Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
309 к. курс сучасної Української кримінології 1 кн.doc
Скачиваний:
360
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
12.39 Mб
Скачать

Глава 4

Показники злочинності підлягають вимірюванню для отриман­ня уявлення про її розміри, міру змінюваності, ймовірність та ве­личину майбутнього прояву, а також для розроблення відповідно до цього предметних заходів щодо запобігання та протидії злочин­ним проявам.

Вимірювання злочинності за основними ЇЇ параметрами здій­снюється насамперед через збір та накопичення офіційних статис­тичних показників за формами державної статистики. Функцію реєстрації та накопичення інформації щодо проявів злочинності виконують окремі підрозділи в органах внутрішніх справ (чергові частини і відділи оперативної інформації) та в органах прокурату­ри. У судовій системі ведеться статистичний облік осіб, стосовно яких постановлені вироки судів за розглянутими кримінальними справами (судова статистика).

Державні статистичні звіти нерідко за потребою доповнюють даними відомчого обліку деяких показників проявів злочинності, їх вимірювання інколи відбувається за результатами спеціальних вибіркових досліджень, які проводяться із дотриманням загаль­них правил статистики.

До основних показників злочинності, що піддаються статис­тичному вимірюванню, в кримінології відносять рівень, інтенсив­ність, динаміку, структуру, географію. Спеціальними криміно­логічними дослідженнями вимірюються й інші показники злочин­ності, наприклад: «ціна» злочинності, тобто збитки, які вона заподіює, та витрати на протидію їй; міра зв'язку злочинності з окремими чинниками, що її обумовлюють; латентність, яка озна­чає прихованість, невиявлешсть певної частини злочинності тощо.

Рівень злочинності — це визначена в абсолютних числах за­гальна кількість злочинів та осіб, які їх вчинили, вчинених на певній території (країна, місто, район) за певний проміжок часу.

Згадані показники (кількість злочинів і кількість осіб, які їх вчинили) визначають кількісний розмір (міру) злочинності. Абсо­лютні числа дають уявлення про ЇЇ реальне поширення в умовах певного місця та часу. Важливо відзначити, що для адекватного уявлення про рівень злочинності потрібні саме два названі кількісні показники: про вчинені злочини та про осіб, які їх вчини­ли. Врахування лише одного з них може дати викривлене уявлен-

156

Теорія злочинності

ня. Це пов'язано з тим, що один злочин можуть вчинити декілька осіб (група). З іншого боку, одна особа може вчинити декілька окремо зареєстрованих злочинів.

Рівень злочинності в Україні у 2006 р. позначався такими даними: всього зареєстровано 420,9 тис. злочинів, у зв'язку з їхнім вчиненням виявлено 214,5 тис. осіб1. Тобто на одну виявлену осо­бу припадає в середньому майже два злочини, що свідчить про вчинення певною частиною осіб кількох злочинів.

Інколи в кримінологічній літературі рівень злочинності назива­ють станом злочинності. Така думка не точна, оскільки категорія «стан» не обмежується кількісним виміром об'єкту, а свідчить й про його становище, яке вимірюється також якісними показниками.

Слід також застерегти від того, щоб рівень злочинності визна­чати за показниками судової статистики. Остання, як уже відзна­чалося, свідчить про кількість осіб, стосовно яких винесено судові вироки у кримінальних справах. У 2005 р. остання становила 176,9 тис. осіб (на 13,6 % менше ніж у 2004 р.). Ці дані не тотожні не лише кількості вчинених та зареєстрованих злочинів, а й кількості осіб, які їх вчинили. Тому що не за кожним проявом, що зареєстрований як факт вчинення злочину, з передбачених у законі підстав порушують кримінальну справу. Частину криміна­льних справ також на законних підставах припиняють у процесі та за результатами досудового слідства. Одним словом, до суду надходять кримінальні справи про злочини, кількість яких не збігається (як правило, менша) із кількістю зареєстрованих зло-

1 Тут і далі, якщо інше не обумовлено, наводяться дані офіційної статистики з таких джерел: Злочинність в Україні. Статист, зб. // Держкомстат України. — К., 1998; Експрес-іпформація про стан злочинності на території України за 12 місяців 1996 р. — К., 1997; Експрес-іпфор­мація про стан злочинності на території України за 12 місяців 1997 р. — К., 1998; Експрес-іпформація про стан злочинності па території України за 12 місяців 1998 р. — К., 1999; Екс-прес-інформація про стан злочинності па території України за 12 місяців І999 р. — К., 2000; Експрес-іпформація про стан злочинності па території України за 12 місяців 2000 р. — К., 2001; Експрес-інформація про стан злочинності на території України за 12 місяців 2001 р. — К., 2002; Експрес-інформація про етап злочинності на території України за 12 місяців 2002 р. — К., 2003; Експрес-іпформація про етап злочинності на території України за 12 місяців 2003 р. — К., 2004; Експрес-іпформація про стан злочинності на території України за 12 місяців 2004 р. — К., 2005; Експрес-іпформація про етап злочинності па території України за 12 місяців 2005 р. — К., 2006; Експрес-іпформація про етап злочинності па тери­торії України за 12 місяців 2006 р.— К., 2007; Злочинність в Україні. Статист, зб. // Держ­комстат України. — К., 2001.

157

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]