Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PPz_2011.doc
Скачиваний:
338
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
974.85 Кб
Скачать

12. Особливості психологічної допомоги юнацькому віці.

Юність – це період в житті підліткового віку до дорослості від 15 до 25 років. Це період, коли людина може перейти від невпевненого підлітка до справді дорослої людини. В юності виникає проблема життєвих цінностей, прагнення зафіксувати свою внутрішню позицію до себе, до інших, до моральних цінностей. Саме в цьому віці людина або стає цинічною, таким моральним пилососом, або починає свідомо прагнути до духовного росту, до побудови свого життя на основі традиційних і нових моральних орієнтацій. Це вік, коли людина прагне до самовизначення як особистості, як індивіда, включеного в суспільне виробництво, трудову діяльність. Пошук професії – найважливіша проблема юності. Старший шкільний вік - це тільки початок юності, але до кінця школи старшокласник повинен прийти психологічно готовим до вступу в доросле життя.

Поняття психологічної готовності до дорослого життя мас на увазі наявність розвинутих здібностей і потреб для самореалізації. Це, перш за все, потреба в спілкуванні і володіння сп особистістьми його побудови, теоретичне мислення і вміння орієнтуватися в різних формах теоретичних знань( наукових, художніх, етичних, правових) і способи рефлексії, праці і володіннях, які дозволяють включити в діяльність і реалізувати їх на практиці. Ці якості формують психологічну базу для самовизначення школярів – центрального новоутворення юнацького віку (програма «лідерство», тренінг особистісного росту), відповідальність і за процес і за результат більшою мірою лежить на психологові: проблематика клієнтів (слабо представляє, що вона собою являє), уникнення відповідальності за прийняття рішень, з'являються інфантильні форми поведінки), негативна ідентичність (формування неприйнятних в даному суспільстві норм поведінки).

13. Особливості психологічної допомоги дорослим.

Дорослість – неоднорідний віковий період, що починається після юності і триває до кінця життя. У цьому віці продовжується психічний та особистісний розвиток людини, пошук своєї ідентичності (на основі професії та способу життя), розширюються її можливості як суб'єкта діяльності, пізнання, спілкування. На дорослу людину покладається відповідальність не тільки за реалізацію власного життєвого покликання, а й за долю інших людей. Вона повинна вирішувати безліч складних соціальних завдань, долати професійні та особистісні труднощі, переживати втрати, які часто загрожують психічному здоров'ю особистості.

Особливістю психологічної допомоги дорослим є те, що дорослий завжди може звернутися за допомогою. Мотивація може бути різною: ділова – існує реальна проблема, з якою клієнт готовий працювати, нести відповідальність, готовий до змін, рентна - пасивна позиція клієнта у психотерапевтичному процесі, ігрова – відсутність проблеми, надання суперечливої інформації, психологічні... Клієнти можуть звертатися з аномальними кризами, а не тільки нормальними. Аномальна криза виникає внаслідок нестачі способів вирішення проблеми. Проблеми бувають різні: внутрішньо-особистісні, емоційні, міжособистісні, сімейні та інші.

14. Особливості психологічної допомоги в старечому віці.

Геронтопсихологія - це галузь психологічної науки, яка вивчає закономірності етапів психічного розвитку та формування особистості протягом онтогенезу людини віл народження до старості.

Задачі: допомога в орієнтації на зайнятість певною справою, яка зацікавила б і була б соц. значущою, створення життєвої перспективи.

Допомога у прийнятті старості.

Категорії клієнтів:

1. Мовчазні, замкнуті (низька самооцінка, депресивний стан);

2. Балакучі (недовіра до консультанта).

3. Амбіційні, неврівноважені, з яскравими афектами (спалахи гніву і плаксивість).

4. Тривожні.

Техніки:

Робота зі спогадами, розповідання історій (окремі епізоди), «особиста біографія», спрямованість на підвищення значущості прожитого. Лайф-ревю (послідовне розказування подій свого життя) полягає в допомозі прийнятті прожитого, цілісності, взаємодії; достойно зустріти смерть, особиста; організація клубів за інтересами, групові форми роботи (групи втрат).

Розглядування фотографій, реліквій. Прогулянки разом.

Підкризи віку:

1 переоцінка власного «я» (без соц. ролей).

2. прийняття занепаду здоров'я.

3. Роздуми про власну смерть.

Специфіка взаємовідносин клієнта з консультантом: ідеалізація консультанта (він може вирішити всі проблеми), агресивне ставлення до консультанта (страх смерті). Консультант може відчув негатив від особи старшого віку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]