Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
309 к. курс сучасної Української кримінології 1 кн.doc
Скачиваний:
360
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
12.39 Mб
Скачать

Глава 1

бути організована система кримінологічних аналізів, прогнозів, опрацювання пропозицій щодо необхідних управлінських рішень, профілактичних заходів; особливої уваги заслуговує проблема ме­тодичного та інформаційного забезпечення кримінологічних про­гнозів, підвищення їхньої предметності та вірогідності.

4.5. Окремим напрямом реалізації можливостей ДАСКІ має стати запровадження кримінологічної експертизи проектів зако­нодавчих, урядових, інших нормативно-правових актів, а згодом — інших управлінських рішень, господарських, кредитних, комер­ційних угод тощо; детальніше кримінологічну експертизу розгля­нуто в главі 5 «Кримінологічна експертиза» Книги 3 Курсу.

  1. Високий теоретичний, системний та інформаційно-техноло­ гічний рівень визначення причин і умов вчинення різних кате­ горій злочинів має створити надійну основу для сучасного науко­ вого розроблення кардинальної для кримінології проблеми запобігання злочинам та злочинності, обґрунтування предметної та цілеспрямованої організації та здійснення цієї діяльності.

  2. Досягнення об'єктивного наукового уявлення про причини та умови злочинності та індивідуальної злочинної поведінки, про заходи, необхідні для ефективного запобіжного впливу на них, розроблення та авторське впровадження реалізації цих заходів у практику має значно піднести роль, професійні можливості та предметність рекомендацій кримінології щодо визначення кримінальної політики в Україні.

  3. Необхідність наукового забезпечення зазначених проблем висуває перед кримінологічною наукою проблеми самоудоско- налення, насамперед виконання всіх функцій, що покладаються на науку, її теоретичного, методологічного та методичного онов­ лення. Серед названих проблем слід виділити:

  1. Потреби системного підходу та формалізації методичного забезпечення кримінологічних досліджень, у тому числі розроб­ лення нових та удосконалення діючих методик, їх зібрання, уза­ гальнення, експертне оцінювання, опублікування. В удоскона­ ленні методологічної та методичної основи кримінологічної науки слід розширити взаємодію з іншими науками.

  2. Нагальні проблеми інформаційного забезпечення криміно­ логічних розробок, їхньої досконалої інформатизації та комп'юте-

38

Поняття, предмет і система кримінології

изації, розроблення і впровадження загальнодержавних та галу­зевих кримінолого-інформаційних комп'ютерних банків даних та мереж, передусім ДАСКІ.

7.3. Потреби підняття на більш високий теоретичний та профе­сійний рівень підготовки наукових кадрів кримінологів, передусім через проведення і захист дисертаційних досліджень, вирішення у них нових теоретичних проблем та потреб практики, посилення критичного підходу до оцінки стану діяльності щодо запобігання та протидії злочинності.

Після обрання Президентом України В. А. Ющенка під час роз­роблення нових програмних документів Координаційне бюро з проблем кримінології АПрНУ запропонувало Президії Академії правових наук включити до Загальнодержавної програми право­вого забезпечення розбудови України як правової, демократичної, соціальної держави такі першочергові завдання:

  1. Визначити реальний стан злочинності в країні, дотримання законності щодо повноти реєстрації та реагування на злочинні прояви, розробити пропозиції щодо удосконалення запобігання та протидії злочинності, доопрацювання та прискорення прийняття Верховною Радою України Закону України «Про запобігання злочинності».

  2. Удосконалити законодавче визначення ознак злочинів, що належать до організованої злочинності, та поняття «організована злочинна діяльність»; відповідно до названих змін перебудувати організацію діяльності правоохоронних органів, передусім спе­ ціальних підрозділів боротьби з організованою злочинністю, щодо забезпечення протидії організованій злочинній діяльності, насам­ перед у сфері економіки, а боротьбу з груповою злочинністю без ознак організованої діяльності зосередити в підрозділах карного розшуку.

  3. Удосконалити правові, організаційні та методичні засади Діяльності правоохоронних та інших державних органів щодо профілактики та інших напрямів запобігання злочинам, особливо в індивідуальних формах, зміцнити у цій діяльності взаємодію з громадськими формуваннями, поновити діяльність цих форму­ вань, спеціалізованих на проведенні профілактичної роботи сто­ совно правопорушень.

39

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]