Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PPz_2011.doc
Скачиваний:
337
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
974.85 Кб
Скачать

5. Психологічне діагностування здібностей.

В психодіагностиці виділяють методи вивчення загальних і спеціальних здібностей, але в самих методиках цей поділ рідко здійснюється.

1. Діагностика моторних здібностей застосовується в профвідборі та спорті, вияв точності, швидкості рухів, зорово-моторні координації тощо. Найбільш поширені психомоторні тести: тест спритності Стромберга, Мінесотський тест швидкості маніпулювання - тест спритності маніпулювання (з малими предметами Крауфорда);

2. Діагностика спец. здібностей: - відбір військового персоналу;

  • тест муз. обдарованості (містить серію завдань на вивчення сприймання, сили інтенсивності та темпу звуку);

  • тест Бенетта (на вивчення навичок: серія картинок для того, щоб відповісти на питання, необхідно відповісти на запитання.

3. Тести загальних здібностей: - ДАТ (здібності школяра, необхідні для переходу до вищої школи; словесне мислення, абстрактне, технічне, орфографічне; (5 год. вик).

- ДАТВ (використовується в промисловому розподіленні кадрів по робочим місцям, було виділено 9 здібностей, з 12 тестів. Для кожної професії встановлені здібності та мінімальне значення стандартних показників, які доступні для успішного оволодіння цією професією.

6. Психологічне діагностування темпераменту і характеру особистості.

Темперамент характеризує індивіда з боку його динамічних особливостей (темп, ритм реакцій). Темперамент - це динамічна особливість інтенсивності психічних процесів, станів. Сангвінік, холерик, флегматик, меланхолік – типи темпераменту.

Характер – це індивідуальне поєднання стійких психічних особливостей особистості, що визначають типові для неї способи поведінки в житті. Характер пов'язаний з темпераментом. Діагностика: - тест Руса (мова оцінюється):

1) енергійність - ступінь активності;

2) пластичність - легкість переходу з одного виду діяльності на інший.

3) темп (швидкість виконання дії)

4) емоційність (реагування на різні події). Тест склад. Із 105 питань(+;-)шкала відвертості. На основі ключа підрах. бал за кожну властивість. Сильно розвинуті властивості темпераменту отримують 9 балів і більше, середня - 5-864 4-0 бал - слабо розвинутий. Робиться на основі порівняльних показників. При аналізі домінантного типу темпераменту діагностується тип темпер діагн характеру психохарактерологіч-ний.

Опитувальник акцентуації особистості Леонгарда-Смішека. (Демонстративний, збуджений, дистемічний, екзальтований, педантичний, тривожний, циклотимічний, гіпертимічний, застрягаючий, емотивний).

Методика діагностики темпераменту Я. Стреляу: тест-опитувальник скерований на вивчення трьох основних характеристик нервової діяльності: - рівень процесів збудження, - рівень процесів гальмування, - рівень рухливості нервових процесів. Тест має три шкали, який реалізований у вигляді переліку із 134 запитань. Варіанти відповіді: так., не знаю, ні.

Методика визначення типу характеру за Юнгом. Тест має 20 запитань з умовними відповідями. Варіанти відповіді: а) чи б). За балами визначається тип характеру: інтроверт, амбіверт, екстраверт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]