядити осередки напруженості? Один із способів запобігання пасивному протесту опозиції ство-

рення умов перенесення дії і відчуттів на іграшку!

За допомогою гри дитина розвязує свої внутрішні конфлікти. Коли вона грає в «дочки-матері», у велетня і його вбивцю, у звіра і ми- сливця, вчителя і учня, міліціонера і водія вона екстеріоризує свою внутрішню драму і таким чином розряджає осередки своїх внутрішніх конфліктів. Ця розрядка в певному сенсі аналогічна катарсису творчої особистості у момент творення. Однією з перших почала застосовувати спеціальну ігрову терапію для дітей Анна Фройд.

Як відомо, гра є спробою дітей не лише відреагувати, а й органі- зувати свій досвід. У дитини створюються умови для концептуалізації, структуризації досвіду турботи і винесення на усвідомлений рівень своїх переживань. Замість того, щоб виражати свої відчуття в словах (чого дитина ще не вміє), вона може закопати в пісок або застрелити дракона чи нашльопати ляльку, що замінює маленького братика. Іг- рашки для дітей слова, а гра їхня мова. Дитина проживає у грі свої відчуття і, таким чином, виводить їх на поверхню, отримуючи змогу поглянути на них збоку, і або навчитися керувати ними, або відмови-

832

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]