Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PPz_2011.doc
Скачиваний:
338
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
974.85 Кб
Скачать

7. Мнемічні процеси особистості.

Мнемоніка – мистецтво запам'ятовування. Мнемотехніка - система різних прийомів, що полегшують запам'ятовування і збільшують об'єм пам'яті шляхом утворення додаткових асоціацій.

Пам'ять та її види. Пам'яттю називається здатність індивіда зафіксовувати,зберігати і відтворювати інформацію, навички, уміння та досвід. Серед процесів пам'яті основне місце належить запам'ятовуванню. Процес фіксації інформації, який іноді називають консолідацією, триває від декількох секунд до декількох годин. Пам'ять якоюсь мірою вибіркова. Не все, що сприймається, запам'ятовується однаково. Найкраще запам'ятовується те, що пов'язане з досягненням поставленої мети, потребами і мотивами особистості. Мимовільне запам'ятовування ґрунтується на утворенні тимчасових зв’язків переважно на рівні першої сигнальної системи, тому воно здебільшого не тривале, а довільне - на рівні другої сигнальної системи, воно більш стійке. При мимовільному запам'ятовуванні ми не ставимо собі певної мети щодо того, що треба запам'ятати, але запам'ятовування відбувається неначе саме собою. Мимовільному запам'ятовуванню сприяють емоції, що забарвлюють певну подію (як +, так і -). Основна роль у нашому житті і д-сті, безсумнівно, належить довільному запам'ятовуванню, за умови якого засвоєння інформації і поминається, і стимулюється волею, тобто здійснюється навмисно і має цілеспрямований х-р. Механічне запам'ятовування – це запам'ятовування непов'язаних між собою розділів конкретного матеріалу. Пам'ять людини має свої індивідуальні особливості: У одних переважає слухова, у інших зорова пам'ять, тобто інформація сприймається і фіксується через певні органи чуттів. 3-й тип пам'яті - це так звана рухова, або моторна (кінестична пам'ять), властива людям, які добре запам'ятовують інформацію, пов'язану з рухом - моторика обличчя, рух губ. Найчастіше зустрічається змішаний тип пам'яті. Тому найефективнішим вважається запам'ятовування інформації шляхом запису під диктовку. Людина при цьому одночасно чує, пише і бачить написане. Але є ще один тип пам'яті, мабуть, найстійкіший - це пам'ять на почуття, на переживання, тобто емоційна пам'ять. Виділяють також оперативну пам'ять, особливості якої заключаються в її ніби посередницькій участі, у взаємозв'язку між короткочасною і тривалою пам'яттю, коли відбувається відбір інформації від короткочасної пам'яті і вона переходить до тривалої. Другим важливим процесом є збереження, тобто здатність утримувати, зберігати сприйняту інформацію.

8. Мислення та уява.

Мислення - це вищий пізнавальний процес опосередкованого(словом, дією, образом) й узагальненого (сприймання в цілому) відображення людиною предметів та явищ об'єктивної дійсності у їх істотних (суттєвих) зв'язках та відношеннях. М. нерозривно пов'язане з мовою та мовленням; М. виділяє суттєве в предметі й називає його словом;М. має соціальну природу.

Функції М: 1) розуміння; 2) розв'язання проблем і задач; 3) породжує нові цілі; 4) рефлексія.

Мислячи, людина розкриває причинні зв'язки явищ об'єктивної дійсності, їх суть, закони. М. тісно пов'язане з трудовою діяльністю, організовує і управляє діями; практична діяльність неможлива без М. М. породжується потребою зрозуміти щось нове, коли є проблемна задача. Форми М.: судження, міркування, умовиводи,поняття.

Види М.: 1. Наочно-дійове. 2. Наочно-образне. 3. Словесно-логічне. 4. В залежності від змісту завдань. Індивідуальні відмінності М. людей зумовлені особливостями їх діяльності, життя, навчанням, типом ВНД. Змістовна дія-ть сприяє всебічному розвитку цінних якостей М. о-ті.

Уява - це вищий пізнавальний процес створення людиною нових (власних) образів на основі її попереднього досвіду. Функції У.: 1) моделювання кінцевого результату дія-ті, засобів, необхідних для її досягнення; 2) створення програми поведінки, коли проблемна ситуація не є визначеною; 3) ств. образів, які не програмують дія-ть, а підміняють її; 4) ств. Образів об'єктів з опорою на схеми та описи. У. складає сутність нашого внутрішнього світу. В У. людина може відчувати себе вільною. У. пов'язана зі сприйманням, предметною дійсністю, емоціями, мисленням, творчістю...

Види У.: 1) пасивна (мимовільна), активна; 2) репродуктивна (відтворююча), творча (продуктивна); 3) реальна (дієва), нереальна (безпідставні образи); 4) художня, наукова, технічна, музична.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]