Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PPz_2011.doc
Скачиваний:
338
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
974.85 Кб
Скачать

30. Особливості просвітницької діяльності практичного психолога.

Основними видами діяльності практичного психолога в школі є психологічна просвіта, психологічна профілактика, психологічне консультування, психологічна діагностика, психологічна корекція. В будь-якій конкретній ситуації кожен вид роботи може бути основним в залежності від тої проблеми, яку вирішує психолог, від специфіки того закладу, у якому він працює. В суспільстві існує дефіцит психологічних знань , відсутня психологічна культура, яка сприяла б інтересу до іншої людини, вміння і бажання розібратися в особистих відносинах, переживаннях, вчинках і т.д.

Вчителі, вихователі, пропрацювавши з дітьми не один рік, в цей же час володіють бідними і однобокими відомостями про психологічні особливості своїх вихованців, учнів. Це можна сказати і про багатьох батьків, які при всій своїй любові до дитини нерідко не знають її і не можуть її зрозуміти. В педагогічних колективах Як і в сім'ях, часто трапляються конфлікти, в основі яких психологічна глухота дорослих людей, невміння і небажання прислухатися один до одного, зрозуміти, вибачити, поступитися, поспівчувати . Тому практичному психологу дуже важливо підвищити рівень психологічної культури всіх тих людей, які працюють з дітьми.

Психологічна просвіта - це залучення дорослих вихователів, учителів, батьків, і дітей до психологічних знань Основний зміст психологічної просвіти полягає в тому, щоб: 1. Знайомити вихователів, вчителів, батьків з основними закономірностями і умовами сприятливого психічного розвитку дитини, 2. популяризувати і роз'ясняти результати нових психологічних досліджень; сформувати потребу в психологічних знаннях, бажання використовувати їх в роботі з дитиною чи в інтересах розвитку власної особистості знайомити учнів з основами самопізнання, самовиховання. 4. досягти розуміння необхідності практичної психології і роботи психолога в навчально-виховному закладі.

Форми психологічної просвіти можуть бути самими різними:лекції, бесіди, семінари виставки проблеми підбірка літератури. При цьому не обов'язково всю цю роботу проводити самому психологу – можна залучати інших спеціалістів. При цьому зміст всіх форм роботи забезпечує психолог, важливо, щоб лекції, бесіди, семінари, не проходили на абстрактно-теоретичному рівні, а мали б предметом свого обговорення конкретні проблеми даного закладу, наглядно показували б, що психологічні знання мають безпосереднє відношення до вирішення конкретних проблем навчання і виховання дітей. Ефект від психологічної просвіти більший, якщо психологічні знання давати в якості засобу вирішення життєвої проблеми.

31. Застосування методів математичної статистики в роботі психолога.

Математичні методи:

1). Поняття про вимірювальні шкали і їх значення для статичної обробки;

2). середнє арифметичне, медіана, дисперсія, відхилення, конкретно про криву, нормальний розподіл;

3). Вторинні методи обробки даних (поняття про статистичний критерій, параметри, Кореляційний аналіз

Неекспериментальні методи:

І) Спостереження і опитувальні методи;

2) методи аналізу продуктів діяльності; контент-аналіз

3) експертна оцінка і метод незалежних характеристик;

4) проективні методи; метод тестів

Метод статистичної обробки результатів експерименту. Первинний метод статистичної обробки результатів. Способи:

вибіркового визначення середньої величини, вибіркової дисперсії, вибіркової моди та медіани.

Вторинний метод статистичної, обробки в одній або кількох вибірках.

Методи: кореляційний аналіз, регресивний аналіз, факторний аналіз.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]