Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
309 к. курс сучасної Української кримінології 1 кн.doc
Скачиваний:
360
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
12.39 Mб
Скачать

Глава 2

навчальних закладів та наукових установ, працівники правоохо­ронних органів підтримали створення Асоціації. Ініціативною гру­пою за підтримки міністра внутрішніх справ України Ю. Ф. Крав­ченка 26.05.1998 р. у Києві було скликано Установчу конференцію Кримінологічної асоціації України (КАУ), яка визнала актуаль­ним і своєчасним створення КАУ, затвердила Статут та обрала її Правління, передбачила організаційні заходи щодо реєстрації Асоціації та ЇЇ Статуту, розробки першочергових та перспективних завдань діяльності КАУ. Міністерством юстиції України Криміно­логічна асоціація України 23.07.1998 р. була зареєстрована як Всеукраїнська громадська організація, офіційно визнано її Статут, організовано прийом та реєстрацію індивідуальних та колектив­них членів. КАУ вжито організаційні заходи щодо розроблення пропозицій до державних програм, проектів законодавчих актів, проведення науково-практичних конференцій, сприяння у виданні кримінологічної літератури та ін.

Значним здобутком діяльності КАУ стало проведення у Києві 30.11.2000 р. І Всеукраїнського з'їзду кримінологів та загальних зборів членів асоціації. На з'їзді з доповідями виступили міністр внутрішніх справ Ю. Ф. Кравченко «Про стан та основні завдання поліпшення кримінологічної ситуації в Україні», голова Коорди­наційного бюро з проблем кримінології А. П. Закалюк «Про стан та проблеми розвитку кримінологічної науки в Україні». В обгово­ренні доповідей взяли участь провідні кримінологи країни, працівники правоохоронних органів, фахівці у сферах економіки, психології, педагогіки, медицини та ін. З'їзд прийняв розгорнуту резолюцію, в якій передбачив ряд конкретних заходів у справі кримінологічного забезпечення боротьби зі злочинністю, впрова­дження досягнень кримінологічної науки в практику, удоскона­лення та подальшого розвитку кримінології як науки, поліпшення кримінологічної підготовки юридичних кадрів та щодо ор­ганізаційної діяльності. Резолюцію з'їзду було надіслано Адміністрації Президента України, Верховній Раді України та Кабінету Міністрів України, ряду міністерств та інших централь­них установ державних органів країни.

На загальних зборах Кримінологічної асоціації України її президентом було обрано Ю. Ф. Кравченка, віце-президентами —

84

Історія розвитку кримінологічної науки в Україні

тора Харківського національного університету внутрішніх прав О. М. Бандурка та А. П. Закалюка. У розширеному складі переобрано правління КАУ.

Протягом 2001-2004 рр. за участю КАУ проведено ряд науко­во-практичних конференцій загальноукраїнського та регіонально­го рівня. За її сприяння видано чимало кримінологічної літерату­ри. Налагоджено зв'язки з багатьма міжнародними організаціями. Члени КАУ взяли активну участь у заснуванні у 2001 р. Євро­пейської асоціації кримінологів (Е5С), брали участь у проведенні її щорічних конференцій у Лозанні (Швейцарія, 2001), Толедо (Іспанія, 2002), Гельсінкі (Фінляндія, 2003), Амстердамі (Нідер­ланди, 2004). На запрошення Американської асоціації криміно­логів (ААС) брали участь у її конференціях у Вашингтоні, Сан-Франціско, Атланті. Вчені та практичні працівники — члени КАУ провели спільні кримінологічні дослідження з Національ­ним Інститутом Юстиції США, установами Ради Європи. За підтримки останньої в Україні спільно проведені семінари з проблем запобігання та протидії корупції, організованій злочин­ності, торгівлі людьми та ін.

Подією в діяльності КАУ стало проведення у червні 2004 р. у Харкові науково-практичної конференції з проблем запобігання та протидії злочинності у сфері економіки. Тоді ж відбулися чер­гові загальні збори Асоціації, які заслухали та схвалили звіт про її роботу (О. М. Бандурка), обрали новий склад Правління КАУ. Президентом Асоціації знову обрано Ю. Ф. Кравченка, віце-пре­зидентами — О. Н. Ярмиша (на той час ректор Харківського національного університету внутрішніх справ) та А. П. Закалюка. На загальних зборах презентовано перший випуск друкованого органу КАУ — альманаху «Вісті Кримінологічної асоціації України». Безперечно, в діяльності КАУ є ще ряд недоліків, в основному організаційного характеру. Проте є всі підстави ствер­джувати, що Асоціація відбулася, довела доцільність її створення та має перспективи на майбутнє.

Завершуючи історичний огляд розвитку кримінологічної дум­ки в Україні, вважаємо за можливе зробити висновок, що нині Українська кримінологія сформувалася як окрема галузь науки з основними атрибутами та ознаками, які визначають самостійну

85

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]